СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XIV, брой 1, 2017

Системи за управление и контрол на осветлението

Системи за управление и контрол на осветлението

Интелигентните системи за управление и контрол навлизат във всяка една сфера от живота и бизнеса. Съвсем логично, те заемат все по-сериозно място и в осветителната индустрия. Комуникацията между телата, управлението от разстояние, постоянният мониторинг на цялостната осветителна мрежа и нейното състояние, са само част от тенденциите в развитието на системите за осветление.

PHILIPS DYNALITE
Една от най-добрите и вече позната в България система е Philips Dynalite. Тя е разработена с фокус върху енергийната ефективност и намаляването на оперативни разходи, чрез регулиране на светлината. Приложима е както в търговски, така и в офис и индустриални проекти. Позволява дистанционно управление и мониторинг от една точка към множество обекти, без оглед на тяхната отдалеченост от контролния център.

Preset Lighting Control функционалността създава различни сцени на осветление, подходящи за различни настроения и поводи. Envision софтуерът предлага гъвкаво препрограмиране, оформление и метод за контрол, без нужда от промяна в окабеляването. Промяната в конфигурацията, както и наблюдаването на състоянието на мрежата може да се извършва от всяка нейна точка.

Philips Dynalite увеличава и живота на осветителните тела. Чрез „мек старт“ системата регулира и предпазва лампите от високо отскачане на тока и токови удари, което драстично удължава периода на ефективна употреба на лампата.

Мрежата DyNet предлага цялостна инфраструктурна комуникация като интегрира в себе си и други системи - за управление на щори, аудио-визуален или температурен контрол и дори сградни инсталации.

Бронлайт ЕООД е компания, специализирана в проектиране и въвеждане в експлоатация на Philips Dynalite. Инженерният екип е преминал международно обучение със съответен сертификат EnvisionProject Programmer, поименен за всеки един специалист. Чрез този сертификат експертите на фирмата получават достъп до пълната функционалност на PHILIPS DYNALITE и възможност за изпълнение на решения за автоматизация от всякакъв вид.

GREEN PARKING И GREEN WAREHOUSE системи
Системите Green parking/Green warehouse са приложими в пространства с недостиг или липса на пряка дневна светлина и с непостоянен човекопоток. Подходящи са както за големи паркинги, така и за логистични и индустриални бази. Те свързват LED осветителни тела и сензори, които комуникират помежду си така, че да постигнат до 80% икономия на разходите за осветление и поддръжка.

При поява на движение системите осветяват пътя на човека и/или автомобила, чрез увеличаване интензитета на светлина в конкретните зони на движение. Телата комуникират безжично помежду си, което дава възможност за лесното им прегрупиране, без необходимост от допълнително окабеляване.

Димирането на осветителното тяло е до 10% при липса на движение, като то не изгасва напълно, а преминава в режим на готовност. По този начин значително намаляват разходите за поддръжка на телата. В същото време човешкото око се предпазва от стреса при преминаване от пълен мрак в ярка светлина.

Динамично осветление COLOR KINETICS
Цветното динамично осветление създава атмосфера, кореспондираща с определени настроения или среда, като в същото време намалява оперативните разходи, чрез регулиране на светлината. Системата Philips Color Kinetics дава възможност за изграждане както на разнообразни интериорни проекти, така и на екстериорни фасадни решения.

Цветното динамично осветление изисква ползването на LED RGBW (red green blue white) модули с различна форма и големина, както и различни по вид DMX и Ethernet контролери, които да общуват с LED осветителите като осигуряват цифрово управляема светлина, независимо от типа инсталация и нейната сложност.

Пример за успешен проект, реализиран с Philips Color Kinetics система, е обект Сан Стефано Плаза.



БРОНЛАЙТ

София 1680, Изложбена зала, ул. Казбек N 57Б
тел.:02/ 9551900
факс:02/ 9551901
088/ 7780708