СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XIII, брой 8, 2016

Решение за нагряване на вода от Fronius

Решение за нагряване на вода от Fronius

Интегрирането на енергийния сектор със създаването и използването на възобновяема енергия става все по-актуално. Ефективното използване на резултатите от взаимодействието между секторите електроенергия, отопление и транспорт нараства все по-бързо. За да се улесни подобно сътрудничество, специалистът по соларни технологии Fronius разработи продукта Ohmpilot - решение, което позволява да се нагрява вода чрез използване на произведената и неизразходена електроенергия.

Устройството Ohmpilot черпи от излишната енергия специално за подготовката на топлата вода. Благодарение на непрекъснатата изходна мощност от почти нула до девет киловата, тази излишна енергия може да се насочва ефективно за използване в домакинствата. В резултат на това може да се консумира цялата електроенергия, която се генерира от фотоволтаичната централа. Основните области на приложение са нагревателни елементи в бойлери и буферни резервоари, както и инфрачервени нагреватели и радиатори за отопление. С Ohmpilot дори е възможно да се контролират два нагревателни елемента. Комуникацията се осъществява чрез универсални интерфейси WLAN, LAN или Modbus RTU, което означава, че регулаторът на консумация е лесен за монтаж и може да бъде активиран онлайн чрез уеб интерфейс. Интелигентното и безпроблемно управление на товарите предпазва мрежата и удължава живота на нагревателната система.

С произведената електроенергия от обикновена фотоволтаична система с мощност 5kW, Ohmpilot може да загрее 150 литра вода с температура от 10°С до около 40°С дори в частично облачен ден. В слънчеви дни чрез средната излишна енергия могат да се загреят 300 литра вода с температура от 10°С до 60°С. Това е особено полезно през лятото, тъй като конвенционалната отоплителна система изобщо не се използва.