СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XIII, брой 8, 2016

Новите европейски центрове за енергийна ефективност и ВЕИ в сградите

Новите европейски центрове за енергийна ефективност и ВЕИ в сградите

За да се радваме на качествени проекти за енергийна ефективност в сградите, са ни нужни квалифицирани специалисти – това просто, но с изключително сериозни последствия заключение е мотото и движещата сила на международния проект Train-to-NZEB, финансиран по програма Хоризонт 2020 на ЕК. Проектът има за цел да изгради и оборудва международна мрежа от учебни и консултантски центрове за подобряване на знанията и уменията в строителния сектор (Building Knowledge Hubs, BKHs), които да предоставят практически обучения, демонстрации и комплексни консултантски услуги за проектиране и строителство на почти нулево-енергийни сгради (ПНЕС) с инсталации за ВЕИ. Новите центрове ще осигурят възможности за провеждане на обучения по учебните програми, разработени в рамките на най-мащабната европейска инициатива в областта BUILD UP Skills, като ще бъдат осигурени съвременни условия за провеждане на практическите упражнения и ще бъдат привлечени значителен брой строителни специалисти.

Подход и концепция
Всъщност, Train-to-NZEB е първият международен проект в областта на енергийната ефективност по програма Хоризонт 2020, който се ръководи от българска организация – Центърът за енергийна ефективност ЕнЕфект. Заедно с ЕнЕфект, партньори по проекта от българска страна са Камарата на строителите в България и Би Сис. Международното участие е изключително силно, като освен традиционните партньори на ЕнЕфект от Институт Пасивна къща – Дармщат (Германия), за участие са привлечени едни от най-авторитетните организации в областта на енергийната ефективност и ВЕИ от Ирландия, Чехия, Румъния, Турция и Украйна.

Основните задачи, които си поставя проектът, включват дизайн и оборудване на 5 учебни центъра (в България, Румъния, Турция, Чехия и Украйна), адаптиране на съществуващи и разработване на нови учебни програми за строителни специалисти, провеждане на обучения за общо 90 преподаватели, 2400 строителни работници, 480 проектанти и 720 неспециалисти, участващи в процеса на вземане на решения в проектирането и строителството (представители на публичната власт, бизнес мениджъри, НПО, потребителски групи, медии и др.). Всичко това, в съчетание с предоставянето на административни и финансови консултантски услуги на принципа “Обслужване на едно гише”, се очаква да доведе до увеличаване на интереса и капацитета за проектиране и строителство на ПНЕС с инсталации за ВЕИ и да стимулира пазарното търсене за подобни решения както за нови сгради, така и при обновяването на съществуващия сграден фонд.

Международна мрежа от центрове
Към момента има яснота за ситуирането на четири от петте центъра, които ще се финансират по проекта. В Румъния учебният център ще се помещава в лабораторията на Националния институт за научни изследвания в областта на строителството, градоустройството и териториалното развитие (URBAN-INCERC) в Букурещ, като ще бъде открит и клон в Брашов. В Турция домакин ще е Егейският университет в Измир, и по-специално Факултета по строителство, където наличната инфраструктура ще бъде доразвита и обогатена с нови елементи, посветени на почти нулевоенергийните сгради. В Чехия най-популярната неправителствена организация в областта на енергийната ефективност SEVEn си сътрудничи с най-утвърдения център за обучения в строителството ABF, като повече от 25-годишния опит на двете организации ще се съчетае в учебен център в самия център на Прага. В Украйна, където енергийната ефективност е тема с изключително значение, новият център ще бъде открит в Университета по архитектура в Киев, като вече има подписани над 10 меморандума за сътрудничество с производители и доставчици на компоненти и оборудване за почти нулевоенергийни сгради. В България, за съжаление, ситуацията все още не е напълно ясна, но разговорите за позиционирането на центъра в сградата на ПГТЕ „Хенри Форд“ са във финална фаза. Ако това стане реалност, новият център ще си сътрудничи с изключително добре оборудваната лаборатория по ВЕИ, която беше открита през миналата година в гимназията.

