СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XIV, брой 1, 2017

Ултразвуков датчик за индикация на заетостта в паркинги от Беркут

Ултразвуков датчик за индикация на заетостта в паркинги от Беркут

Системата е изградена основно от два елемента – датчик за наличие на предмет и индикатор, който показва състоянието на датчика. Датчикът се поставя в центъра на паркомястото, а индикаторът - пред мястото, така шофьорът, като застане в началото на редицата, с паркоместа, да получи информация за броя на заетите и празните места. Системата е така проектирана, че не е зависима от необходимостта за минимален или максимален брой места (датчици).

Всяко паркомясто се изгражда самостоятелно и индивидуално в зависимост от специфичността на мястото. Единствената връзка между местата е необходимостта от мрежово захранване 220V. Височината на монтаж на датчика може да се регулира спрямо височината на тавана, датчикът също може да си регулира прага на сработване (разстоянието до предмета, т.е. с какъв обхват да е).

Наличието на тази система в един паркинг води до оптимизиране работата на някои други системи. Когато шофьорът получи визуална информация къде колко свободни и заети места има, той не губи време да обикаля с колата всяко място, а само главните коридори на подземния паркинг. Това води до намаляване на времето за паркиране и работа на автомобила. По-бързото паркиране води до по-голямо спокойствие на шофьора и по-малко изгорели газове се изпускат в паркинга, това води до по-рядката работа на димоотвеждащата система, което означава че има по-малка консумация на електричество, което е важно, защото тези системи са много големи консуматори на електричество, има и по-малка амортизация на елементите по тази система (двигатели, клапи и др.).

Що се отнася до икономия на ресурси – тази система е с минимална консумация на електричеството, приблизително колкото едно зарядно за телефон, а и окабеляването на тази система е много опростено. Друго предимство на индикатора е лесната му поддръжка и профилактика.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини