СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XIV, брой 5, 2017

Световноизвестни архитекти ще споделят опит на фасадната конференция на ЕТЕМ

Световноизвестни архитекти ще споделят опит на фасадната конференция на ЕТЕМ

Архитектът на новия стадион Камп Ноу в Барселона Такейюки Катсуя за първи път ще посети България и ще бъде специален лектор на Международната фасадна конференция, организирана от ЕТЕМ на 21-ви октомври 2017г. Испанският футболен гранд Барселона съвсем скоро ще се похвали с напълно реконструиран стадион, който ще бъде с модерен дизайн и почти двоен капацитет. Един от архитектите на грандиозната арена на Барса е Такейюки Катсуя, архитект и генерален мениджър на дивизията Дизайн в японския гигант Nikken Sekkei - едно от водещите архитектурни и инженерни студия в Азия. В настоящата реконструкция големият покрив на стадиона се простира от центъра към града, преминавайки над всички тераси и пътеки, давайки символичен израз на уникалната демократична структура на футболния клуб. Същевременно, чрез цялостното премахване на външната фасада на сградата, зрителите стават част от природата на града. Чрез „отварянето на стадиона” архитектите целят да създадат трайно пространство, към което хората да се чувстват привързани и да усещат атмосферата на Барселона. Един от последните проекти на Такейюки Катсуя е Sophia Tower към едноименния университет и най-високата сграда в Йотуя - студентски кампус в Токио, Япония. Новата сграда e проектирана с внимание към местната общност, като стените в долния етаж ще бъдат покрити със същия вид теракота, използвана в църквата Св. Игнатий – емблематично и важно място за оживения район Йотуя.

Друг от ключовите лектори на конференцията ще бъде Маркус Просниг - водещият архитект на Coop Himmelb(l)au. Името на Маркус Просниг е синоним на свръхмодерна архитектура и се свързва с едни от най-мащабните проекти във Франция и Китай. Именно той е архитектът зад уникалния Musee de confluences в Лион, Франция, който отвори врати през 2014г. Музеят за футуристична архитектура съчетава две архитектурни единици, свързани по сложен начин и изградени на масивна основа – наречени са Кристал и Облак. Реалният градски форум Кристал стои на северния вход откъм града. Той е с 40m висок стъклен покрив и е мястото, където хората се срещат и обменят мисли. Кристалната форма идва от сложната конструкция - големи стъклени панели са монтирани в стоманени рамки, сглобени да дават отразяващ аспект на различните сгънати повърхности. От другата страна е Облакът, който представлява знанието за бъдещето, в което са разположени десет изложбени зали на три нива. Външната обвивка на Облак се състои от плочи от неръждаема стомана, фасетирани, за да улавят всички нюанси на небето и града, водата и зеленината. В момента Маркус Просниг ръководи строителството на китайските мега проекти - Museum of Contemporary Art & Planning Exhibition (MOCAPE) в Шенжен и Ice World and 5 Star Hotel Star в планинския курорт Dawang в Чанша. Проектът Ice World and 5 Star Hotel Star е уникален с перфектната симбиоза на архитектурата и заобикалящата природа. Проектът съчетава един свят на забавленията за лед с вътрешна ски писта и воден парк, поддържащ ресторант и търговски обекти, разположени на площ от 120 000 квадратни метра. Обемът на сградата е интегриран в красив пейзаж, разполагайки се непосредствено над историческа мина и езеро за добив на цимент. В дизайнерското решение към юг и изток се открива съществуващата яма на кариерата, а скулптурната обвивка на снежния и ледовит свят се простира на 170 метра от скала до скала над потънала и окачена градина.

Четвъртата Международна конференция за фасаден инженеринг обещава да бъде не само с динамична програма, но и да представи световноизвестни архитекти и професионалисти от всички точки на планетата.

Подробна програма на събитието, информация за водещите лектори и панели може да намерите на сайта на конференцията.