СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XIV, брой 1, 2017

Изделия от риолит от фирма Мрамор-Риолит Б

Изделия от риолит от фирма Мрамор-Риолит Б

Риолитът е един позабравен естествен камък, използван от столетия от старите майстори за дялане на павета, бордюри, плочи за настилка и облицовка. Фирма Мрамор-Риолит Б разполага с 2 бази, по една в градовете Пловдив и Брацигово. На площ от над 55 дка са разположени халета, оборудвани с нови технологии, модерни машини с диамантени и сегментни дискове, които позволяват камъкът да бъде отрязан и моделиран с минимално усилие в различни размери и дебелини и да бъдат оформени различни профили.

Риолитът, като всеки камък, е уникален естествен продукт с фина текстура и мек розово-кафяв цвят, определен от хилядолетния геологичен процес. Поради своя вулканичен произход риолитът е с много висока износоустойчивост, мразоустойчивост, якост на натиск и изтриваемост. Риолитът е подходящ за външни настилки и облицовки за вътрешни дворове, зони около перголи и покрити порти. Той е добро решение за градината, двора, барбекюто и всяка една къща. Трайността на тази настилка се е доказала с времето.

Риолитните плочи могат да бъдат с полирана, бучардисана /горена/ или шлайфана повърхност, в правоъгълни, квадратни или в неправилни форми, с размери и дебелини по желание на клиента. Риолитните дялани павета могат да бъдат редени както върху пясъчна основа, така и върху бетонова. Настилките от дялани павета са предназначени и за по-голямо натоварване като паркинги, алеи и улични настилки. Риолитни стъпала могат да бъдат изработени от 2 части - стъпало с плинт или цяло масивно стъпало, с дебелина 5, 10 или 15cm. Тяхната повърхност е добро решение за външни открити стъпала. С времето риолитът патинира и остарява равномерно и много красиво.

По избор на клиента, зададени размери и чертеж фирма Мрамор-Риолит Б може да изработи от риолит: плочи за настилка на тераси, веранди, басейни; плотове за кухни, маси, камини, барбекюта; дялан камък за фасади и облицовки; подпрозоречни первази и шапки за тераси; стъпала, площадки и первази за стълбища, балюстри и колони; павета, дялани за алеи, паркинги, улични настилки и градински бордюри; архитектурни елементи, фризове и скулптури.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини