СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XIV, брой 4, 2017

Сграда 1 в ТЦЕ е единствената у нас, сертифицирана по BREEAM на ниво проект и след въвеждане в експлоатация

Разговор с арх. Йордан Христов и арх. Константина Христова, Архитектурно ателие ХИТ-95

Сграда 1 в ТЦЕ е единствената у нас, сертифицирана по BREEAM на ниво проект и след въвеждане в експлоатация

Уважаеми арх. Христов, в началото на разговора, бихте ли представили накратко Вашето участие в про­ектирането на Сграда 1 в Търговски център Европа – идея, концепция и предназначение?
Арх. Христов: Работата ми по Търговски център Европа започна преди около 20 години с проекта на Сграда 3. Комплексът до ден днешен се развива, доизгражда и обновява. В частност, работата по Сграда 1 започна с предварителни проучвания и идеен проект през 2008 година. По този проект се предвиждаше сграда с доста по-голяма РЗП. С течение на времето инвестиционните идеи се промениха, сградата придоби по-различен и по-съвременен от първоначално замисления облик. Тя е резултат от дълъг път на творчески търсения, извървян съвместно с арх. Константина Христова.

Сградата има триобемна структура, дефинирана от външни и вътрешни за сградата фактори – инженерни мрежи, форма и размери на УПИ, функционално съдържание. По същество е сграда за градска логистика от хибриден тип, със силно развита обществено-обслужваща част и с достъпно, благоустроено външно пространство. В обемно отношение доминира офисният корпус, както с височината си, така и с хоризонталното пластично членение на южната и източната фасади. В западния край балансът се постига чрез изявения обем на залата за бадминтон. Обединяващ за композицията се явява лежащият обем на складовата и търговската част. Тази разчлененост позволява на сградата да се впише хармонично в съществуващата среда на комплекса, да заеме мястото на доминанта и да изиграе ролята на „посрещач“ в комплекса.

Това е първата сграда в България, получила BREEAM сертификат. Разкажете повече за този сертификат. Какви иновативни и екологични материали са вложени в сградата – както по отношение на фасадната система, така и в интериора?
Арх. Христов: BREEAM (BRE Assessment Method) е водещият и най-широко използван метод за измерване на въздействието на сградите върху околната среда. Най-общо има девет основни критерия за оценка на сградите, разделени в няколко групи: 1) енергия (подобряване на цялостната енергийна ефективност на сградите, намаляване на СО2 емисиите); 2) управление (на строителния процес и на експлоатацията на вече построената сграда); 3) здраве и тонус на обитателите (вътрешни и външни фактори – светлина, шум, качество на въздуха, топлинен комфорт и т.н.); 4) транспорт (близост до обществен транспорт, поддръжка на комунални услуги, осигуряване на транспортни услуги, намаляване на използването на моторни превозни средства, чрез насърчаване на алтернативни методи за транспорт). По отношение на влаганите ресурси и материали: 5) вода (мониторинг и управление на консумацията на вода и насърчаване на намаляване на потреблението й); 6) материали (насърчаване на използването на строителни материали с ниско въздействие върху околната среда, повторна употреба на някои от тях, насърчаване използването на термична изолация, повторно използване на съществуващата фасада и т.н.). Във връзка с екологичните аспекти: 7) отпадъци, 8) земя и 9) екология, замърсяване.

Сграда 1 от ТЦЕ е първата (и единствена) сграда в България, която е сертифицирана по BREEAM още нa ниво проект с оценка Very Good – 3 по скалата на BREEAM. След получаване на разрешение за ползване е оценена със сертификат BREEAM Excellent – отличен 4, което я прави първата в страната с толкова висока оценка. За да добият читателите по-ясна идея за сертифицирането, статистиката сочи, че за UK около 10% от новопостроените сгради с нежилищни функции са сертифицирани с ниво Excellent, а едва 1% - с по-високото (най-високото ниво) – Outstanding (Оценка 5).

Арх. Христова: По отношение на материалите, приоритет са рециклируемите материали и тези, с които се цели оптимизиране разхода на енергия за отопление/охлаждане. Използвани са термопанели Ruukki с дебелина на полиуретановия пласт 100mm, разделени на зони по-малки от 100 кв. метра чрез монтаж на термопанели с пълнеж от каменна вата. Част от външните стени на високото тяло са от газобетон с дебелина 20cm и каменна вата по външната страна на цялата стена, и облицовани с касети от алуминиева ламарина ENF. Всички цокли са облечени с екструдиран полистирол с дебелина 10cm в участъка над терена и облицовани с гранитни плочи. Където няма облицовки е използвана силикат-силиконова почистваща мазилка с нано частици.

Фасадното остъкляване е с алуминиева дограма, профили Schüco, и стъклопакети от нискоемисионно стъкло с аргон. Окачената фасада също е с профили Schüco.

Засенчването е решено с външни ламелни щори Warema, с ръчно и автоматично управление, с възможност за регулиране на ламелите. Така се намалява ефектът от слънцегреенето и се допринася за намаляване на потреблението на ел. енергия, необходима за охлаждане на офисните помещения.

По отношение на изолационните работи – по покривите има два типа изолация – върху стоманена и върху монолитна покривна конструкция. В зависимост от конструкцията – веднъж върху LT ламарина с прахово покритие са положени пароизолационна мембрана, пресована минерална вата с дебелина 16cm и пласт хидроизолационна мембрана SIKA.

Подовите настилки са от шлайфан бетон, в складовете и офисите към тях. В офисната част подовете са от гранитогрес, мокет и гранит за по-висока устойчивост в стълбищните клетки. Парапетите са от неръждаема стомана. Вътрешните преградни стени са от газобетон и гипсокартон.

Относно материалите за груб строеж, носещата конструкция е силно прецизирана с цел да се постигнат оптимални коефициенти за разход на бетон, армировка и кофраж.

Околната среда към сградата е изпълнена от иглолистни и широколистни дървета и храсти, декоративна трева, жив плет, алпинеуми, водна площ и зона за отдих. Водната площ, която е ефектно оформена като фонтан с три цилиндрични прозрачни тела, всъщност е резервоар за противопожарни нужди, а поливната система за озеленяването се захранва с дъждовна вода, която се съхранява в резервоар с капацитет 300m3.

Арх. Христов: Всичко това, съотнесено към деветте критерия, зададени от BREEAM, за които споменах, показва заслужената оценка при процеса на сертифициране.

Споделете повече за системните решения и инсталации в сградата, с които се постига висока енергийна ефективност.
Арх. Христова: Системните решения и инсталациите са плод на съвместната работа на високо­квалифицирани специалисти – както от наша страна по част Архитектура, така и на отделните специалисти по частите ОВК, ВиК и Ел. инсталации, и от страна на изпълнителите и координаторите на проекта. Мога да спомена накратко някои от тях:

Дизел генератор за резервно ел. захранване, покриващ 100% от електрическите консуматори в сградата; Климатична инсталация VRF система на Toshiba, инверторен тип, енергиен клас А; Високотехнологични нискоенергийни LED осветителни тела; Естествено осветление на офисните и складови площи с прозорци и светлинни куполи за пренасяне на слънчева светлина; BMS, контрол на достъпа, видеонаблюдение и сигнална периметрова охрана.

По планирани експлоатационни разходи за консумация на ел. енергия, сградата е в категория нискоенергийни сгради.

Прелисти броя

още в рубриката

Събития

Новини