СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XIV, брой 4, 2017

Ориентирани сме към собственици, които инвестират в покривни фотоволтаични системи

Разговор с г-н Красимир Данаилов, Управител на Евродизайн Енерджи

Ориентирани сме към собственици, които инвестират в покривни фотоволтаични системи

Г-н Данаилов, бихте ли представили компанията и дейността, в която сте се специализирали и развивате?
Дейността на фирмата основно е свързана с фотоволтаичните системи – проектиране, изграждане и пускане в експлоатация. Имаме натрупан опит от над 100 изградени и пуснати в експлоатация фотоволтаични обекти и поне още толкова обекти, които сме проектирали и са реализирани от наши партньори.

Ориентирани сме главно към собственици на сгради, които инвестират в покривни фотоволтаични системи – за продажба на произведеното електричество или за собствена консумация. Предлагаме и услуги, свързани с финансиране по оперативни програми.

Разкажете по-подробно за предлаганите от Вас услуги и продукти и приложението им.
Освен системите, които са свързани с електрическата мрежа, ние предлагаме и продукти за автономни системи. Това са системи, които осигуряват електричество на места, където няма достъп до електрическата мрежа –хижи, сглобяеми къщи, фургони, ферми, пчелини, каравани и кемпери. Има случай, когато такива системи са единственият начин за захранване с електричество на отдалечените обекти.

Бихте ли споделили повече за някои проекти от практиката?
Последните два проекта, по които работихме и пуснахме в експлоатация, са фотоволтаични системи върху покриви на две сгради, които използват произведеното електричество за собствени нужди.

Първият проект е 30kWp фотоволтаична инсталация, при която енергията на слънцето се използва за собствени нужди на производствена сграда. Произведеното електричество се използва в рамките на сградата и не се връща в електрическата мрежа. Енергията се консумира веднага и не се запасява в акумулатори. Когато произведената електроенергия не е достатъчна за покриване на текущата консумация на сградата, разликата автоматично се допълва от мрежата на електроразпределителното дружество. Инсталацията се състои от 120 броя 260Wp фотоволтаични панели Sharp, два 15kVA инвертора и контролер, който следи консумацията на сградата управлява и мощността на инверторите. Очаква се за една година тази система да произвежда около 40 000кВч електричество.

Вторият проект е подобен на описания, но мощността му е по-малка - 5kWp. Енергията на слънцето се използва за собствени нужди за хранителен магазин. Отново произведеното електричеството се използва в рамките на сградата и не се връща в електрическата мрежа. Очаква се за една година тази система да произвежда около 6 500кВч електричество.

Как бихте коментирали пазара на възобновяеми енергийни източници? В този ред на мисли, какви очаквания имате за развитието му и за развитието на компанията?
Мисля, че бъдещето е в малките покривни и фасадни фотоволтаични системи, които реално помагат за енергийната ефективност. През последните години цената на оборудването за изграждане на фотоволтаична централа поевтиня, а в същото време цената на електроенергията се повишава. Това дава възможност на собственици на сгради, в които има голямо потребление на електроенергия, да инвестират в построяването на фотоволтаична електроцентрала за собствени нужди или за продажба на произведеното електричество.

В момента изкупната цена на енергията, произведена от фотоволтаични централи с инсталирана мощност 30kWp е около 0,21лв/кВч. Има и около 15% допълнителни разходи по такси и удръжки върху произведеното електричество. Разчетите показват, че 30kWp централа може да се изплати за около 8 години. Това е добра доходност на фона на лихвите по банковите депозити.

Прелисти броя

още в рубриката

Събития

Новини