СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XIV, брой 1, 2017

Миниатюрните автоматични прекъсвачи на АББ: впечатляващо качество и бързина от първия патент в света до днес

Има ги навсякъде, във всеки дом, офис или индустриално предприятие. Не можем без тях и в същото време рядко се замисляме за тяхното присъствие.

Миниатюрните автоматични прекъсвачи на АББ: впечатляващо качество и бързина от първия патент в света до днес

Миниатюрните автоматични прекъсвачи са именно онези малки “герои” в електрическата верига, които мигновено и непрекъснато ни предпазват от повреди, причинени от претоварвания и къси съединения. А по този начин правят ежедневието ни по-сигурно и безопасно, а уредите по-ефективни и здрави.

За АББ миниатюрните автоматични прекъсвачи не са просто продукт в портфолиото на компанията, а дългогодишен проект за непрекъснато развитие и подобрение на технологията, който реално подобрява качеството на живот за всички потребители. От създаването на първия миниатюрен прекъсвач на Хуго Щотц през 20-те години на ХХ век именно под шапката на АББ (през 1918 година Хуго Щотц продава бизнеса си на швейцарската Brown Boveri & Cie, но останава неин управител до 1929. Днес компанията му в Германия работи като АББ Щотц-Контакт) до едни от най-бързите съвременни миниатюрни автоматични прекъсвачи, АББ е глобален лидер в производството на висококачествени продукти и решения за най-разнообразни индивидуални приложения.

В България АББ предлага широка продуктова гама от миниатюрни автоматични прекъсвачи, които се отличават със забележителна надеждност, бързина и многобройни аксесоари, способни да се справят безпроблемно с разнообразни задачи.

С изключителна прецизност и скорост миниатюрните автоматични прекъсвачи на АББ се справят както с намаляването на отделената енергия при късо съединение, така и с риска от повреждане на електрическата инсталация:

1. За 0,5 ms късото съединение се детектира от прекъсвача, който започва да отваря веригата. Между контактите в прекъсвача се формира дъга;
2. За 1 ms контактите на прекъсвача са отворени и електрическата дъга е ясно оформена;
3. 2 ms са необходими, за да се въведе плазмата на електрическата дъга в дъгогасителната камера;
4. 3 ms са необходими за прекратяване на късото съединение, а на десетата милисекунда ръкохватката достига изключено положение.

Сред най-предпочитаните от потребителите в цял свят, заради своето високо качество и ефективност, е продуктовата фамилия миниатюрни прекъсвачи System pro M compact на АББ. Тя включва най-пълната гама миниатюрни автоматични прекъсвачи за монтаж на DIN-шина от продуктовите серии SH200, S200, S750 и S800 на пазара. Те са подходящи за всякакви приложения – жилищни и офис сгради, индустрия и енергетика, в т.ч. и за специфични приложения като фотоволтаични инсталации, ж.п. транспорт и др.

Сред уникалните продукти на серията се отличават автоматични прекъсвачи с изключвателна способност до 50кА при номинални ток 125A. Освен тях АББ предлага още селективни миниатюрни автоматични прекъсвачи, свеждащи до минимум нежеланите изключвания, както и селективни прекъсвачи с настройка на прага на сработване на термичния изключвател. Патентованите от АББ двойни клеми, позволяват едновременното свързване на кабели и захранващи шини и свеждащи до минимум вероятността от грешки при окабеляване.

Всички миниатюрни автомашини прекъсвачи (с изключение на UC-изпълнение) също така позволяват захранване от двете страни и могат да се монтират в произволно положение, което значително улеснява инсталацията и приложението им в разнообразни ситуации. В допълнение изобилието от аксесоари улеснява значително работата на проектанта и инсталатора и открива нови възможности за приложение. Сред ключовите аксесоари са специалният комбиниран помощен/сигнален контакт, помощният контакт за долен монтаж, който позволява бърз и лесен и монтаж, без да се налагат трансформации при готови табла. Друга възможност са и дефектнотоковите защити тип „блок“, гарантиращи удобна и безпроблемна инсталация и напълно изключващи грешките при неправилно съгласуване на миниатюрния автоматичен прекъсвач с дефектнотоковата защита.

Зад тези възможности и още изключителните преимущества на съвременните миниатюрни автоматични прекъсвачи на АББ стоят много целенасочена работа, новаторски дух и непрекъсната инвестиция в развитие на технологиите. Миниатюрните автоматични прекъсвачи на АББ са лесно достъпни за всички потребители у нас в широката ни партньорската мрежа.



АББ БЪЛГАРИЯ