Заедно с това, проектът вече привлича сериозно внимание и от функциониращи обучителни институции в Източна и Южна Европа, като са сключени споразумения за обмен на учебни програми и материали с центрове в Гърция, Хърватия, Италия, Румъния (Клуж-Напока) и Украйна (Днепропетровск).

Учебни програми
Към момента в рамките на проектите BUILD UP Skills EnerPro и Train-to-NZEB се предлагат обучения по 10 учебни програми, разработени от българските представители по материали от Институт Пасивна къща (Дармщат, Германия), Академия Пасивна къща (Дъблин, Ирландия) и Технологичния институт в Лимерик, Ирландия. В направление „Строителство“ са включени темите "Сградна обвивка", "Сградни системи" и "Строителен пазар, продукти и технологии", като особен акцент се поставя върху сравнително новите за българската практика проблеми за осигуряване и измерване на въздухоплътност и елиминиране на топлинните мостове. В направление ВЕИ предлаганите теми са “Фотоволтаични инсталации“, "Слънчеви топлинни инсталации", "Котли и инсталации на биомаса", "Миниветрени съоръжения и инсталации", "Термопомпени инсталации", "Климатизация, вентилация и отопление" и "Хибридни топлинни системи". Обученията водят до придобиване на квалификация по част от професия (Рамкова програма Д за професионално обучение) и сертификат от името на проекта. При желание, те могат да бъдат съпътствани от възможност за достъп до онлайн курс "Основи на пасивната къща", разработен от Институт Пасивна къща - Германия и преведен и адаптиран от ЕнЕфект, а в най-скоро време се предвижда и провеждането на курсове за сертифицирани строителни специалисти по стандарт Пасивна къща, водещ до официален международен сертификат, издаден от авторитетната германска организация. В допълнение се предвижда да бъдат развити и предложени кратки специализирани курсове по темите Сградно обновяване, Въздухоплътност, Топлинни мостове и др.

Значително разнообразие и териториален обхват е заложен и при обучаващите институции, като в направление Строителство това са ЕнЕфект, ПГСА - гр. Пазарджик, ПГСАГ "Пеньо Пенев" - гр. Русе и БГЦПО - гр. Плевен, а в направление ВЕИ - СПГЕ "Джон Атанасов" и ПГТЕ "Хенри Форд" - София. Желанието на организаторите е тази мрежа да се развива и в бъдеще, като за тази цел ще бъдат организирани и серия от обучения за преподаватели, в които ще могат да се включат желаещите да се присъединят обучителни институции и професионалисти в областта на строителството и приложението на ВЕИ в сградите.

Демонстрации за неспециалисти
Въпреки специализираната професионална насоченост, може би най-атрактивната част от инициативата всъщност е възможността и желанието за организиране на еднодневни демонстрации и консултации за неспециалисти – представители на държавната и общинската администрация, ученици и учители, журналисти, финансови специалисти, НПО, асоциации на собственици на жилища, потенциални инвеститори - всъщност, всички заинтересовани от проблемите за енергийната ефективност, качеството и здравословните условия на живот в нашите домове и опазването на околната среда. Защото въпреки че професионалната общност е убедена, че българското общество все още знае твърде малко за ползите и ефектите от енергийната ефективност в сградите (и това е най-сериозната пречка пред инвестиционния интерес в областта), много малко са организациите и институциите, които полагат усилия тази ситуация да се промени. Надяваме се с успеха на инициативата Train-to-NZEB нуждата от бързи промени и амбициозни решения в областта на енергийната ефективност да бъде разбрана на всички равнища на управление и най-важното – от българските граждани; а с оглед качеството на програмите и сериозния международен екип от специалисти, не се съмняваме, че този успех ще бъде постигнат.

Пълна информация за проекта, както и разписание на провежданите курсове, можете да намерите на сайта на проекта.