СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XIV, брой 5, 2017

С продуктите, които фирма Божана предлага, даваме най-доброто за дървените подове

Разговор с г-н Илиян Гъбенски, Управител на фирма Божана

С продуктите, които фирма Божана предлага, даваме най-доброто за дървените подове

Г-н Гъбенски, бихте ли представили на читателите на Списание СТРОИТЕЛИ фирмата? Разкажете за дейността, с която присъствате и се развивате на пазара?
Фирма Божана е официален дистрибутор на шведския производител на продукти за паркет BONA. От 2004 година предлагаме на българския пазар лепила, лакове, масла и вакси за вътрешна и външна употреба, машини за циклене, шкурки, препарати за почистване и поддържане на подове, системи за лакиране, оцветяване и поддържане на спортни подове. Фирма BONA е основана в далечната 1919 г. като магазин за продажба на продукти за поддържане на дървени подове. Днес тя е най-големият производител на всичко най-добро за дървени подове. Bona има представителства в 70 държави чрез собствени поделения или дистрибутори.

Опазването на околната среда и здравето на работещите и ползващите продуктите на BONA винаги е приоритет на фирмата. Първият лак на водна основа е създаден от нашата фирма. След това са създадени много продукти с ниско съдържание на вредни вещества, като те стават еталон за останалите производители.

Да се спрем на предлаганите от Вас продукти. Представете различните продукти от гамата Ви с няколко думи относно характеристиките им.
Ненадминат и до днес по износоустойчивост и здравина е лак Тraffic HD, лак Mega e фаворит в продажбите в световен мащаб от години. Лак Novia e незаменим за домашна употреба.

Много добро попадение бе и създадената система за оцветяване на дървени подове Bona Craft Oil 2K – област, която беше проблемна дълго време. Предлагаме и масло Bona Craft Oil за вътрешна употреба и Bona Deck Oil за декинги и други дървени съоръжения на открито. Моето лично мнение е, че маслото е много по-подходящо за огради, градински мебели и перголи от лазурните лакове. Поддържането е много по-облекчено и сигурно.

Машините, които произвежда Bona, съвместно с италианската фирма K&T, са доказали своята надеждност през годините. Последната съвместна разработка е дисковата машина Bona FlexiSand 1.9, която е с изключителни характеристики и мощност.

Шкурките, които предлагаме, са произведени от швейцарската фирма SIA специално за Bona. Ненадминати по здравина и дълготрайност са керамичните и циркониевите шкурки.

Средствата за почистване и поддържане са с насоченост както към домакините, така и към професионалистите. Много добър прием намира уредът ни за почистване SparyMop, който също е разработка на Bona. Той съчетава в едно моп и пулверизатор и почистването с него е истинско удоволствие.

Бихте ли казали какви са тенденциите последните години при търсенето и приложението на дървени подови покрития?
Наред с традиционния масивен паркет, в последните години започва да се налага поставянето на трислойни фабрично лакирани паркети. За съжаление тук се допуска грешка те да се монтират без залепване, което чувствително скъсява техния срок на ползване. Ние предлагаме еластични силанови лепила за целта. Друг проблем при трислойните паркети е възстановяването на лаковото им покритие. Обикновено те са покрити с лак, който е „опечен” и изключително корав. И когато след няколко години се появи необходимост от прелакиране, е много трудно да се свали. Ето защо ние предлагаме система с диамантени шкури и лак Bona Traffic HD, с която чрез периодично и навременно прелакиране се осигурява дълъг живот на паркета.

В заключение, споделете очаквания или планове за бъдещото развитие на фирмата.
Ние предлагаме качествени продукти и се стремим да работим с най-добрите паркетчии в страната. Постоянно организираме семинари и обучения, за да бъдат нашите представители винаги запознати с най-новите продукти и тенденции. Стремежът ни е да даваме най-доброто за дървените подове.