СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XIII, брой 7, 2016

Selena представя технология за охлаждане и хидроизолиране на покриви, COOL-R

Selena представя технология за охлаждане и хидроизолиране на покриви, COOL-R

Проблемът с прегряването на покрива причинява много проблеми на собствениците на индустриални сгради. Покривните покрития акумулират много топлина, в следствие на което високата температура на покрива остава дори и през нощта. В добавка, през деня горещите покриви отдават топлината в сградата, което увеличава топлинните печалби в помещенията под покрива. В следствие, температурата във вътрешните помещения се покачва, причинявайки понижаване на топлинния комфорт на обитателите и покачване на разходите за охлаждане и вентилация през летните месеци. Това е особено предизвикателство за собствениците на производствени фабрики и складове, защото те имат изисквания да поддържат оптимални температурни условия вътре в сградата. В големи съоръжения, използването на климатични и вентилационни системи генерират големи разходи. В сгради като хипермаркети или производствени сгради, тези разходи са в размер на стотици хиляди лева годишно, но все още не е достатъчно да се осигури пълен температурен комфорт във вътрешните помещения. Друг проблем е нуждата от план, също и на бюджет за реновиране на покрива, който в резултат на високите температури старее много по-бързо.

Отговорът на гореспоменатите проблеми е иновативният продукт, наречен COOL-R, който е: високорефлективно хидроизолационно покривно покритие, което ефективно предотвратява екстремно покачване на подпокривните помещения, благодарение на неговата способност да рефлектира соларните лъчения и неговата изключителна емисионна способност, както и способността да отдава топлината. Технологията също така дава протекция срещу увреждащата UV радиация на всички типове покриви, създавайки хидроизолационно и защитно покритие. COOL-R е единственият продукт в света, който комбинира функцията на хидроизолация с висока рефлективност, което подпомага намаляване на температурата на вътрешните помещения в сградата. В същото време, COOL-R има най-високите технически параметри, които покривните покрития трябва да притежават. С COOL-R, температурата на покрива се намалява с почти 70% спрямо преди полагането, както и се редуцира температурата в подпокривните помещения с около 10°C по-ниско спрямо преди.

Cool-R е създаден с визия за постигане на най-високата стойност на Соларен Рефлективен Индекс (SRI). SRI е калкулация на база на два ключови параметъра: рефлективност или способност за рефлектиране на соларно лъчение, както и емисионност - способност за освобождаване на абсорбираната енергия. С неговата уникална технология, продуктът има много висок SRI, който е 107. Това е тази стойност, която изобразява ефективността на иновативно покривно покритие, нещо което никога не е предлагано от което и да е решение на пазара.

Този пробив значително допринася за поддържане на температурен режим в производствени съоръжения и складове, специално в помещения където работят хора, отглеждат се животни или се съхраняват топлинно чувствителни продукти (лекарства или храни). Използвайки тази лесна за употреба и модерна технология, осигурява пълен термален комфорт и се генерират значителни спестявания от намалена консумация на електрическа енергия. Продуктът осигурява пълна хидроизолационна защита на покрива, изгражда защитен слой на покривната структура, което намалява процеса на стареене и неговото разграждане. Това иновативно решение има дълъг експлоатационен живот и запазва своите характеристики повече от 10год. Спестяванията генерирани през цялото време, могат да бъдат инвестирани в подобрения на сградата или да бъдат използвани за друго предназначение. Оттук нататък, нито прекомерната температура, нито стареенето и деградацията на покрива ще бъдат проблем. Продуктът е използван вече на много места в Европа и България, където са направени изследвания, потвърждаващи неговите революционни характеристики.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини