СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XIV, брой 2, 2017

Гъвкави и енергоспестяващи решения за индустрията

Разговор с инж. Васил Чалъков, Управител на Бронлайт

Гъвкави и енергоспестяващи решения за индустрията

Инж. Васил Чалъков работи почти 20 години в сферата на електрообзавеждането и осветителните технологии. През 2010 г. създава Бронлайт - естествена стъпка в развитието му като специалист по проектиране и изграждане на осветителните системи и мениджър на инженерни и търговски екипи. В портфолиото си компанията има редица успешно реализирани проекти за клиенти като Търговска верига Фантастико, България Мол, City Clinic и др.

Инж. Чалъков защо е важно да имаме предварителен проект за осветление, когато строим или ремонтираме сгради и помещения?
Осветлението е много повече от осигуряване на светлина и интериорен акцент. За да бъде наистина ефективно, то трябва да бъде планирано с грижа към обитателите на съответното пространство, тяхното здраве и комфорт. Предварителният проект залага както разпределението на осветителните тела, съгласно нуждите и предназначението на помещенията, така и технологиите и системите, които стоят зад тях, за да ги превърнат в гъвкави, енергоспестяващи и ефективни решения. Все по-често говорим за умно осветление, съобразено със спецификата на различните типове площи.

В тази връзка какви са специфичните изисквания за осветление на индустриалните площи?
Индустриалните площи, за разлика от офис, жилищните и някои търговски пространства, са съобразени предимно с функционалността, високата продуктивност и добрата енергийна ефективност. Ние, в Бронлайт, работим с продукти и решения на Philips Lighting, които разполагат със специални тела, позволяващи монтаж на височина до 20 метра, без промяна на качеството на осветеността. Добре е тези тела да се монтират лесно, да се управляват дистанционно, да бъдат енергоспестяващи и зад тях да стоят качествени технологии. Голяма част от телата, с които работим - като GentleSpace, Maxos LED, Pacific LED, са снабдени със сензори, които позволяват комуникация помежду им, както и с вградени безжични контролери. По този начин те се групират и управляват от разстояние, дори и през мобилни устройства.

Доколко рентабилна е инвестицията в системи за управление и контрол на осветлението?
Когато говорим за промишлени сгради и съоръжения, то рентабилността на инвестицията е от основно значение. И тук мога да очертая няколко основни аспекта, в които капиталовложението в система за осветление и контрол си струва. На първо място значително се намаляват производствените разходи, чрез високата енергийна ефективност на заложените осветители, възможността за димирането им при нужда и осветяването само на работните площи. В същото време се ограничават разходите за допълнителна поддръжка – телата са с по-дълъг живот, а системите контролират състоянието им и алармират навреме, при нужда от подмяна, без това да се отразява на производствения процес. Възможността за отдалечен контрол елиминира необходимостта от допълнително окабеляване, което пък дава допълнителна гъвкавост и улеснява преразпределението на телата, в случай на промяна в основната дейност на помещенията, например внедряване на нова поточна линия. От значение е и фактът, че най-съвременните технологии позволяват ползването на по-малко на брой тела, без компромис с интензитета на светлината.

Има ли специализирани решения за складове и логистични центрове?
Да, конкретно за складове и логистични площи, Philips Lighting предлага решение наречено GreenWarehouse. То позволява различни нива на осветеност, групиране и създаване на мрежа от осветителни тела, които могат да бъдат настроени чрез сензор и съгласно определен времеви график. Възможностите са много и се внедряват съгласно конкретните нужди и желания на потребителите.

Как се приемат всички тези технологии от българските инвеститори?
Инвеститорите все по-често обръщат внимание на новите технологии и ползите от тях. Отзивите на клиентите ни, които вече ползват системи за контрол и управление, са повече от добри. Умното осветление е тема, за която говорим в сегашно време и чийто обхват предстои да се разширява.