СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XIII, брой 6, 2016

Успяхме да създадем една емблематична сграда

Разговор с арх. Галина Стоянова – Моллова, Проектант на Образователно-спортен комплекс Лозенец

Успяхме да създадем една емблематична сграда

Арх. Галина Стоянова-Моллова се дипломира през 2000г. в УАСГ, специалност Архитектура към катедра История и теория на архитектурата. Започва веднага професионалната си кариера в Бесте-Беязов и съдружие. През 2004г., заедно със съпруга си арх.Марин Моллов, работят съвместно с арх.Злати Динев, с когото участват в множество международни конкурси.
От 2007г. арх.Галина Стоянова-Моллова става част от екипа на Елит Студио с управител арх.Калин Диков, където е водещ проектант в редица проекти.


Арх. Моллова, каква беше основната цел при създаването на комплекса?
Целта беше повече от ясна - да се създаде една изключително модерна образователна база на много високо ниво, отговаряща на всички европейски и български нормативи и изисквания за такъв тип строителство. Създаването на подобен образователен комплекс е с претенцията да задоволи функциите му за следващите поне 50 и повече години. В общи линии това е напълно възможно, предвид факта, че от както е създадено първото училище като такова, основното му функционално изискване не се е променило, а само се е допълвало.

Какви бяха предизвикателствата пред проекта?
Когато инвеститорът дойде при нас, ситуацията беше на много сложен етап по отношение на проектиране. Трябваше да се съобразим с една съществуваща, изградена на груб строеж сграда, предназначена за офиси. Това изключително много ограничаваше функционалното решение. Също така и програмата за изпълнение, която съставихме с инвеститора, какви налични функции да има сградата, брой класни стаи, видове кабинети, желанието да има детска градина и спортен център, който да е на европейско ниво и по възможност да поеме дори и регионални състезания - това направи проекта изключително труден за оформяне. Наложиха се сериозни конструктивни намеси, допълнително укрепване на конструкцията в това число и надграждане, изграждане на ново централно стълбище и др. В училищната сграда има предвидени и звукозаписно студио, индивидуални музикални кабинети, кабинети по изкуства, оформиха се прекрасни зони за почивка на три от етажите, парти-зона на последното ниво, както и кабинет по астрономия с предвидено място за планетариум. Не на последно място е и идеята да се монтира купол-обсерватория с телескоп, намиращ се на върха на часовниковата кула. От изключителна трудност беше да овладеем модерната форма на сградата и желанието ни да постигнем респектираща визия. Едно от нещата, които искахме да постигнем заедно с инвеститора е да се получи една емблематична сграда.

Разкажете за иновациите в технологично отношение и интериорните решения.
В технологично отношение сградата отговаря на най-съвременните изисквания за енергийна ефективност, управление и комфорт на средата. Всички системи се управляват чрез BMS система. Отоплението и охлаждането са решени с геотермален източник на енергия. Вътрешното оформление е съвместен плод на инвеститора и екипа ни, като влаганите материали са от най-високо качество. В класните стаи е сложен мокет, в зоните за почивка е търсен веселият ефект на patchwork-а, докато в кабинетите по изкуства е пресъздаден творческия елемент на състареното дърво. Във фоайето на партерния етаж и столовата пък е търсена леката строгост и вечност на класическия интериор, а именно камъкът като настилка. Първата част от комплекса е приключен, а в момента тече строителството на детската градина и спортния сектор. Спортната зона е изключително атрактивна с физкултурния си салон, който е проектиран така, че да могат да се съвместяват няколко вида спорт, като са предвидени също така и подвижни трибуни и писта за бягане на второ ниво към салона. Предвидени басейн с полуолимпийски размери; малък детски басейн; две зали за балет и за танци поотделно; фитнес; зона за спа, релакс и масажи; зали за бокс, карате и тенис на маса. Детската градина ще има не само помещенията предназначени за групите, но и физкултурен салон, „джунгла”, музикален кабинет и такива за изкуства, конструиране и езици. Не на последно място трябва да спомена и наличието на мултифункционална зала за представления, кино и театър. Със своята функционалност, технологично оборудване и изпълнение комплексът ще бъде един от малкото по рода си в страната. Гордеем се с това, което правим и което постигнахме.

Прелисти броя

още в рубриката

Събития

Новини