СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XIII, брой 7, 2016

Новаторска уплътнителна и съединителна техника от B.T. innovation

Новаторска уплътнителна и съединителна техника от B.T. innovation

Курортът Хайлигенхафен на брега на Балтийско море в провинцията Шлезвиг-Холщайн се намира в една от най-слънчевите ваканционни местности в Германия. Километрични пясъчни плажове, атрактивен морски мост и обичайните за луксозния туризъм развлечения привличат както инвеститори, така и туристи.

Фирмата Primus Marina Resort Heiligenhafen GmbH от Берлин грабна шанса за високопрофесионално строително разработване на терена. Преминалият вече в строителна фаза Strand Resort Marina от конструктивна гледна точка представлява новоположено ваканционно съоръжение, което позволява на инвеститорите да закупят ваканционни къщи и жилища за предоставяне на туристи или за собствено ползване. Съоръжението е разположено непосредствено на 5-звездното пристанище и по този начин е пряко изложено на влиянието на водите на Балтийско море и на едно вътрешно езеро.

Законосъобразно изградена стена за защита от наводнения за предпазване на частната собственост. Още при професионалния оглед на рамковите строителни условия става ясно, че за изграждането на ваканционен комплекс в район, застрашен от наводнения, като бреговата местност Хайлигендам, изисква мерки за защита от наводнения. Съгласно генералния план за брегова защита на провинцията Шлезвиг-Холщайн за това са отговорни тези, в чиито интерес е целият строителен проект. Затова фирмата Primus Marina Resort Heiligenhafen GmbH предаде задачата за изграждане на стена за защита от наводнения в отговорни и опитни ръце, за да изпълни законовите изисквания за Предпазване на частната собственост.

Издръжливи на натоварване и напорна вода съединения със сглобяеми елементи в реално време. Проект за брегова защита с Обтягащата скоба на BT и Rubber Elast.

Фирмата Heuchert Bau от Ноймюнстер получи поръчката за реализация на защитния вал и при конструирането избра доказаната комбинирана технология на фирмата B.T. innovation от Магдебург. Беше използвана сертифицираната от държавен строителен контрол и доказала се в целия свят Обтягаща скоба на ВТ, с чиято помощ сглобяеми бетонови елементи могат да се свързват „сухо“, тоест с механична връзка. Предимствата на изцяло поцинкованата Обтягаща скоба на ВТ са очевидни точно при изграждането на водозащитни съоръжения: Съединенията на сглобяемите бетонови елементи могат да се реализират независимо от атмосферните условия, понеже не трябва да се втвърдяват и затова веднага могат да се натоварват с напречни и опъващи сили. Това са предимствата, които непосредствено повлияват времевата ефективност на целия проект. В комбинация със специалното уплътнение за сглобяеми елементи RubberElast, което се запресова прецизно между бетонните фуги, защитната стена не само е надеждно съединена, но е и абсолютно непромокаема за напорна вода (5 метра воден стълб) и устойчива срещу канална и производствена вода.

Пригодността за атмосферни условия се отнася не само за обработването, но и за устойчивостта на уплътнението. Дори при много ниски температури RubberElast не се свива и запазва дълготрайна гъвкавост.

Комбинацията от Обтягащата скоба на BT и RubberElast позволи на служителите на Heuchert Bau лесна и прецизна работа при съединяването на сглобяемите бетонови елементи. Същевременно уплътнителната лента позволи безопасно уплътняване на бетоновите фуги. Нито скъпи принадлежности за реализиране на връзката, нито сложни процеси при уплътняването пречеха на бързия монтаж. Продуктовата комбинация от Обтягащата скоба на BT и RubberElast вече се прилагат в цяла Германия. При една стена за защита от наводнения в индустриалната зона Витенберге тези продуктови решения доказаха устойчивостта си при реална опасност. При наводнението на века през 2013 стената предпази от още по-трагични последствия от водните маси.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини