СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XIV, брой 7, 2017

Решение за бетониране при зимни условия с добавки от фирма Адинг

Решение за бетониране при зимни условия с добавки от фирма Адинг

При строителство през зимата, и по-точно при изпълнение на бетонови работи, се създават условия водата в бетоновата смес, която все още не се е свързала с клинкера, много бързо да се превърне в лед и още на ниво невтвърден бетон той да се дезинтегрира като структура от образувалите се ледени люспи.

В случаите, когато температурата на околната среда падне под 5°C, конвенционалните методи за бетониране вече не могат да се прилагат. Ниската температура предотвратява нормалния процес на хидратиране на цимента, вследствие на което се предотвратява набирането на якост на бетона. Освен това, по време на замръзване водата увеличава обема си, причинявайки пукнатини в бетонната структура.

Поради тaзи причинa, когато температурата е по-ниска от 5°C, е необходимо да се прилагат специални методи за зимно бетониране, които включват:

Нагряване на един или повече компоненти на бетона (вода, добавъчни материали и цимент); Поставяне на повърхностна топлоизолация върху бетона; Използване на химически добавки за зимно бетониране.

В своята производствена програма АДИНГ предлага доказани на пазара химически добавки за зимно бетониране при температури до -20 °C:
ХИДРОЗИМ-Т - Добавка, предназначена за бетониране в зимни условия. Регулира хидратацията на цимента при ниски температури и предотвратява замръзването на водата в бетонната смес, като премахва опасността от деградиране на бетона.

ХИДРОЗИМ ФЛУИД – Комплексна добавка, предназначена за зимно бетониране с допълнително действие като пластификатор. Подобно на ХИДРОЗИМ-Т, добавката е предназначена за бетониране в зимни условия, което позволява допълнително увеличаване на якостните характеристики и лесно вграждане на бетона.

Добавките се дозират в прясната бетонна смес, а дозировката зависи от околната температура, температурата на пресния бетон и размерите на бетонирания елемент. При околна температура до -10°C се препоръчва използването на добавка ХИДРОЗИМ-T или ХИДРОЗИМ ФЛУИД в количество от 1,0% от масата на цимента в бетонната смес.

Ако при приготвянето на бетон се използва ХИДРОЗИМ ФЛУИД, трябва да се намали водата в прясната бетонна смес до 20% и бетонната смес да се бърка в продължение на 4 до 5 минути (докато се получи желаната консистенция за полагане на бетона).

При бетониране при температури между -10°C и -20°C е необходимо да се използва по-голямо количество от добавката ХИДРОЗИМ-T или ХИДРОЗИМ ФЛУИД - от 1,5 до 2,0% от теглото на цимента в бетонната смес.

Температурата на прясната бетонова смес в момента на полагане трябва да бъде по-висока от + 5°C (за сечения с дебелина по-малка от 10cm температурата трябва да е по-висока от + 10°C) и полагането на бетона да се извършва колкото е възможно по-бързо (за да се намали загубата на топлина по време на производството, транспорта и монтажа на бетон). Повърхността на пресния бетон трябва да се топлоизолира (да се използват дървени или пластмасови кофражи, както и да се извърши покриване на пресния бетон и кофража с найлони, минерална вата, експандиран полистирол, геотекстил и др.).

В зависимост от необходимия клас и якост на бетона, по време на бетонирането в зимни условия е особено важно да се проследи прогнозираното съотношение на цимента и фракциите на добавъчния материал, както и предвиденото съотношение на вода и цимент (W/C-фактор).

Прелисти броя

още в рубриката

Новини