СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XIII, брой 7, 2016

Реновирани жилищни сгради в Брацигово

Реновирани жилищни сгради в Брацигово

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков присъства на въвеждането в експлоатация на обновена жилищна сграда в Брацигово. Жилищният блок се намира на ул.Ангел Попов №1А в общинския център. Сградата, която сред жителите на Брацигово е била известна като "блокът на ужасите" заради лошото си конструктивно състояние, е рехабилитирана със средства от Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. С финансиране по програмата е завършено реновирането и на още една жилищна сграда в Брацигово - на ул.Слави Дишлянов №25-27.

Той отбеляза, че с тях освен, че са изпълнени мерки за енергийна ефективност, благодарение на които собствениците ще заплащат по-малко за отопление през зимата и за охлаждане през лятото, са възстановени и всички компрометирани връзки между плочите и колоните в двете сгради. Така над 220 обитатели в тях могат да бъдат сигурни, че ще живеят в по-сигурни сгради. Направено е също така укрепване на парапетите на балконите, подменени са всички компоненти на ВиК и ел. инсталациите в общите части, поставена е мълниезащитата на сградата и са въведени противопожарни мерки.

Строителни дейности в момента се изпълняват и по още една от общо одобрените за участие в програмата 7 сгради в Брацигово. Общо 69 са сключените договори от одобрените 118 заявления за интерес и финансова помощ от програмата на нейна територия. В областта са започнали конструктивни и енергийни обследвания по 55 сгради, а по 11 текат строителни дейности. В страната са сключени над 2000 договора по Националната програма за енергийна ефективност. По 171 от тях се изпълняват строително-монтажни работи, а 42 сгради в различни градове вече са въведени в експлоатация. Интересът към програмата продължава да расте.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини