СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XIV, брой 6, 2017

Мисията ни е да разработваме високоефективни продукти в помпеното оборудване

Разговор с инж. Валентина Галатинска, Мениджър Сградостроителство, Вило България

Мисията ни е да разработваме високоефективни продукти в помпеното оборудване

Инж. Галатинска, кои са последните иновативни попълнения в портфолиото на компанията?
Мисията на конструкторския екип на Wilo SE е разработването на висококачествени иновативни продукти, диктуващи тенденциите в развитието на помпеното оборудване и улесняващи ежедневната работа на клиентите ни. Следвайки посочения курс, на тазгодишното изложение ISH във Франкфурт беше дебютът на първата в света смарт помпа –Wilo Stratos Maxo. Помпата предлага непознати до момента възможности за регулиране - Muli-flow Adaptation, Dynamic Adapt plus, регулиране на оборотите по данни за стайната температура и др., лесен начин за настройката благодарение на технологията Bluetooth и възможност да следите работата на помпата дори докато сте на път в колата си.

Не са пренебрегнати и малките циркулатори. На пазара вече е подобрената версия на модел Yonos Pico. Сега дори и крайният ползвател може да избере нужния режим на работа на помпата в зависимост от броя радиатори в инсталацията му или дължината на подовото отопление. За това помагат стилизираните изображения на различните инсталации върху помпата и лесното манипулиране, чрез завъртане на зеления бутон за настройка. Няма фабрично зададени хидравлични криви, а налягането на помпата може да се настрои с точност до 0,1mH2O. Удобствата не свършват дотук. Има възможност и за бърза подмяна на стара 3-скоростна помпа, чрез избиране на една от трите постоянни скорости на новата Yonos PICO изобразени на дисплея. Подмяната се извършва лесно, тъй като размерът на хидравличния корпус е същият като при старите помпи с постоянна скорост от типа Wilo Star-RS, а достъпът до монтажните винтове е в предната част на помпата. Yonos PICO e оборудвана с нова функция за автоматично деблокиране на ротора и оптимизирана функция за обезвъздушаване на корпуса на помпата.

Защо във Wilo обръщаме толкова голямо внимание на високоефективните помпи? Защото само в Европа от подмяната на старите помпи с постоянна скорост с нови високоефективни може да се реализира икономия на електроенергия в размер на 23TWh в годишен мащаб, което се равнява на мощността на 6 атомни електроцентрали. Защото мислим за бъдещето на идните поколения и на нашата планета.

Какво бихте споделили относно бъдещата дейност на компанията?
В момента най-голямата бъдеща инвестиция е разширяване на седалището на фирмата в Дортмунд. Целта е да се определят нови стандарти в индустрията на помпите и помпеното оборудване и запазване позицията на Wilo като водещ новатор в областта.

За да се създаде необходимата рамка, цялата 180 000 квадратни метра зона, собственост на компанията, е напълно преосмислена и планирана наново. Тя ще се състои от заводски помещения в северната част и офис блокове и функционални сгради в южната. В рамките на подготовката за най-големите строителни проекти в историята на компанията, временни олекотени постройки с допълнително пространство за текущо производство са построени през 2015 г. В очакване на цифровизираното бъдеще на Wilo е разработена нова производствена и логистична концепция, проведени са и редица тестове и стари сгради са били разрушени с цел изграждане на нови производствени мощности, позволяващи промени в продуктовата гама и възможност за внедряване на нови промишлени технологии.

Плановете са адаптирани към желанията и нуждите на работниците и служителите с цел създаване на оптимални работни условия. Концепцията за офис е разработена в сътрудничество с Института Фраунхофер и се основава на изисквания на работна реалност, която се променя бързо в контекста на цифрова трансформация.

Проектът взема предвид новите изисквания за комуникация, както и за преминаването към гъвкав и мобилен модел на работно време.

Wilo SE планира изпълнението на проекта да бъде реализирано за 150-годишнината на компанията през 2022г.

Прелисти броя

още в рубриката

Събития

Новини