СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XIV, брой 7, 2017

Със Smart Center Бургас добавихме още едно постижение в работата си като изпълнител

Разговор с инж. Пламен Андреев, Управител на Планекс Холдинг

Със Smart Center Бургас добавихме още едно постижение в работата си като изпълнител

Инж. Андреев, в началото на разговора бихте ли въвели читателите на Списание СТРОИТЕЛИ, като представите накратко сградата Smart Center Бургас
Smart Center е модерен бизнес комплекс от смесен тип, който съчетава офис пространства клас А, търговски площи и зони за обществено обслужване. Smart Center беше изграден до етап груб строеж, когато през 2016г. Планекс придобихме цялата собственост върху проекта и създадохме изцяло нова концепция, базирана на изискванията и профила на потенциалните бъдещи наематели. Развихме идеята в няколко направления – икономическа ефективност, технологично и комуникационни осигуряване и адекватност на интериорните решения към личностните качества и бизнеса на бъдещите наематели. В този смисъл всички обществено обслужващи дейности – хранене, развлечение, спорт и почивка, бяха „изведени“ от офисните площи и ситуирани в полуподземно ниво. Направихме това с идеята наемателите на офисите да ползват наетата площ изключително за бизнес, но и да имат условия за всичко останало, необходимо за обслужване на персонала.

Свободната архитектурно-конструктивна схема дава възможност за гъвкаво планиране на работните площи и разнообразие в спецификацията на предлаганите офиси. Така всеки потенциален наемател може да намери решение.

Ние проучихме начина на мислене и поведението на работещите в офисите и успяхме да създадем в офисите и общите пространства елегантен, светъл и младежки интериор, с акцент върху светлината, просторните общи площи, вертикално озеленяване, атриум, модерна рецепция, скулптурна композиция, характерна за морският град Бургас.

Това са само част от аргументите ни за разработването на различна от стандартната за офис сгради концепция.

Освен основните офисни и търговски площи в комплекса, какви други удобства и услуги ще могат да ползват наемателите и посетителите?
При пълен капацитет в Smart Center се очаква да работят по около 800 ÷ 1000 души във всеки един момент на денонощието. Поради спецификата на IT и аутсорсинг сектора и високите изисквания на работодателите в тази индустрия по отношение на работното място, в Smart осигурихме допълнителни удобства. Smart Center разполага с ресторант за бързо хранене със 160 ÷ 180 седящи места, IQ клуб, в който също могат да се хранят 70 ÷ 80 души (естествено, с друго меню – сандвичи, салати и пакетирани храни), зони за развлечение и игри, фитнес салон. Проектирано е и помещение за детска занималня, което можем да реализираме при необходимост.

В търговската част на сградата са предвидени площи за банков офис, застрахователна компания, недвижими имоти и други дейности, пряко свързани със спецификата на сградата и в удобство на работещите в Smart. Вече имаме наети площи от куриеска служба, туристическа агенция.

Изградена е многофункционална зала за събития – конференции, семинари, презентации с 200 места.

Сградата е разположена на основна градска пътна артерия в град Бургас, с отлична видимост, осигурен градски транспорт, велоалейна мрежа и достатъчен брой паркоместа. Разполага с подземен паркинг и места за паркиране на автомобили и велосипеди на ниво терен.

С какви очаквания започнахте строителството на сградата? С какви предизвикателства се наложи да се справите по време на изграждането?
Реализирахме Smart Center на базата на богатия ни опит. Планирахме внимателно целия процес по завършване на проекта, осигурихме добри подизпълнители и доставки на оборудване, а и осъществихме непрекъснат контрол на строителния график. Както и на много други обекти, изненади и предизвикателства не липсваха – решаване на множество детайли, проблеми с времето, критични точки в технологичното съвместяване на сложни СМР. В крайна сметка се справихме и получихме един добър продукт.

За читателите ще представлява интерес да научат повече за някои чисто технически аспекти – използвани материали и продукти за оформление на фасада, вътрешни пространства; сградни системи и инсталации, които са внедрени.
По този въпрос можем да говорим дълго. Ще дам пример с фасадните решения. В проекта приложихме повече от седем вида фасади – от обикновена термоизолационна система до класическа окачена фасада, „зелена“ фасада с естествени растения, изнесена двойна окачена фасада, окачена вентилируема фасада с гранитогрес и бонд, псевдо окачена фасада, плъзгащи се витрини с големи размери, покривно остъкляване под наклон във формата на полукръг в план и т.н. Интересни решения като съчетаване на технология и интериор имаме в ОВК инсталациите.

Добрият продукт се получава и с добри и с качествени материали и съоръжения. Фасадните системи са с профили на REYNAERS, стъклопакетите са със стъкла GUARDIAN Sun Guard High Performance (solar factor g=39.4). Климатичната инсталация е VRF централна с последно поколение на машини от TOSHIBA.

Изпълнени са СОТ, системи за контрол на достъпа, оповестителна система, пожароизвестителна и пожарогасителна инсталация, енергоефективно фасадно и парково осветление.

Сградата е осигурена с двойно електрозахранване и дизел агрегат. Предвидена е и двойна независима фиброоптична обвързаност.

„Планекс“ е сред най-разпознаваемите имена на строителния пазар, с множество реализирани обекти и инвестиции в сгради с различно предназначение. Какво е специфичното конкретно за този обект, с което сте обогатили портфолиото на компанията?
Планекс има богато портфолио във високото строителство, много други офисни сгради, банки, хотели, спортни комплекси и жилищни сгради и комплекси. Със Smart Center ние не просто добавихме още едно постижение в работата си като изпълнител. За мен по-ценното е постижението ни като предприемач и инвеститор в създаването на уникалната концепция от идеята до завършената реализация в пълен синхрон и последователност – във функция материал, цвят, дизайн, представителност и постигнато високо ниво на интелект в продукта.

Към днешна дата каква е Вашата оценка за реализацията на проекта?
Моята оценка е удовлетворението от добре свършената работа от нас и нашите подизпълнители. По-важна е оценката на партньорите ни, с които преговаряме за наемане на площи и тя е „отличен“. От мое име и от името на съдружника ми Христо Димитров, искам да благодаря на Планекс Бургас, на всички наши подизпълнители и най-вече на ТАЛ инженеринг и Термал инженеринг за взаимодействието и професионализма.

В експлоатационен план - как се осъществява мениджмънтът на Smart Center Бургас?
Управлението и поддръжката на сградата се изпълняват от Планекс Инвест. Дейността е на принципа 24/7 режим на работа. Включва денонощна охрана и почистване, техническа поддръжка на всички системи, изградена е BMS система за контрол на работата, климата на всички зони и управление на енергийните разходи.

Прелисти броя

още в рубриката

Събития

Новини