СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XIII, брой 8, 2016

Желанието ни е Благоевград освен първенец в санирането, да е и най-добрият пример за всички общини

Разговор с Д-р Атанас Камбитов, Кмет на Благоевград

Желанието ни е Благоевград освен първенец в санирането, да е и най-добрият пример за всички общини

Г-н Камбитов, Община Благоевград е най-успешно представилата се до момента в Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Бихте ли казали на какъв етап е развитието на програмата и с какви постигнати резултати се гордеете?
Факт е, че Благоевград остава лидер по отношение на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Тръгнахме с летящ старт още в началото на програмата и до ден днешен запазваме своите позиции. В Благоевград беше саниран първият блок, с което показахме на всички, че програмата работи, защото имаше много инсинуации, всякакви твърдения, в отделни моменти откровени лъжи. В рамките на годината, 90% от сградния фонд, който отговаря на изискванията по програмата и за който са минали всички процедури по одобрение, ще бъде готов. Смятам, че с това категорично ще затвърдим, че Благоевград е не само шампион по саниране, но и е най-добрият пример за всички общини. Всичко това е резултат от добрата организация и ни дава повод за самочувствие и удовлетворение. Освен казаното дотук, можем да се гордеем и с факта, че чрез санираните блокове, даваме урок по история. На много от фасадите на сградите са изобразени велики личности, борци за свобода, национални герои. Нашата цел е по този начин да направим един своеобразен урок по история, младите да виждат българските герои и да не ги забравят. Националната програмата за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради може би е единствената програма, която така директно е обърната и работи в полза на хората. От една страна жилищата им се санират абсолютно безплатно, а от друга страна положителният ефект върху икономиката на местно ниво е неоспорим.

В града са санирани първите завършени блокове в страната по Програмата. Имате ли информация относно резултатите от първия отоплителен сезон и мнението на живущите?
Безспорно резултатите от санирането на блоковете са на лице. Като кмет на общината, за мен е много важно да общувам с хората, живеещи в Благоевград, да се запозная с тяхното мнение, дори да получа препоръки, ако е необходимо. В тази връзка се старая да бъда информиран и за ползите от нашите действия по отношение на саниране на сградите. Домоуправителите на санираните блокове споделят, че след първия отоплителен сезон, има намаление на сметките за отопление – средно 50 % разходите са намалели. Ефект има и през летния сезон, защото на хората им се налага по-рядко да включват климатици, вентилатори и т.н. Изводът е, че не само блоковете са с нов облик, но и семействата, живеещи в тях плащат по-ниски сметки за ток.

С какви темпове продължавате работата по Националната програма. Какви цели сте си поставили до края на годината?
Въпреки намеренията на определени кръгове от хора и фирми да саботират санирането, Благоевград продължава да реализира работата по Националната програма в пълния си обем. Известно е, че имаше пуснати жалби в КЗК от фирми в строителния бранш, с цел санирането в Благоевград да бъде спряно. Парадоксалното в случая беше, че сред основните мотиви посочени от жалбоподателите бе, че защитават обществения интерес. Това няма да го коментирам повече,защото смятам, че всеки може прецени къде е общественият интерес в този случай - от една страна жалбоподателят е фирмата, от другата страна са хората, живеещи в тези блокове - около 18 хил. – 20 хил. души. По-важното в случая обаче е, че всички дела, образувани по жалби в Комисията за защита на конкуренция, свързани с Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, са отсъдени в полза на Общината. Така, чрез своите действия жалбоподателите постигнаха единствено забавяне с по-малко от месец. Крайната датата, на която трябва да се подадат ценовите оферти, се измества от 30 юни на 24 юли. Ако всичко е наред, към 5-10 септември се очаква да започне реалното изпълнение на СМР дейностите, разбира се в случаите, в които няма обжалване на позициите. Това означава, че до края на октомври, всички блокове, които са заложени в съответните процедури, ще бъдат саниране на 100%.

В заключение няколко думи за вашите очаквания за развитие на общината и хода на предвидените проекти в близките години.
По отношение развитието на общината мога да кажа, че работим в посока създаване на условия за привличане на инвеститори, както от България, така и от чужбина. Концентрираме усилия върху инфраструктура, комуникации, лицензионни режими, така че общината, респективно и градът, да стане привлекателен център за инвеститорите. Това е дългосрочната политика на Общината, целяща да осигури по-висока заетост. Разбира се, работим по проекти, които се реализират чрез финансиране от ЕС, в момента обаче ние сме фокусирани върху четири мащабни проекта, които ще генерират икономика, които фактически създават заетост в дългосрочна перспектива. Става дума за проекти като Балкански университетски център, международен интер-експо център, логистичен транспортен център и „Спортен Благоевград“. В общината се реализират проекти на стойност над 250 млн. лева, които създават необходимите условия за това в Благоевград да бъдат привлечени инвестиции. Едно от големите ни предимства е, че единствената митница между София и Солун е в Благоевград, и е външна за ЕС. Добрата новина е, че проведохме успешни преговори с Българо-американската кредитна банка, в резултат на което Община Благоевград става пълноправен собственик на ски център „Картала“. С придобиване на цялостната инфраструктура в местността „Картала“, Общината цели Благоевград да бъде превърнат в целогодишен туристически център. Предвиждаме разширяване и удължаване на пистата, както и изграждане на съоръжения за изкуствен сняг. С придобиване на цялостния комплекс, ще можем да развием туризма в Благоевград като цяло. Абсолютната собственост върху ски център „Картала“ е част от мега проекта „Спортен Благоевград“. Той включва изграждането на спортен център върху 40 декара площ близо до село Зелен дол, изграждане на хотел с трибуни при терена на стадион „Христо Ботев“. В проекта за зимен туризъм на зоната се включва и рехабилитация на пътя Благоевград- Картала. Важно е да отбележим, че „Картала“ е на границата с парка „Парангалица“. Това означава, че и летният туризъм ще бъде развит. Идеята е, когато дойдат туристи в Благоевград да получат всички необходими условия за туризъм и спорт.