СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XIV, брой 1, 2017

Сан Стефано Плаза е образец на съвременна архитектура в хармония със старото

Разговор с арх. Стефан Добрев, студио „Стефан Добрев – Архитектура и дизайн“

Сан Стефано Плаза е образец на съвременна архитектура в хармония със старото

Арх. Добрев, бихте ли представили накратко комплекса Сан Стефано Плаза и работата Ви по този обект?
Проектът за този многофункционален комплекс има дълга история. Нашата работа по него започна още през 2004 година, когато участвахме в конкурса. Спечелихме го заедно с колегите ми Илиян Николов и Филип Захариев. Реализацията на проекта, обаче, се проточи 12 години. За нас беше голямо предизвикателство, тъй като е голям обект, разположен в централна градска част, теренът беше много скъп и от там произлизаше и една от първите опасности – да се презастрои парцелът. Поради това предложихме на инвеститора да не го застрояваме целия и за щастие го убедихме. Така една част от парцела предоставихме за обществено пространство пред Националната телевизия. Предизвикателство беше и да направим проект, който от една страна да е съвременен като визия, а от друга – да запазим и традиционната архитектура, да ги обвържем естетически и хармонично.

На този проект посветих 12 години от живота си, като работих с много ентусиазъм и с голяма отговорност, за да отговаря той на най-високите европейски критерии за модерно и екологично строителство и качество на градската среда.

Бихте ли разказали каква идея следвахте, за да се впише обектът хармонично в заобикалящата среда?
При разработване на архитектурния проект се съобразихме с това, което доминира в квартала, а именно правоъгълният обем на сградата на Националната телевизия. Приехме тази сграда за репер и на нея противопоставихме един дъгообразен, спираловиден обем, който се превърна в център на цялата композиция. Всички останали тела от комплекса проектирахме така, че да са в хармония с този централен елемент. Теренът е голям, около 5000 кв.м., на практика представлява един малък квартал. Не искахме всички сгради да са в един стил. Следвайки този принцип, както и характерната атмосфера на квартала, базирахме архитектурната концепция на диалектични двойки. В проекта ни една от тези водещи диалектични двойки беше старото и новото, историческото и съвременното. Търсихме хармония и единство, базирано на това да запазим най-ценното от миналото и в същото време да го обогатим със съвременни елементи. Затова и решихме да акцентираме върху най-хубавата част от Прошеково пиво – частта от сградата на ъгъла на улиците Сан Стефано и Шейново. Реконструирахме я така, че тя се превърна в една архитектурна перла от миналото. Предвидили сме голям подземен паркинг с над 500 паркоместа. Той е един от най-големите в София, особено в централната градска част и допринася да се освободи пешеходно пространство.

Комплексът Сан Стефано Плаза е със смесено предназначение, разкажете как са обвързани функционално отделните части на комплекса?
Комплексът се състои от 5 основни части, а именно: жилищна част, търговска част, офиси, паркинг, пешеходна зона и учебен център - историческата сграда на ъгъла. На партера скоро ще отвори врати и бирарията Прошеково пиво. Между старата сграда и новите тела от комплекса се оформи една малка пешеходна улица, уникална с това, че пасажът е със стъклено покритие в дъгообразна форма. Както вече споменах, облите форми, на които заложихме, са резултат от водещата идея да създадем архитектура, която да контрастира на заобикалящите правоъгълни обеми. Следващата сграда е офисната, която също много впечатлява с архитектура – с наклонената си фасада, която се врязва в площада. Търговският център е оформен почти изцяло в стъкло, с изключително внимание към детайлите, с един малък озеленен атриум. Разполагането на комплекс, който съчетава няколко функции, в тази градска част обогати района, който според мен беше малко изоставен.

Освен стремежа ни да се впишем по подходящ начин и да реализираме хармония между старото и новото, ние искахме да създадем и една екологична среда. Да вземем за пример покрива на търговския център. Гордеем се, че там успяхме да направим една покривна градина с дървета. Дървета има и в интериора. Желанието ни беше да изградим среда, която да се доближава до природата, да е хармонична и комфортна, да е екологична, и в същото време динамична, да има усещане за движение, за живот. Акцент, който създава чувство на динамика, са опасващите хоризонтални елементи на нива на етажите при жилищната част. Първоначално те бяха проектирани да се ползват за разполагане на цветарници. От друга страна имат и роля на шумозаглушителни бариери. Допълнително динамиката се подсили и от вграждането на LED осветление в тези елементи.

Проектът е реализиран по най-високите съвременни стандарти за устойчиво и енергоефективно строителство. Разкажете повече за внедрените материали, системи и сградни инсталации?
Стремяхме се да използваме най-вече естествените материали. Облицовката на вентилируемата фасада е от естествена керамика в различни цветове, но преобладаващо в традиционния керемидено червен цвят. Естественият камък, както знаете, е екологичен материал, освен това е с голяма устойчивост и дълготрайност. Използвахме български врачански камък. Единствено на места в интериора – подове и настилки, където искахме камък с бежов цвят, поради липса на такъв тук, имаме гранит от Италия. Друг естествен материал, който използвахме, е дървото, най-вече в интериора. В атриума, например, имаме парапети от масивно дърво и таванът също е от дърво. Всичко това е в отговор на стремежа ни да сме в хармония с природата, да създадем комфорт и уют. Стъклото също е сред преобладаващите материали. Избрахме стъкло, което да е максимално прозрачно, но и с много висок клас на топлоизолация. Използвахме и някои съвременни материали. Например, облицовъчни алуминиеви панели тип Alucobond, както за фасадна облицовка, така и в интериора.

Използвана е топлоизолация от висок клас, в резултат на което, при направено термографско обследване, сградата показа много ниски загуби на топлина.

Всички системи и сградни инсталации в комплекса са високо енергийно ефективни. Инсталирана е уникална система за отопление и вентилация, автоматизирана поливна система, която използва дъждовна вода, Енергоспестяващо LED осветление в интериора и екстериора. Внедрена е платформа за сградна автоматизация, управляваща централизирано HVAC системата и елементи от електрическите инсталации.

Ако трябва с няколко думи да обобщя работата ни по този проект, бих казал, че съм удовлетворен, че постигнахме целите си – първо, да се впишем хармонично в квартала, да обогатим и възстановим историческата архитектура, като създадем образци на съвременна архитектура, които да отговарят на най-новите световни постижения за екологично строителство. Наблегнахме на функционалното и създадохме компактни обеми. Работихме с голямо внимание към детайла и естетиката. Не сме търсили нещо „крещящо“ като визия, а една спокойна, комфортна и хармонична среда, която да не е безлична. А в градоустройствен план най-голямото ни постижение е, че не презастроихме терена и оставихме пешеходни и зелени площи.



Реклама



Прелисти броя

  • Прелисти този брой на списание СТРОИТЕЛИ

още в рубриката

Събития

Новини

реклама