СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XIV, брой 4, 2017

Системно решение от Hoval за производствените сгради на Асарел Медет

Системно решение от Hoval за производствените сгради на Асарел Медет

Производствените сгради на Асарел Медет са истинско предизвикателство за ОВК системите с големия си обем, голяма светла височина и силно замърсената работна среда. Ефективното решение, което е и най-рационално, са децентрализирани покривни апарати, които едновременно отопляват и вентилират халетата. За трите големи цеха - Флотация, Мелнично и Дезинтеграция - са заложени апарати RoofVent LHW, работещи в режим отопление. Те подават пресен въздух и засмукват отработен въздух от халето, като оползотворяват топлината чрез пластинчат топлообменник с ефективност до 73%.

В халето на централната ремонтна база са заложени топловъздушни апарати TopVent MH, които подават пресен въздух, затоплен чрез вграден воден топлообменник в апарата. В останалите корпуси за едро и ситно трошене, както и във филтърното отделение, са монтирани стенни топловъздушни апарати TopVent HV, които работят само в режим отопление и на рециркулация. Въздушни завеси TopVent CUR са монтирани на входните врати на всички халета.

Благодарение на патентованата система AirInjector за разпределяне на въздуха, апаратите са подходящи за монтаж дори на 21 метра височина, каквато е и височината в някои от халетата на Асарел Медет, а стратификацията на температурата по височина е само 1÷2оС между работната зона и подпокривното пространство. Не се задържат топлинни джобове под покрива и така не се губи ценна енергия. Благодарение на големия дебит въздух, с който работят апаратите RoofVent – близо 9000m3/h от всеки, замърсеният въздух от работните процеси се филтрира бързо и ефикасно.

Децентрализираните топловъздушни покривни апарати RoofVent и TopVent от Hoval се контролират от обща система DigiNet 5, която на следващ етап ще бъде свързана с общата БМС система на сградите. Системата е монтирана и пусната в срок и е отоплявала халетата през изминалата дълга и студена зима.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини