СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XIV, брой 4, 2017

Подемно-транспортна техника Jungheinrich с енергийно ефективни литиево-йонни батерии

Подемно-транспортна техника Jungheinrich с енергийно ефективни литиево-йонни батерии

Литиево-йонната батерия постепенно измества стандартните оловно-киселинни батерии и навлиза бързо в сферата на подемно-транспортната техника. Предимствата на тези батерии са много в сравнение с обикновeните батерии. Повечето повдигачи Jungheinrich се предлагат вече с такива батерии (110/240/360 Ah). Експлоатационният им период е около 3000 пълни цикъла, което е значително повече от стандартните батерии с 1200 цикъла. Една литиева батерия може да има живот колкото и самата машина. Литиевите батерии, в комбинация със зарядно Jungheinrich, увеличават енергийната ефективността с 30% в сравнение с нормалните батерии. Батериите са необслужваеми – не се проверяват, не се долива вода, няма теч на киселина. Обслужването на тази батерия е колкото на батерията на мобилния ви телефон.

Друго важно предимство е, че не се отделят газове по време на заряд за разлика от останалите типове батерии, става излишно изграждане на зарядно помещение и вентилационна система, от което се спестяват разходи. Употребата на машини с такива батерии е подходяща при клиенти в сферата на хранително-вкусовата промишленост. Дизайнът на батерията я прави нечувствителна към външни влияния.

Зареждането на литиево-йонната батерия е изключително лесно, включва се посредством щепсел към контактната мрежа на 230V и времето за заряд е много кратко – пълен заряд батерията постига за 80 мин, което е изключително бързо, в сравнение с нормалните батерии, на които им трябват 12 часа за пълен заряд. Освен това, литиевата батерия има способност за бърз заряд, т.е. за много кратко време батерията може да се зареди с голямо количество енергия – за 30 мин. батерията се зарежда до 50% от капацитета си. Също така не пречи, ако процесът на зареждане бъде прекъснат и подновен по-късно, това не влияе на батерията. Например през почивката си операторът може да включи батерията да се зарежда и така машината практически може да се използва постоянно. Поради това се обезмисля закупуватено на резервна бaтeрия и подмяната им при изчерпване на едната, както правят фирмите с 24 часови смени и голям стокооборот, което е загуба на време от работния процес и отнема от времето на персонала.

Батерията, зарядното и машината на Jungheinrich са толкова добре свързани, че да осигурят максимална ефективност, надеждност и удобство при всекидневните операции. В допълнение, батерията е постоянно под наблюдение от иновативната система за управление Battery Management System (BMS), която е включена в оборудването. Текущото състояние на зареждането се появява на дисплей на машината, включително визуализация на възстановяването на енергия/ток. Връзката между зарядното устройство и батерията допринася за бързо и ефективно зареждане. Технологията дава в допълнение и високо електрохимично ниво на ефективност при зареждане и разреждане/движение/вдигане.

Изпитаните и изпробвани характеристики на машините с марка Jungheinrich - здрав дизайн, мощна 3-фазна технология и изключителна ергономия са съвършено допълнени от тази модерна и високоефективна технология за съхранение на енергия.

Литиево-йонната батерия се характеризира със стабилен и постоянен волтаж и висока енергийна плътност, което е важно за електронните компоненти по машините и ги предпазва от проблеми и изгаряния.

Поради своите компактни размери и тегло, с литиево-йонната батерия много лесно се борави, изважда и складира. Например една литиево-йонната батерия с капацитет 110Ah замества една стандартна оловно-киселинна батерия с капацитет 300Ah.

Всички изброени предимства са крачка напред в развитието на складово логистичните дейности, финансово рентабилни и вече са на разположение на клиентите на българския пазар.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини