СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XIV, брой 3, 2017

Системи за скеле Layher за ремонта на катедрала Уинчестър

Системи за скеле Layher за ремонта на катедрала Уинчестър

При ремонта на катедралата Уинчестър изборът на скеле, което е монтирано и видимо за хилядите посетители през този четиригодишен период, е трябвало да отговаря на много ясни критерии. Blencowe Scaffolding се обръща към оборудването на Layher, за да изпълни редица изисквания за достъп в тази престижна сграда и да подчертае, че естетичният външен вид е един от основните фактори зад спецификацията на оборудването.

"Този фактор, заедно със скоростта на монтаж, са два от важните елементи", коментира управителят Дейвид Бленкоу. Първоначално се обръща внимание на монтажа на скеле в три ключови зони на катедралата, включително и временно обемно скеле, изработено в преддверието. Инсталацията разполага и с висяща прахо-защитена скелетна конструкция, монтирана под нивото на гредите, до която се достига чрез стълбищна кула от скеле, за осигуряване на работна площадка на тавана и прозорците.

"Ние също така монтирахме външно фасадно скеле за осигуряване на достъп при реставрацията на каменната облицовка, издигнато в южния трансепт за достъп до стените и прозорците при ремонт и почистване", добави той. Във втория етап на проекта също така се използват пълните възможности на системата Layher Protect, която е доказала, че може да осигурява високоефективен защитен екран срещу прах и отломки - от особено значение на такъв представителен обект.

Следващият етап на възстановителните работи може да се нарече новаторско и наистина грандиозно използване на системите за скеле на Layher при защита от атмосферни влияния. С необходимостта от защита за повече от една година, временната покривна конструкция от Layher Allround, която се намира над преддверието в катедралата Уинчестър, е впечатляваща във всяко измерение. Използването на оборудването на Layher отговоря директно на много от специфичните технически въпроси, възникнали на строителната площадка. "Временният покрив е конструиран така, че да осигурява защита, докато се подменят и реставрират елементи, някои от които са на повече от 150 години“, продължава Дейвид Бленкоу.

Собственият покрив на катедралата има наклон от 60°, който е обграден чрез структура от скеле Layher Allround в поредица от стъпаловидни зони. На свой ред скелето служи за опора на конструкцията на прозрачните покривни панели Layher Keder Roof, които са изтеглени на позиция над върха, за да се създаде пълно покритие срещу атмосферни влияния. Олекотеният дизайн на системата Layher значително допринася за процеса на монтаж и позициониране при големи подпокривни разстояния. Това е от особено значение, тъй като трябва да осигури пълен обществен достъп и да се използва през целия период на ремонт. Временната покривна рконструкция на Layher е напълно сглобена на земята, разположена по протежение на катедралата, а след това е монтирана с кран на проектната позиция.

"Прецизността на сглобяване беше критична, тъй като структурата на скелето трябваше да съвпада с особеностите на тази сграда", разказва Шон Пайк, Управляващ директор на Layher в Обединеното кралство.

Той обърна внимание и на вградената розетна конекторна система, която е в основата на дизайна на Layher Allround. Това означава, че няма отделни фитинги (жабки) и по този начин рискът от случайно падане на материал от височина е значително намален.

Високите изисквания към времето за монтаж е трябвало да бъдат съобразени по време на целия проект и не на последно място, за да включват и текущите дейности в самата катедрала. "Скоростта на монтаж, която може да бъде постигната с нашите системи скеле, играе важна роля за фирма Blencowe Scaffolding в този контекст", продължава Шон Пайк. „Може би единственото нещо, което е също толкова впечатляващо - завършва той - е умението на работниците, които първоначално са построили катедралата Уинчестър“.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини