СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XIV, брой 3, 2017

Автоматика за гаражни врати от фирма Бисайд

Автоматика за гаражни врати от фирма Бисайд

Безопасността на автомобила в гаража зависи преди всичко от надеждността на гаражните врати. Именно затова вратите трябва да се избират с особено внимание. В днешно време безопасността на гаражните врати вече не се свързва с масивни непробиваеми конструкции. Сигурните врати вече могат да бъдат и красиви, и леки, и напълно да се сливат с интериора на дома. Съществуват няколко решения за гаражни врати:

Гаражни секционни врати - В момента са най-разпространени. Представляват хоризонтално разположени, скрепени една с друга ламели от ламарина с пълнеж от пенополиуретан. Качествените панели са с дебелина минимум 40mm. Вратите се придвижват с помощта на релси и водачи, разположени в двата края. В този тип врати могат да бъдат вградени както прозорци, така и допълнителни пешеходни врати. Гаражните секционни врати са изключително здрави, с добра звуко- и термоизолация и освен това са безопасни, тъй като са изготвени от екологични и пожароустойчиви материали. Секционните врати могат да бъдат задвижвани както ръчно, така и автоматично. Автоматичното задвижване се осигурява посредством двигател и релса, монтирани на тавана на помещението. Широка гама двигатели в зависимост от квадратурата и килограмите на секционните врати предлага италианският производител на автоматика Beninca, чийто филиал в България е фирма Бисайд. Моторите са с вграден контролен блок с включен радиоприемник. Работата на задвижванията може да бъде гарантирана дори при отпадане на основното захранване, ако бъдат свързани батерии, които се поместват идеално в тялото на мотора.

Гаражни врати тип „летящо крило“ - Маховите врати са монолитни и се прибират към тавана с помощта на торсионни механизми. Това до голяма степен ограничава използваемото пространство на помещенията, тъй като е необходимо да се предвиди такова и за размаха на самата врата. Тези врати са оборудвани с торсионни механизми и пружинни амортизатори, които смекчават работата им и ги правят практически безшумни. Балансирането на тежестта на вратата става по 2 начина: с пружини или с противотежести, закачени в профили около рамката на вратата. Основен минус при този тип конструкции е, че те изискват немалко свободно пространство за отваряне. Предимството им е простата конструкция и високата надеждност. Автоматичното задвижване на гаражните врати тип „летящо крило“ е аналогично с това на секционните врати. То се осъществява посредством двигател и релса, монтирани на тавана на помещението. В редки случаи се ползва централен двигател, прикрепен за самия торсионен механизъм.

Ролетни гаражни врати - Използват се по-често за магазини, складове, витрини или за затваряне на индустриални пространства. Този тип гаражни врати е най-евтиният вариант, но съществен недостатък при него е ниската сигурност и слаба термоизолация. Основно предимство при ролетките е, че не заемат много място. Могат да бъдат монтирани както от вътрешната, така и от външната страна на помещението. Охранителните ролетки по подобие на секционните врати са изработени от свързани помежду си хоризонтални ламели, изработени от ламарина със или без пълнеж от пенополиуретан. Те се навиват върху вал, в който може да бъде вграден електромотор за автоматичното им отваряне. Beninca предлага различни видове задвижвания, в зависимост от тежестта и диаметъра на вала на ролетките. Предлагат се с един или два мотора на 220 или 24Vdc.

От особена важност, предвид размера на гаражните секционни врати и интензитета на движение през тях, е обезопасяването им. То се осъществява чрез устройства, реагиращи на контакт с препятствие или при скъсване на въжета и пружини. Сигналът за авария се подава към вградена спирачка в електромотора от амперометричен датчик, гумен профил, чувствителен на допир или чрез фотоклетки.

Всички продукти на Beninca, вкл. автоматика за плъзгащи и двукрили врати, дограма и щори, пътни бариери, боларди и антипаркинг устройства, можете да откриете в магазинната мрежа на Бисайд. В шоурума на фирмата в София може да видите и автоматиката на Beninca в действие.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини