СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XIII, брой 7, 2016

Когато разполагаме с хубава локация, тя води след себе си и качествено строителство

Разговор с инж. Емил Терзиев, Управител на Арт Е Строй

Когато разполагаме с хубава локация, тя води след себе си и качествено строителство

Строителна фирма Арт Е Строй има богат опит в строително инвестиционния процес. Управител на дружеството е инж. Емил Терзиев. От 1993 година под негово ръководство са построени 38 жилищни и административни сгради в най-престижните райони на град София. Предметът на дейността обхваща, както строителство на жилищни и административни сгради, така и отдаване под наем на жилищни и офис площи.

Инж. Терзиев, Атр Е Строй е компания изграждаща луксозни жилищни и административни сгради. Какво беше предизвикателството за Вас при проектирането и изграждането на най-новата бизнес сграда на компанията, EM Building?
Искахме да направим една не само добре функционираща сграда, да бъде красива, да бъде, като стожер на ъгъла на булевард Черни връх и улица Сребърна, да се отличава от останалите, които са наоколо. Изпълнението на тези условия, естествено е предпоставка сградата да бъде напълнена и рентабилна, защото в крайна сметка всеки инвеститор иска да постигне устойчив растеж и рентабилност на проектите си. За мен това се постига не само с локация, но и с качествено изпълнение и с добре измислени и функциониращи системи вътре в цялата сграда и разбира се, с лесно управление.

Бихте ли дали за читателите на списание Строители, повече информация и детайли по отношение на архитектурата и функционалността на сградата?
С удоволствие! Архитектурата доста я преработвахме с архитекта и с екипа в моя офис. Използвахме специални камъни, мраморизиран варовик за фасадата, който е специално внесен от Турция и подбиран от кариерите им, за да бъде постигнат хомогенен цвят, както се вижда. Монтирахме камъка на сух монтаж, който в България се прави малко, естествено защото е по-скъпо. Сложили сме специални дограми, които са с тройни стъклопакети с триплекс от вътрешната страна за звукоизолация, със специални високи коефициенти на пропускливост на UV лъчите. Всъщност облъчването на хората в сградата е по-малко и влиза повече светлина в помещенията. Стъклото се казва Stop ray vision и възможно най-иновативното, което се предлага на пазара. Във всяко помещение дограмите са с отваряеми прозорци, за да може да се проветрява и да има свеж въздух, който всеки един клиент може да получи, когато поиска, когато има необходимост и желание. Разбира се, отделно имаме тритръбна VRF система, която може да охлажда въздуха и отоплява във всяко едно помещение едновременно.

В EM Building имаме изградена система за пропусквателен режим с турникети и с издаване на карти. Няма да се спирам на изградените системи за пожароизвестяване, оповестяване, които са задължителни системи за всяка една офис сграда - клас А. Само ще спомена и изпълнението на двойни подове, окачени тавани и така на татък. Принципът ни е, да отдаваме сградата на етажи под наем, като вътрешният интериор на всеки един етаж го изпълняваме съобразно желанията на клиента. Естествено, това се съобразява с нашите общи сградни системи.

EM Building разполага с два високоскоростни асансьора, за по тринадесет човека за по-бързо придвижване в сградата. Проектирали сме над петдесет подземни гаражи, които удовлетворяват изцяло нуждите на клиентите.
Фоайето е приятно, с хубава рецепция и обслужване, което е важна част от дейността и активността на една такава сграда. EM Building е на единадесет нива над земята и две нива под земята, общо тринадесет, като малко след Акт 16 от всички етажи имаме само един празен от 870кв.м - без наемател, което за мен е един добър успех. Сградата е с невероятна гледка към Витоша, Парадайс център е до нас и метростанцията е точно пред EM Building. Това са част от задължителните условия за една офис сграда, да стане абсолютно използваема и любима на клиентите.

Какви са особеностите при изпълнението на EM Building и Вашите изисквания към вложените строителни материали, както и към изпълнените технологични и интериорни решения?
Ние определяме интериора в общите части на сградата. Това включва определянето на визията на фасадата, стълбищата и асансьорните площадки, а останалите помещения и пространства ги определяме заедно с клиентите. Естествено те се съобразяват и с вида и стила на сградата. Трудно някой би си позволил да смесва и променя стилове, защото няма да се получи красиво. Всички лога по фасадата се съгласуват с нас, не може да се сложи нищо по нашите сгради без мое разрешение. Логата и рекламите трябва да бъдат добре подбрани и разбира се, след одобрение, няма проблем да бъдат изпълнени. Имаме фасадно осветление на сградата, което работи вечер. Имаме озеленяване на четири тераси, любимо място за почивните минути на клиентите ни. Наш ангажимент е поддръжката на осветлението и озеленяването. Забелязал съм, че хубав офис без хубава тераса не върви така успешно.

Относно материалите, ние винаги търсим най-доброто за нашите сгради. Естествено съобразяваме и цената, но това не е водещ фактор за потреблението на нашите материали. На първо място и най-важна е красотата, качеството и функционалността. Това е най-важното за нас, а цената е последен фактор, и много често правим компромиси с нея, като минаваме на по-високо ниво. Това понякога ни затруднява, но се стараем да го изпълним, защото съм забелязал, че тази по-високата стойност се изплаща рано или късно.

Като имаме предвид Вашият над 20 годишен опит, място на пазара за недвижими имоти и строителния бизнес, бихте ли определили до каква степен ситуирането и локацията на една сграда я прави търсена и успешно реализирана?
Има три основни фактора една сграда да е успешна. Това са: Локация, Локация и Локация!

Естествено, че локацията е най-важна за всеки един проект, който започваме. Когато търсим парцели ме интересува единствено локацията и след това разглеждам параметри, цена и така нататък. Ако локацията не е хубава, въобще не разглеждаме другите параметри на парцелите. Когато вече разполагаме с хубава локация, тя води след себе си и качествено строителство. Не може при добро местоположение да направиш лошо изпълнение, както обратното. За това аз съм се ориентирал в този сегмент, а именно луксозни сгради, защото подбирам само хубави локации. Само когато свършат те, ще минем и към другите.

Специално за EM Building, когато избирахме парцела не се знаеше, че метрото ще минава пред сградата. Това вече е и някакъв процент късмет, но мола беше готов, а имаме и друга готова сграда до тази, която вече функционира, това ни помогна да отдадем и тази. От рано видяхме перспективата за развитие на района. Мога да спомена, че в момента строим трета сграда до нея и проектираме четвърта. Така че моето мнение е, че района върви и се развива добре. Двете нови сгради са в близост до EM Building, едната е в същата редица, а другата е разположена диагонално, като се надяваме, те да бъдат още по-добри.

Решили сме да направим един комплекс от сгради, тъй като комплекс се управлява много по-лесно. От една страна имаме клиенти, които се разширяват, а те обичат да са мобилни. Да имаш възможност да ги преместиш в по-голям или по-малък офис в твоя сграда и то съвсем близо е едно огромно предимство. А другото е управлението. Когато сградите са съвсем близо с по-малко ръководство, можеш да управляваш доста повече неща, като естествено придобиваме прилични цени за клиентите.РекламаПрелисти броя

  • Прелисти този брой на списание СТРОИТЕЛИ

още в рубриката

Събития

Новини

реклама  • Сдружение Топливо