СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XIV, брой 3, 2017

Студенти от 3 български университета на финала на конкурса ИЗОВЕР Мулти-Комфортна Къща

Студенти от 3 български университета на финала на конкурса ИЗОВЕР Мулти-Комфортна Къща

Приключи националният етап на 13-ти международен конкурс за студенти по архитектура Изовер Мулти-Комфортна Къща на тема: Обновяване на жилищна група в гр. Мадрид, Испания. В съревнованието на идеи и знания се състезаваха студенти от архитектурните факултети на четири български университета: Висше Строително Училище Любен Каравелов, Варненски Свободен Университет Черноризец Храбър, Нов Български Университет и Университет по Архитектура, Строителство и Геодезия. Финалът се проведе на 21-ви април в София.

Конкурсът се разраства от десетки участници, по време на първото издание, проведено в България, до мащаб от над 1600 регистрирани студенти от над 100 университета през 2016 г., предоставяйки възможност на участниците да покажат и развият своите идеи на тема: устойчива и пасивна архитектура, енергийна ефективност, комфорт на обитаване, иновации и съвременни тенденции в строителните практики, както и да обменят опит с колеги от над 20 държави по време на международния финал. През 2017 г., по време на националния финал в София, присъстваха над 30 участника и гости, а откриването и лекционният курс се проведоха поотделно в основните университети в България с изучаване на специалност Архитектура, привличайки интереса на над 80 студента.

Темите в конкурса са съвременен отзвук на търсенията в световната архитектурна практика – разработване на концепции за: хотел; еднофамилна къща; офис сграда; съживяване на изоставена градска тъкан в Париж; небостъргач в Ню Йорк; трансформиране на индустриални сгради в жилищна зона в Нотингам; училище на бъдещето в горещ климат в Газиантеп, Турция; жилищна архитектура в студен климат в Астана, Казахстан и създаване на общност в Брест, Беларус – за да се стигне до заданието през 2017 г. за Обновяване на жилищна група в гр. Мадрид, Испания. Задачата е архитектурно предизвикателство, целящо обновяване на група от две типови четириетажни жилищни сгради, част от зона, изградена по време на индустриализацията на испанската столица – идеен проект с реалистичен характер и повишени изисквания за функционална, икономическа и екологична целесъобразност, както и за техническа изпълнимост на решението. Конкурсната задача е възможност за участниците да предложат решение, което да послужи за „модел” при реновирането на съществуващите сгради в града. Обект на подробна архитектурна разработка е една типова многофункционална жилищна сграда, която е необходимо да отговори на концепцията на Изовер Мулти-Комфортна Къща – идея, базирана върху принципите за „пасивно” строителство и осигуряване на оптимален жизнен комфорт.

Наградени бяха три проекта от 3 различни университета, които получават правото да представят България на международния финал в гр. Мадрид, Испания. В него ще участват 57 проекта от 25 държави.

Всички участници показаха добро ниво, представиха се сравнително равностойно, давайки възможност на журито и публиката да открият положителни посоки на мислене в работата на всеки един проектен екип и получиха почетни грамоти за участие. Допълнителна информация за конкурса и провеждането на международния финал в гр. Мадрид, Испания, в периода 31. Май – 02. Юни 2017 г., може да бъде намерена в сайта на Изовер.

Конкурсът бе ръководен от Дойчин Доцински – специалист Мулти-Комфортна Къща, Сен-Гобен Констракшън Продъктс България, направление Изовер.

За подготовката и провеждането на конкурса помогна и арх. Веселин Веселинов, сертифициран дизайнер на пасивни сгради, който през 2009 г. спечели 1-во място в Националния конкурс и 2-ро място в Международния финал.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини