СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XIII, брой 6, 2016

Удовлетворени сме от форума, разискваните теми и сме заредени с много идеи

Разговор с г-жа Гена Събева, Председател на Асоциацията на интериорните дизайнери в България (АИДБ)

Удовлетворени сме от форума, разискваните теми и сме заредени с много идеи

Г-жо Събева, приключи първото издание на интерактивния форум АрхИдеи. Бихте ли сподели Вашите впечатления от събитието?
На 21.08.2016год. успешно завършихме форума АрхИдеи. Беше поредното забавно и смислено събитие, организирано от Асоциация на интериорните дизайнери в България(АИДБ). Форум АрхИдеи се провежда за първи път, но всъщност е наследник на обучения и тренинги провеждани през лятото на 2014 и 2015год. Първото през 2014год. Беше Table, където десет български и десет сръбски студенти твориха мебели под вещото ръководство на ментори-интериорни дизайнери в курорта Паничище. През 2015год. в гр.Велико Търново, в рамките на една седмица събрахме повече от 300 български дизайнери, като лектори и слушатели. Събитието беше под името Design Academy. Тази година разширихме формата, като показахме как успешно работи тандемът Инвеститор, Архитект и Дизайнер под името АрхИдеи.

Чувствам се удовлетворена от форума и разискваните теми, и същевременно заредена с много идеи, които засегнахме накратко, а биха могли да се разгледат задълбочено. Има нужда от място и време в което да се дискутират интересни възможности в архитектурата и дизайна. На подобни събития се оформят работни екипи и близки приятелства.

Събитието съчета изложение, форум и конкурси на иновативни проекти и тенденции. Какви са отправените предизвикателства към домакините на събитието?
Всяка една от засегнатите теми и лекции имаше за задача да даде още една гледна точка към процеса на строителство на сгради. Когато творците разширяват фокуса си в области близки и не чак толкова близки. Вдъхновение може да се получи докато слушаш как колега е решил някоя негова задача. Обстановката в Бургас и експозиционен център Флора беше много вдъхновяваща. Сградата е много удобна, добре планирана в морската градина и с прекрасна гледка. Всяка вечер имаше тематично парти, някои завършващи призори. Последната от серия лекции беше на о-в Света Анастасия, където около 60 човека, архитекти, дизайнери и хора от бранша прекарахме няколко изключително приятни часа за разходка и дискусия. Благодарение на нашите партньори от Бургас, 7Arts имахме възможност да видим най-доброто от града. Аз лично съм възхитена от това което видях в Бургас. Това е един прекрасен курортен град с много заведения, прекрасен огромен плаж и туристически атракции. В единия край пристанището с чисто нов кораб водещ до острова, а в другия край на плажа електрическо влакче водещо туристите до солници и лечебна кал.

Каква беше основната цел и мисия на първото издание на интерактивния форум АрхИдеи?
Целта на АрхИдеи е всяка година да събира архитекти и дизайнери, и да им показва в рамките на една седмица новости бранша като материали, технологии и опит. Да чуеш как работят твои колеги по света е изключително полезно. Да слушаш дизайнер от екипа на Бентли, Лотос, Астън Мартин и Ферари ти позволява да разшириш мирогледа си. Нека мислим за малка България като за „бутик”, от където може да се очакват добри проекти, идеи и концепции, а не като евтина фабрика за изпълнение на чужди проекти.

Често говоря с хора, които се опитват да ми докажат как нищо не зависи от тях. Той техния град бил такъв или онакъв, но това не е така. Бях скоро във Видин и там градът изглежда пуст и скучен въпреки възможностите, които според мен се крият там. Затова форумът АрхИдеи трябва да го има всеки месец и във всеки град, където властимащите да си задават въпроси от рода на: Какво можем да запазим в града? Какво можем да добавим за да има града ни приятен облик и да е привлекателен за туристи и гости. Крепостта Баба Вида не е достатъчна. Истината е, че трябва да се дават възможности на истинските творци и на хора с оригинален съвременен поглед към заобикалящата ни среда. А такива българи има много. Всичко зависи от хората, които поемат отговорност и правят умни, смислени и красиви неща.

Какви са отправените предизвикателства към участниците на АрхИдеи?
Още един конкурс стартира с откриването на АрхИдеи. Председателят на Български Мебелен Клъстер (БМК), Геновева Христова обяви от името на клъстера конкурс за дизайн на мебел. Конкурсът е провокиран от конкретна идея и запитване от чужбина. Одобреният проект печели производство и процент от продажбите. Предизвикателство към всички участници отправихме и ние (АИДБ). Лично се ангажирах с осигуряването на инвеститор при представяне на проект на сграда, заради която цял свят да впери поглед в България.

През тези седем дни, морският град се превърна в център на иновациите и тенденциите в интериорния дизайн, архитектурата и строителството. Бившият главен архитект на София, Петър Диков, заедно с арх.Димитър Георгиев и Георги Андонов представиха лекция за публичните инвестиции и начина за работа с дизайнери. Председателят на Камарата на архитектите в България (КАБ), арх. Борислав Игнатов сподели с участниците своето виждане, че бъдещето е в работата на база на идеи и концепции, а не на личности.

Нова гледна точка за участието на творците в социалния живот представиха артистите арх. Галина Милкова и дизайнерът Недко Николов от студио Think Forward. Какви са особеностите на кинетичната архитектура и какви са тайните при създаването й? Това бяха въпросите, чиито отговори представи арх. Орлин Давчев дискутирайки проектирането на сгради, чиито части могат да се движат една спрямо друга, без да се нарушава целостта на цялостната структура. Едни от най-провокативните лектори и презентатори, студио за интериорен дизайн Illuminarte, предизвикаха добра дискусия. Поради големия интерес предстои организиране на следваща среща, където ще бъде поставено началото на серия предложения за решаване на казуси в бранша.

Като основен съорганизатор на АрхИдеи, АИДБ, изпълни своята мисия да е близък партньор на всички творци в сферата на дизайна. Асоциацията пое инициативата да организира представяния на част от лекторите в Бургас, между които и предизвикалият голям интерес Иван Стефанов, който води курсове и обучения по Интериорен дизайн и Визуализация.

Пъстра и ползотворна седмица изживяха всички гости на първият по рода си форум в България, който показа ползата от добрата симбиоза на всички звена от проектирането до реализирането на продукти в сферата на интериорния и екстериорен дизайн.

Прелисти броя

още в рубриката

Събития

Новини