СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XIII, брой 7, 2016

АББ верен партньор при оценка на енергийната ефективност

Намаляването на потреблението и премахването на загубите на енергия са ключови фактори, определящи възможностите за развитие пред съвременното производство, независимо дали става въпрос за голямо, средно или малко предприятие. Ефективността при използване на ресурси винаги е свързана с преки позитиви като оптимизиране на разходите и подобряването на конкурентоспособността на предприятията, но и с дългосрочно и отговорно отношение към света. Затова и мерките за повишаване на енергийната ефективност и намаляване на въглеродния отпечатък в световен мащаб са приоритет както на национално, така и на международно ниво.

Отворената за проекти през 2016г. процедура Повишаване на енергийната ефективност в големите предприятия на европейската програма ОПИК е още една възможност за българските предприятия да се възползват от финансови средства за изграждането на устойчиви системи за ефективност, а оттук и за реален икономически растеж.

Като производител на технологии за енергетично и автоматизирано оборудване АББ разполага с експертизата и опита да бъде верен партньор на кандидатстващите предприятия при оценка на енергийната ефективност. Оценката е първа стъпка при осъществяването на подобни проекти.

Заети с основната си дейност, клиентите рядко имат време да правят оценка на собствените си приложения, а тя е основа, върху която ясно да се откроят всички нужни последващи инвестиции. Оценките за енергийна ефективност не представляват пълни енергийни одити, а се фокусират върху краен брой приложения, които могат да бъдат от полза за конкретния случай. Това от друга страна води до относително ниски разходи, които могат да доведат след себе си допълнително оптимизиране на бюджетите.

АББ предлага на своите партньори два типа оценка на енергийната ефективност: енергийна и инженерна оценка на енергийната ефективност. Първият тип, стандартна енергийна оценка, е фокусирана основно върху възможността за бърза, лесна приложимост и крайно ограничен бюджет при анализа на потенциалните приложения и обема на събираните данни. Инженерната оценка много по-прецизно измерва резултатите на част или всички приложения на терен и доказва спестяванията чрез измерване и записване на консумираната енергия преди и след инсталацията на новото оборудване.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини