СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XIV, брой 4, 2017

Решения за пречистване на води от Енвотех

Решения за пречистване на води от Енвотех

Фирма Енвотех предлага решения във водопречистването според специфичните нужди на клиента. Освен оборудване за механично и физико-химично пречистване, Енвотех предлага и различни по форма резервоари за вода, помпени станции, сепаратори за мазнини и нефтопродукти, системи за дъждовни води, мобилни тоалетни, и други, като и локални модулни пречиствателни станции с капацитет от 2 до 200 и повече е.ж. с аеробен или анаеробен процес на пречистване.

При избора на пречиствателното съоръжение винаги трябва да се избере технологично оптималният вариант на пречистване и пречиствателните процеси, които са съответно аеробно, анаеробно или циклично от двете.

Според възможностите на заустване, минималните пречиствателни съоръжения в продуктовата листа на Енвотех са пречиствателните модули от серията DEPURO, като те включват анаеробните резервоари IMHOFF (по EN 12566-3), модулни септични резервоари (по EN 12566-1), анаеробни биофилтър модули и аеробни модули.

Биологичните резервоари IMHOFF и останалите модули, образуващи пречиствателно съоръжение, се инсталират в райони, в които няма изградена централна канализация. Те са предназначени да обслужват фамилни къщи, вили, хижи, малки хотели, малки производствени цехове и други публични обекти. Подходящи са за обекти, които не се обитават целогодишно или се експлоатират сезонно.

Едно от най-икономичните решения е при конфигурация първо с мазниноуловител за предварително пречистване на сивите води (без фекални), модул IMHOFF - DEPURO NIM, модул анаеробен биофилтър NAN, ревизионна шахта и съобразена с условията на терена подземна попивателна система.

Анаеробните резервоари IMHOFF се състоят от самоносещ кръгъл резервоар с монтирана във вътрешността камера със специфична форма и размери. Оразмеряването е по начин, който гарантира задържане и предотвратяване турбуленцията, която от своя страна понижава ефективността на утаяване, както и камерата е проектирана да дава възможност на утаените органични вещества да се стабилизират биологично.

Анаеробните биофилтри се прилагат като денитрификатори или анаеробни реактори за отстраняване на азот и фосфор. Потопените анаеробни биофилтри се прилагат и като самостоятелни едностепенни или двустепенни съоръжения за отстраняване на съдържащите въглерод субстрати (БПК) с високи концентрации от битови и производствени отпадъчни води. Главните предимства при тази конфигурация на анаеробна пречиствателна система е, че няма консумация на електроенергия, няма допълнително оборудване, като въздуходувка и ел. табло, не се влияе от периодите на прекъсване, както и минималната поддръжка.

Към тази конфигурация може да се добавят допълнителни модули, като аеробен модул, тогава преминаваме към серията модулни пречиствателни станции за отпадъчни води (ПСОВ) DEPURO ONE и DEPURO PLUS, които гарантират по-високо ниво на пречистване при сравнително ниска консумация на енергия, което позволява заустване във воден обект или оползотворяване на пречистената вода. Пречиствателните станция DEPURO и DEPURO PLUS са проектирани, тествани и сертифицирани в съответствие с европейски стандарт EN 12566: 3 (Малки пречиствателни станции до 50 Е.Ж - Част 3: Предварително изработени и/или сглобени на място съоръжения за пречистване на битови отпадъчни води) и пречистване по отношение на основните референтни показатели: БПК5 95%, ХПК 92%, НВ 96%, N 56%. Резервоарите са изработени от полиетилен по технология с ротационно леене.

Технологично DEPURO ONE се състои от два модула, съответно модул за първично пречистване, утаяване, анаеробно пречистване и втори модул за аеробно пречистване с циркулация на активна утайка към първия модул, а DEPURO PLUS с модул за първично пречистване, модул аериран био филтър за активно пречистване с филтърен пълнеж, който е снабден с аериращ дифузьор и компресор, модул за утаяване, избистряне и отвеждане на утайките чрез ерлифт система.

ПСОВ DEPURO ONE и DEPURO PLUS са снабдени с панел за управление със звукова и визуална сигнализация, дигитален таймер за оптимизиране работата на въздуходувките и станцията.