СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XIV, брой 4, 2017

Интериорът в сградата на Лийф Група е повлиян от идеята за помещения с различни функции

Разговор с арх. Стефан Минков, архитектурно бюро DontDIY

Интериорът в сградата на Лийф Група е повлиян от идеята за помещения с различни функции

Арх. Минков, разкажете за Вашето участие в проекта за сградата на Лийф Група?
В този проект нашата основна работа беше по интериора, тъй като сградата, която компанията закупува за нуждите на своята дейност, е съществуваща.

Това е офис сграда, която има и обособена складова част. Особеностите на сградата се вписват в концепцията на инвеститора да има и помещения за офиси, и складова част, и помещение, което да се използва като зала за обучения. Но тази идея има и друга страна. Това да не са само пространства с изцяло фирмена и офисна дейност, а такива, които да могат да се използват и с друга цел. Например за организиране на различни по тематика социални събития, презентации, обучения, изложби, срещи от различно естество и т.н. Именно тази двойна функция, която беше заложена в идеята, и дейността на компанията - дистрибуция на строителна химия, с авангардни строителни материали, иновативни строителни технологии, определиха и насоката, в която разработихме интериорния проект.

Предвид дейността на компанията Лийф Група и предназначението на сградата, какви акценти и водещи линии бихте очертали в интериора?

Решенията в интериора от една страна са препратка към дейността на фирмата, от друга - те са силно повлияни и от личността г-н Камен Лазаров – Управител на Лийф Група, който е изключително прецизен в работата си, в отношенията с хората, в разбирането за целия процес. Мисленето му е чисто, ясно, с конкретна цел, последователно. Той самият беше част от работата по проекта. Съвместно обсъждахме идеи, детайли, акценти. И резултатът е налице - много стилен, семпъл интериор като форма, лесно проследим като геометрия, изпълнен с много прецизност.

Какви материали избрахте за желания облик на подове и стени?
Материалите, които използвахме за оформление на подовете и стените, са преобладаващо продукти, които Лийф Група предлага. Подовете са полиуретанови, специални настилки на Лийф Група, които отговарят на редица механични изисквания. В същото време с тях постигнахме хомогенност, изчистени пространства с еднакъв цвят. Това, към което се стремяхме, беше атмосфера, която да е леко строга, бизнес официална, но да не прилича на типичния тежък офис. Затова заложихме на пространства, опростени откъм форма и решени в светли нюанси. Цветове сме използвали само на някои места, като акцент и насочване в част от сградата с определено предназначение. Например, акцент в тъмно сиво води към стълбище, друга част, боядисана в жълто, отвежда към кухнята на офиса, мястото за кетъринг, почивка и събирания. Залата за срещи е в синьо. Използвахме активни цветове, но без да са натрапчиви, на точното място, съобразени и с големината на помещенията.

Характерен елемент от интериора, който е и в пряка връзка с дейността на компанията, е една скулптура изработена от бетон, много изчистена като форма и с много прецизна и фина инкрустация на логото на компанията. На горния етаж, където са офисите, също има няколко бетонни постамента, които от една страна са пример за иновация в строителните материали, понеже са армирани с фибри, от друга - те ще служат като постаменти, на които ще се излагат мостри на продукти, предлагани от компанията. Тази част от интериора създава усещане и за изложбена зала. Усещането е подсилено и от осветлението, специално подбрано с такава цел.

Относно офисите, всеки един е оформен по различен начин, със собствена индивидуална визия. Има светла стая, жълта стая, по-тъмно помещение, офис изцяло в дърво и т.н..

Интересни решения има и в залата за презентации, която е до самия склад. Там отново заложихме на изчистени и светли пространства, като се придържахме към концепцията с препратка към дейността на фирмата. Съществуващия под обработихме с технологии на Лийф Група и със специална мазилка наподобихме вида на видим бетон. Тавана оставихме открит. Понеже тази зала е доста висока, около 6 метра, оптически намалихме височината, посредством бяла ивица по всички стени, направена с плоскости от цимент фазер. Тази зала също има много благоприятни предпоставки да се използва и за други събития, като изложби например.

В обобщение бих искал да споделя добрите си впечатления от съвместната работа с Лийф Група, в лицето на г-н Камен Лазаров. За нас беше много интересен проект, с който обогатихме опита си.



ЛИЙФ ГРУПА

София 1000,