СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XIV, брой 1, 2017

И тази година BAU се открои с рекордни резултати

И тази година BAU се открои с рекордни резултати

От над 250 000 посетители, от които посетителите от чужбина са над 80 000, водещото световно изложение за строителни материали, строителни системи и архитектура - BAU, успя да за пореден път да се утвърди като международно. Репутацията му на изложение за архитекти отново се потвърди с над 65 000 посетители от архитектурни и проектантски бюра. От друга страна, изложителите също са рекорден брой – 2 120 изложители от 45 страни.

Изпълнителният директор на панаира Райнхард Пфайфер е много доволен от този резултат: „За пореден път BAU постави рекорди. То отново доказа позицията си на двигател за иновации, както и задаващо новите насоки в строителния бранш“. Дитер Шефер, председател на съвета на изложителите в BAU, добавя въодушевено: „От гледна точка на изложителите, BAU беше абсолютен успех. С право носи титлата си на водещо световно изложение за строителни материали, строителни системи и архитектура“. За Мартин Хьорман, зам.-председател на съвета на изложителите в BAU, изложението е „кулминацията в бранша на всеки две години“.

От първия ден палатите и щандовете бяха пълни и както винаги обстановката бе оформена от изложители, които се представиха с изискани, често дори двуетажни, щандове. На щандовете можеше да се чуе най-различна реч от цял свят. При това всичките 2120 изложители бяха много добре подготвени. Много от тях бяха наели специално за изложението допълнително персонал, за да се погрижат още по-добре за своите международни гости. Имайки предвид и пълната ангажираност, която BAU изисква от своите изложители: от гледна точка на многото нови контакти, качествените посетители и добрите конюнктурни изгледи пред бранша, настроението по щандовете беше просто превъзходно.

Имайки предвид, че BAU е убедително не само с многообразието от посетители, но и с разнообразните теми, които засяга, то две от тях стояха в основата на дискусиите: колко силно ще повлияе дигитализацията на бъдещето на строителството, показаха най-вече изложителите в сектор BAU IT в палата C3. BIM- темата за т.нар. информационно моделиране на строителството беше преобладаваща там. Другата тема, доминираща из палатите, беше за умните „мислещи“ строителни елементи и системи, които имат определени способности и могат да реагират на външно влияние: от дръжки на врати със скенер за пръстов отпечатък, през произвеждащи енергия фасади и стигайки до системни решения за изцяло свързан в мрежа Умен Дом.

Позиционирайки се като гаранция за качество на изложителите, както и за мащаба на презентиране на техните щандове, това важи с право и за рамковата програма. Трите форума на панаира и тази година бяха магнит за публиката. В основата на докладите стояха темите за дигитализацията на планирането и строителството, модуларното серийно строителство, както и темата за „умните“ устройства: Форумът в B0 постави акцент още и върху практически решения при санирането и модернизирането на сгради.

Заедно с презентациите на изложителите, водещите теми на BAU 2017 (интелигентни фасади - дигитално планиране, и строителство- свързани сгради- строителство и жилища 2020) бяха тематизирани по особени начини- от различна перспектива и аспекти. BAU работи заедно с реномирани партньори като: Fraunhofer-Allianz Bau, DGNB, ift Rosenheim, както и GGT.

Друг върхов момент по време на изложението беше отново Нощта на архитектурата. Над 35000 посетители проявиха желание да видят 70 сгради в Мюнхен, които блестяха в петък вечерта. В рамките на изложението отново бяха раздадени и многобройни награди

Следващото изложение BAU ще се състои от 14-ти до 19-ти януари 2019г. с две нови палати на площта на панаира Мюнхен.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини