СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XIII, брой 6, 2016

Концепцията за сградата е продукт на усилията на много специалисти

Разговор с арх. Георги Стоянов и арх. Иван Щерев, Архитектурно Дизайнерско Студио

Концепцията за сградата е продукт на усилията на много специалисти

Уважаеми арх. Стоянов, заводът на Сенсата България не е първия индустриален обект в портфолиото на Архитектурно Дизайнерско Студио. С какво този проект се отличава от останалите?
Да, наистина. Този обект е един от последните, в дълга редица проекти, някои от които са по-малки, други по-мащабни, но те всички ни създадоха опита и куража да се захванем с този проект. Спечелихме възлагането, при силна конкуренция, съвместно с колегите от Сиенит, с които имаме не малък съвместен опит в подобни обекти. Този проект беше сложен, тъй като се оказа първи строеж на изцяло нова сграда, на нов терен, за възложителя и трябваше съвместно да „узряваме“ за правилните решения.

Създаването на концепцията за сградата е продукт на усилията на много специалисти, от страна на проектантите, строителя, проект мениджърите и възложителя. Условията за производството са съпоставими с тези във фармацевтичната индустрия, като чистота, микроклимат и др. Това наложи развиване на много сложна инсталационна концепция и трябва да ви призная, че аз лично се притеснявах, как всичко това ще се съчетае на инсталационния етаж. Чест прави на строителя и подизпълнителите, които са фирми с голям опит, че тази огромна „сграда–машина“ заработи успешно.

Естеството и изискванията към производството, в завода на Сенсата, увеличиха ли сложността на проекта и наложиха ли търсенето на нетрадиционни решения?
Категорично -Да. Освен проучванията, които направихме в началото, трябваше да развиваме концепцията в процеса на строителството, което налагаше бързи и адекватни реакции от всички участници в процеса.

Доволен съм, че първоначалната посока се оказа правилна и това ни даде възможност да надграждаме решенията, без да се налага да разваляме и да се връщаме назад. Вече съм споменавал, че това е „сграда в сградата“, като между двата покрива има цял инсталационен етаж, окачен на покрива на основната сграда, където са побрани всички инсталации, обслужващи чистите стаи. Окачането на покрива даде възможност за свободна и флексибилна разстановка на технологичните помещения за производство на сензори.

Обичайно такива сгради се изпълняват на два етажа, като на долния етаж е производството, а на горния са машините. При нас всичко това беше побрано, образно казано, в една „кутия“.

Каква част от успешната реализация на един индустриален обект е осигуряването на добра инфраструктура?
Ако трябва да определя с една дума, то тя е „решаваща“. Без добра инфраструктура всеки такъв проект би бил обречен. Не случайно, за всяко ново проучване, което правим, свързано с нови терени за строителство, се акцентира приоритетно върху инфраструктурата - пътен достъп, наличие на мрежи на довеждащата инфраструктура и пр. Това са характеристиките, върху които винаги акцентирам при консултирането на инвеститорите за избор на терен, защото не винаги по ниската цена на терен, означава икономия на средства, погледнато в дългосрочен план. Почти винаги, един терен с прилежаща инфраструктура, означава по-бърза реализация на инициативата и прогнозируеми разходи, в сравнение с терен на по-ниска стойност, но без инфраструктура.

Тази философия залегна преди много години, в нашите усилия за обособяването на индустриалните зони около Пловдив, и сега всички виждаме един наистина реален резултат от тези усилия. Интересът към териториите около Пловдив не престава, а точно обратното и това реално променя икономическия, както и демографския профил на региона.

Същото направихме, съвместно с НКИЗ, и с концепцията за Индустриална зона Божурище, която също се превърна в един от най успешните, актуални и предпочитани проекти в България, много скоро след старта си, а това ни изпълва с истинско удовлетворение.

Инвестиционната програма на Сенсата Технолоджи първоначално включва изграждането на три производствени сгради. Към момента е проектирана и построена първа фаза. Какво предстои?
В настоящата сграда са предвидени няколко етапа за технологично оборудване, разчетени до 2018 година, съобразно производствената програма на възложителя. Вероятно след изпълването на тази програма, при добро стечение на пазарната конюнктура, възложителя ще пристъпи към изграждане на втората производствена сграда, която може да е със същия или по-голям размер. В нашата концепция е предвидено нейното изграждане, като сме създали всички предпоставки за безпроблемно изграждане и приобщаване към първия етап, а в по-далечно бъдеще изграждане и на трети етап, за който сме резервирали територия. Също така са предвидени допълнителни площи за разширение на паркингите, енергийното стопанство и останалите обслужващи зони.

Хубавото в този проект е, че беше придобит достатъчно голям терен, даващ възможност за безпроблемно разполагане на всичко необходимо. В индустриалния сектор процесите на развитие понякога са трудни за прогнозиране, тъй като зависят от много фактори, но наличието на възможности за бъдещи разширения, е едно от най важните и задължителни условия, при оформянето на една начална концепция. Надяваме се, че производството на Сенсата ще се развива възходящо и ще реализират успешно и бъдещите си планове.

Прелисти броя

още в рубриката

Събития

Новини