СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XIII, брой 8, 2016

Акцентът в бъдеще е върху устойчивото обновяване на съществуващия сграден фонд

Разговор с арх. Весела Вълчева-МакГий, Президент на УС на Български Съвет за Устойчиво Развитие

Акцентът в бъдеще е върху устойчивото обновяване на съществуващия сграден фонд

Арх. МакГий, в началото представете накратко Българския съвет за устойчиво развитие, основните Ви цели и дейност.
Български съвет за устойчиво развитие (Bulgarian Green Building Council) е организация с нестопанска цел, която се стреми да разпространява добри практики в проектирането, изпълнението и управлението на устойчиви сгради и градски среди, както и да трансформира пазара в България, като подпомага преминаването към нисковъглеродна икономика. Какво точно означава това: означава производство на качествени продукти за строителния сектор, които да не вредят на околната среда у нас чрез производствените процеси, както и на здравето на обитателите на сградите; означава също нови работни места и развитието на сектори, които активно адресират климатичните изменения и екологичните предизвикателства на страната. Например, София е на четвърто място по смъртност от замърсяване на въздуха – това е спешен и важен проблем, който тепърва ще се разрешава.

Bulgarian Green Building Council е част от световната мрежа от Green Building Councils, които са над 100 в света, а 25 от тях са в европейската регионална мрежа. Това ни дава възможност да работим по мащабни проекти, а резултатите от работата ни да достигат и повлияват голям кръг от хора в цял свят. Световната мрежа е ценен ресурс за нас, тъй като нашите членове и партньори имат достъп до широк кръг контакти с европейски специалисти, управители на големи фирми и производители за Европа и региона, както и представители на местна и държавна власт в различните държави, и глас в Европейската комисия.

В началото на година беше официално представен проектът Build Upon - най-мащабният в света проект за обновяване на съществуващи сгради, с цел редуциране на вредните емисии при тяхната експлоатация. Разкажете повече за проекта и как ще подпомогне постигането на високи стандарти за енергийна ефективност на сградния фонд?
Проектът е двугодишен и се разбработва в консорциум от 13 Green Building Councils в Европа. Той е социално ориентиран и цели да създаде локални общества от всички категории заинтересовани страни в процесите на основно и енергийно ефективно обновяване на съществуващия сграден фонд – централно и местно управление, висше и средно професионално образование, финансови институции, проектанти и строители, консултанти, енергиен сектор, неправителствени организации, медии и крайни потребители. Следващата стъпка е тези локални общества да се обединят на европейско ниво и с координирани действия да се стремят към постигане на целите, поставени с подписването на парижкото споразумение от COP 21. Това ще е и основната тема на разговорите по време на предстоящата среща на върха по проекта, която ще се проведе през септември 2016г. в Мадрид. На тази среща ще присъстват 200 специално подбрани лидери на промяната от цяла Европа, които ще обменят идеи, опит и визиите си за бъдещите политики за реновиране на съществуващите сгради, както и ще обсъдят планирането на съвместни действия за постигане на целите към 2030г. и 2050г.

По проекта се използват няколко общодостъпни онлайн инструмента, един от които е базата данни RenoWiki, чиято цел е да обедини на едно място всички минали, текущи и бъдещи инициативи, които са свързани с темата за основно и енергийно ефективно обновяване на съществуващия сграден фонд. За България тези инициативи са вписани на http://bg.buildupon.eu/. Каним Вашите читатели да се регистрират и да допълнят базата данни, като добавят свои проекти или друг тип инициативи, имащи отношение по темата.

През 2016г. Bulgarian Green Building Council организира 6 събития по проекта, които можете да разгледате на интернет страницата. На тези уъркшопи каним експерти от всички заинтересовани страни, които обсъждат бариерите, целите и очакваните резултати по подтемите на проекта – Политики и регулации, Финансови инструменти, Умения и компетенции, Административни и организационни дейности, Повишаване на осведомеността сред населението - и след работа в групи предлагат мерки за решаване на идентифицираните в страната ни поблеми. Тези конкретни предложения ние предаваме на правителството ни. Целта е, когато се работи по националната стратегия за основно обновяване на сградите, да бъдат отразени препоръките на всички заинтересовани страни, които участват в процеса.

По какви други актуални проекти и програми, касаещи енергийната ефективност на сградите, работите?
Съветът работи по много теми, които целят да спомогнат за устойчивото развитие в страната. Те съвсем не се свеждат само до енергийната ефективност. Все още наблюдаваме необходимостта да се популяризира значимостта и значението за хората на темата, сред обществеността. Планираме няколко съвместни кампании с други европейски държави за повишаване на обществената информираност. Отделно инициираме проект за образованието на деца, защо е важно да се развиваме устойчиво и какво точно означава това. Планираме съвместна инциaтива с професори от Харвард за изготвяне на анализ, политики и стратегии за бизнеса, с цел да идентифицират и постигнат конкретни цели за устойчиво развитие и социална корпоративна отговорност. Работим с два нови глобални партньора да предложим нови, по-достъпни и гъвкави инструменти за сертифициране на жилищни сгради, болници, хотели, търговски вериги и промишлени обекти. Продължаваме да сме убедени че системите за оценка на устойчиви сгради много по-задълбочено адресират енергийната ефективност и оптимизират стратегиите, приложени така, че да се получи синергия между различните параметри на една сграда, правейки я по-здравословна за обитаване, с по-ниски разходи при управление и със значителни спестявания на ресурси като енергия.

В заключение, няколко думи относно очакванията Ви как ще се развие в бъдеще политиката на страната ни относно изграждането на все повече устойчиви и енергийно ефективни сгради?
Не мога да коментирам как точно ще се развие политиката на страната ни, тъй като това наистина зависи от много неща. Мога да си позволя да предполагам, че развитие ще има със сигурност в посока поощряване на добрите практики, принципните стратегии за устойчиви сгради, както и че изисквания за приложението на такива ще дойдат от ЕС. Смятам, че ще се набляга все по-силно върху устойчивото обновяване и реновация на съществуващия сграден фонд и се надявам да се предприемат по-строги и измерими параметри за обновяването и управлението на държавни обекти като начало.