СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XIV, брой 1, 2017

Фасадна облицовка Cor-Ten от фирма Ruukki

Фасадна облицовка Cor-Ten от фирма Ruukki

Патиниращата стомана Cor-Ten е специфичен материал, който се използва за изграждане и облицовка на фасади. По същество това е стомана с повишена устойчивост срещу атмосферна корозия. В процеса на производство в течната стомана се добавят елементи като фосфор, мед, хром, никел, молибден, които способстват за повишаването на устойчивостта на тази стомана. Крайният продукт, без значение дали е под формата I или U профили, или на ламаринa, елементи за фасади, представлява конструктивно валцована стомана с понижена, може да се каже дори спряна, корозия.

От архитектурна гледна точка Cor-Ten е материал, който може да съживи всяка фасада. Фирма Ruukki, която произвежда материала Cor-Ten, има богат опит в използването му, както под формата на гладка ламарина, така и на дизайнерска фасадна облицовка. В България материалът Cor-Ten се доставя от фирма Ruukki – Р.К.И.България. Ruukki България предлага богата гама от продукти Cor-Ten, основно предназначени за фасади. Новата продуктова гама Ruukki Design Palette съдържа изделия Cor-Ten с различни размери, каквито са фасадните касети, фасадните ламели и синусоидални профили.

Повърхностите с патинираща стомана, които са изложени на действието на външни атмосферни влияния, могат съществено да се различават в зависимост от ориентацията си, следователно достъпната среда. Върху добре овлажнявани и проветрявани повърхности се създава тъмен слой с виолетов оттенък. Повърхности, които са по-малко изложени на атмосферни влияния, остават по-светли, дори и след период на десетгодишна експозиция. Това може да се отнася и за повърхности, които са частично закрити от разположени по-високо или издадени елементи на сградата, както и за повърхности, които създават „ниши“, където въздушната циркулация и дъждовете са ограничени. Разликата е най-съществена в началния период на образуването на патината.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини