СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XIV, брой 4, 2017

Практическо изследване за ползите от покритието COOL-R на компанията Selena

Практическо изследване за ползите от покритието COOL-R на компанията Selena

Основаната в Полша компания Selena е един от най-големите производители на полиуретанова пяна, лепила, уплътнители и новатор в областта на хидроизолационните покрития. Една от най-новите продуктови разработки на компанията в сферата на хидроизолациите е технологията COOL-R.

COOL-R е покривно покритие с висока отражателна способност, използването на което съчетава ползите, произтичащи от намаляването на температурата вътре в сградата и осигуряването на перфектна хидроизолация.

Благодарение на използваната технология покритието COOL-R се характеризира с висок индекс на отразяване на слънчевата радиация SRI, което означава, че покритието отразява не само слънчева светлина (86% от слънчевите лъчи биват отразени), но и отдава (0.85) генерираната топлина, като по този начин се намалява температурата както на покрива, така и под повърхността му. Благодарение на COOL-R температурата на покрива ще бъде намалена с около 70%, а във вътрешността на сградата - с толкова, колкото 10°C. Използването на COOL-R решава два ключови проблема, произтичащи от вредното въздействие на UV лъчите: прегряване на покрива и преждевременното стареене на покривната конструкция. Ето защо COOL-R намалява разходите за охлаждане, повишава ефективността на работа и производство, подобрява топлинния комфорт в сградата; намалява разходите за покривни ремонти и финансови загуби.

Селена България проведе практическо изследване, показващо спестяванията при използване на технологията COOL-R. Изследването е проведено за София, Пловдив и Варна. Целта на изследването е да покаже спестяванията на финансови ресурси в случай на използване на технологията COOL-R. Обследваните обекти са самостоятелни логистични сгради, намиращи се на територията на България. Изследването предоставя предположение за калкулациите, свързани с външната температура през лято 2015г. в трите града.

Методологията на калкулациите е свързана със структурата на сградата. Конфигурация на топлинния баланс на сградата, в зависимост от нейната покривна структура и слънчевата радиация в дадения регион. Изчисленията са базирани на 3 модела покривни конструкции, които са най-често срещани в България. Това е с цел да бъдат илюстрирани потенциалните спестявания на финансов ресурс, след използване на технологията COOL-R, свързани с експлоатацията на климатичните системи.

Първият модел е PVC мембрани & Бетон, включващ: армирана бетонна плоча, минерална вата и PVC мембрана. Вторият модел е Битумна мембрана & полистирен, включващ: армирана бетонна плоча, пароизолационен филм, XPS топлоизолация, армирана циментова замазка и 2 слоя битумна мембрана. Третият модел е PVC мембрана & ламарина, включващ: профилирана ламарина, минерална вата, PVC мембрана. При изследването са илюстрирани температурите, които са били измерени през юли 2015г. за всеки регион, от 9.00 ч. до 21.00 ч. На базата на тези данни, и имайки предвид различните типове на покривните конструкции, които могат да съществуват на сградите, екипът на Селена България подготви модел на топлинен баланс за гореспоменатите температури.

Спестяванията на финансов ресурс от климатичните инсталации (АС) са свързани с топлинния баланс на сградата. По-високи топлинни печалби, по-високи разходи за охлаждане. Характеристиките на продукта COOL-R като висока рефлективност и топлинна емисионност намаляват топлинните печалби от покрива. Редукцията на топлинните печалби зависи от дизайна на покрива, също така от соларната радиация в района, където е ситуирана сградата. Изследването е проведено за сграда с площ на покрива 20 000m2.

При първия модел - спестяването на годишна база за София се равнява на 33 949 лв.

При втория модел - 32 336 лв. При третия модел - 35 590 лв. Стойността на икономиите, посочена в проучването, е само примерна и се отнася изключително до сградите, представени в него, при прилагане на определени допускания. Определянето на стойността на икономиите за дадена сграда зависи от редица индивидуални параметри на сградата и от други фактори, които трябва да бъдат взети предвид.