СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XIV, брой 3, 2017

Предлагаме хладилно и отоплително оборудване за временно ползване под наем

Разговор с г-н Георги Пеев, Управител на фирма Ковес

Предлагаме хладилно и отоплително оборудване за временно ползване под наем

Г-н Пеев, разкажете за някои нови продукти, с които сте допълнили гамата си.
Продуктите на нашия основен партньор TRANE са познати в България повече от 40 години. В тенденцията на повишените изисквания за екологичност и енергоефективност TRANE изцяло обнови своята гама изминалите две години. Новите хладилни и термопомпени агрегати основно са с енергиен клас А, предлагат се и с компресори с инверторно управление. Новите термопомпи гарантират температурен режим на топлоносителя до 68оС. С цел отговаряне на изискванията за намаляване количеството на хладилните агенти във всяка една система, TRANE разработи агрегатирани термопомпи с топлинна мощност до 2MW. По този начин с много по-малко на брой машини може да се отговори на изисквания за енергиен център с големи студови и топлинни мощности.

Предлагаме и пълната гама водоохладителни кули на MITA, изсушители и климатични агрегати за басейни на Calorex. Предлаганите от нас технически решения имат възможност за дистанционен контрол и през WEB интерфейс.

Една нова дейност, която започнахме да развиваме през последните години, е предлагането на хладилно и отоплително оборудване за временно ползване под наем. Като официален представител на TRANE имаме възможност да предложим пълната гама агрегати с всякаква комбинация от студова и топлинна мощност, за да отговорим на нуждите на нашите клиенти. Последната новост е, че разполагаме с изцяло нови хладилни машини (по-популярно наричани чилъри) за отдаване под наем на склад в България.

Бихте ли споделили за реализирани обекти с Ваше участие?
Нашият екип винаги се е стремял да намери и даде най-оптималното техническо решение в проекти с интересни инженерни казуси. Някои от по-интересните са, например, единственият в страната студов център на средно напрежение – турбокомпресорни хладилни машини със захранване директно на 6kW в Биовет Разград. С използването на такъв тип машини постигнахме изключително облекчаване на вътрешната енергосистема на предприятието, поради факта, че не се изисква изграждането на допълнителни трансформаторни уредби, силовото захранване е с кабели с много по-малко сечение и едновременно с това самите хладилни агрегати от този тип са с изключително висока ефективност. Друг интересен проект е изграждането на студовия център на хотел Рамада – Пловдив. В този обект монтирахме водоохладителни кули вътре в сградата при изключително високи ограничения за теглото и габаритните размери на студовия център. Изискването за вътрешен монтаж бе наложено за запазване на архитектурния облик на сградата и завишените изисквания по отношение на шума от съоръженията. Кулите MITA, с корпус изцяло от фибропласти и директно-куплирани вентилатори, отговориха на изискването за много ниско собствено и работно тегло, изключително улеснена експлоатация и поддръжка.

От началото на годината доставихме и в момента въвеждаме в експлоатация три мултисистемни четиритръбни агрегата, съответно един със спирални компресори с мощност 380kW и два агрегата с винтови компресори със студова/топлинна мощност от по 750kW. КОВЕС е едно от първите представителства на TRANE, реализирали проекти с последното поколение термопомпени агрегати на марката.

Какви са тенденциите в областта на сградните инсталации?
В световен мащаб се повишават изискванията по отношение на енергоефективността и екологичността на системите и съоръженията. Ние се стремим да предложим на нашите клиенти целия инженерен опит на водещите производители на климатично, вентилационно и хладилно оборудване, както и този, който нашият екип е придобил през годините работа. Цялата гама съоръжения от най-ново поколение, с която разполагаме, ни позволява да предложим оптималното техническо решение за всеки тип сграда или производствен процес, изискващи топлинна и студова енергия.