СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XIV, брой 2, 2017

Мрамор и Гранит Дизайн залага на европейски и български продукти и суровини

Разговор с инж. Румяна Благоева, Собственик и управител на фирма Мрамор и Гранит Дизайн

Мрамор и Гранит Дизайн залага на европейски и български продукти и суровини

Инж. Благоева, в началото на нашия разговор бихте ли представили на читателите на Списание СТРОИТЕЛИ фирмата и дейността, с която сте решили да се развивате на пазара?
Мрамор и Гранит Дизайн е изцяло българска компания с дългогодишен опит и традиции в търговията, преработката и монтажа на натурален камък. Ексклузивен представител e за България и региона на испанския химичен концерн Roberlo S.A – строителна химия и продукти за обработка, реставрация и импрегнация на скалнооблицовъчни материали. Основната ни дейност е насочена в България, но също така предлагаме за износ български натурални камъни и на европейския пазар – варовик Румянцево, Нановица и Враца, червен пясъчник Кирчевит, Риолит и др.

За нас успехът се измерва с репутацията и авторитета, които сме постигнали през годините в този бранш. Ние работим с утвърдени фирми в световен мащаб. Професионализмът, високото качество на услугите и продуктите, които предлагаме, са от първостепенно значение за нас. Затова ние гарантираме: внимание към личното предпочитание, качествени и разнообразни обработки на продуктите и изделията, доставка в срок, подходящо пакетиране, техническо сътрудничество при монтажа на скалнооблицовъчните материали, подходящи препарати и консумативи за обработка, защита и поддръжка на природния камък.

Разкажете повече за естествения камък и мястото му в съвременното строителство. Какви продукти от естествен камък предлагате?
Натуралният камък е неизменна част от човешкия бит още от древността. В миналото е използван предимно за строеж на сгради, скулптури, мономенти и паметници, но днес се използва и в екстериора, интериора, обзавеждането, сферата на строителството, архитектурата и дизайна. Днес основно приложение намират: мрамор, гранит, варовик, травертин, пясъчник, оникс и др.

Варовикът е бяла седиментна скала, съставена предимно от калциев карбонат, една от най-широко използваните в строителството скали. Намира приложение при външните облицовки – фасади и вентилируеми фасади, както и за вътрешни настилки и облицовки, декоративни елементи, камини и колони. България е богата на варовикови находища, особено Северозападна България. Българският варовик е добре познат и на международния пазар заради добрите си физико-механични и цветови показатели. Геоложкото наследство на нашата страна е нейното национално богатство.

Останалите материали, които предлагаме на българския пазар, са основно внос от Италия, Испания, Гърция, Турция, Македония, Индия и Китай.

Мрамор и Гранит Дизайн е специализирана в търговията със скалнооблицовъчни материали – импорт/експорт, както и продукти за обработка и реставрация. Нашите продукти са разнообразни по форма и начин на обработка. Изпълняваме индивидуални проекти – разнокаменни изделия, архитектурни елементи, декоративни пана, художествени мозайки, камини, колони, капители, статуи и т.н.

Подробна информация за нашите продукти и услуги може да намерите на фирмения сайт.

Бихте ли споделили повече за предлаганите от Вашата фирма услуги и технологичното оборудване, на което разчитате?
Имаме богат опит и сме уверени, че можем да доставим на партньорите си високо ниво на обслужване и качество. За да бъде завършен цикълът от добив до инсталиране, ние предлагаме модерни технологии за обработка на природния камък, които гарантират съхраняване на качеството и красотата на различните повърхности на материала. В целия технологичен цикъл на обработка използваме прецизна машина от ново поколение за всякакви архитектурни и уникални детайли от мрамор, гранит, варовик, оникс и технически камък. Машината е с цифрово управление и обработващ център с пет интерполирани оси. Идеална е за дълбоки и сложни обработки, които в противен случай биха изискали използването на няколко машини. Има възможност за оформяне на колони и капители, класически и с усукан ефект по цялото протежение на повърхността. Изключително бърза и прецизна обработка, задоволяваща изискванията и на най-амбициозния архитектурен проект. Мрамор и Гранит Дизайн може да предложи и следните строителни услуги: доставка и монтаж на вентилируеми фасади от камък върху конструкция; изработка и монтаж на всякакви изделия от натурален камък; реставрация, диамантено шлайфане и полиране на твърди настилки; почистване и импрегнация на настилки и облицовки от натурален камък; почистване на бои и графити и нанасяне на анти-графити защитен слой на камък.

Какви са пазарните тенденции? Наблюдава ли се по-голям интерес към естествените материали?
Наблюдава се все по-голям интерес към естествените материали. За съжаление по-масово потребление има на гранити внос от Индия и Китай, поради ниския ценови клас. Те обаче не се отличават с високи декоративни качества и физико-механични показатели. В това отношение Мрамор и Гранит Дизайн залага повече на български и европейски продукти и материали. Същите тенденции трябва да бъдат залегнали и в изискванията и изпълнението на държавни поръчки. На първо място български производители и материали, а след това на европейски. Аз, като член на Управителния съвет на „Сдружение на каменарите в България 2005“, винаги съм лансирала и подкрепяла това становище. Тази тема е залегнала и във възгледите на нашите колеги от бранша, които се занимават с добив и обработка. Надяваме се пазарът да се развива все по-добре и по-добре. Това ще допринесе за нови и по-големи инвестиции в бранша и за разкриване на нови работни места.

В заключение, няколко думи за това как виждате бъдещото развитие на фирмата?
За нас е изключително важно и ценно в този момент, че все повече клиенти се доверяват на бранда Мрамор и Гранит Дизайн. Запазихме нашите дългогодишни партньори и инвеститори, което е доказателство за желанието ни да се развиваме, осъвършенстваме и да предлагаме нови продукти, услуги и решения. Нашата основна задача е професионално, компетентно и коректно обслужване на клиента. Мрамор и Гранит Дизайн удовлетворява Вашето желание за модерен и удобен начин на живот с предлаганите от нас естествени материали. Изберете разнообразието от импресии с натурален камък.