СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XIV, брой 7, 2017

Резиденшъл Парк София предлага комфортна среда, надхвърляща стандартите

Разговор с Г-н Вернер Хофман, управител на Линднер България и инж. Станислава Игнатова, Проект мениджър в Линднер България

Резиденшъл Парк София предлага комфортна среда, надхвърляща стандартите

В началото на нашия разговор бихте ли представили на читателите на Списание СТРОИТЕЛИ управляваната от Вас компания Линднер България?
Г-н Хофман: Нашата компания е част от немския Холдинг Линднер (Lindner Group) – водеща европейска компания и лидер на световния пазар в разработване, производството и монтаж на продукти за сухо строителство, интериорен дизайн и строителство на сгради и съоръжения.

Линднер България предлага пълна инженерингова услуга в строителния процес – от проектирането до цялостното изграждане на обекти „до ключ“. Като Главен изпълнител сме изпълнили множество офисни и обществени сгради, производствени и банкови сгради, хотели и търговско-развлекателни центрове. Построили сме също така индустриални и инфраструктурни обекти, както и чисти помещения във фармацевтични предприятия и предприятия за медицинска апаратура. Изпълняваме и висококачествени довършителни работи като използваме продукти, произвеждани от Линднер в Германия – двойни подове, метални окачени тавани и подвижни преградни стени.

Резиденшъл Парк София е емблематичен проект за пазара на недвижими имоти у нас. Разкажете ни малко повече за него. Как стартира това начинание?
Г-н Хофман: Изграждането на комплекси от затворен тип е сред основните вече утвърдили се концепции на Линднер Груп, но беше новост за строителния пазар в България. Проектирането на жилищния комплекс беше стартирано още по време на изграждането на Бизнес Парк София – първият иновативен и мащабен проект на холдинга на територията на страната. С успеха на бизнес парка се разкри нуждата от създаване на повече подобни проекти за модерна и функционална градска среда.

Резиденшъл Парк София, с административно име ж.к. София Парк, е пилотен проект за България. Комплексът се състои от многофамилни, еднофамилни и редови къщи. Той се допълва от Търговска зона, включваща обществени сгради, сред които: офиси, ресторанти, кафенета, магазини, басейн със спортен център, детска градина, стоматологичен кабинет, салон за красота, пощенски клон и др. Като комплекс от затворен тип, ж.к. София Парк обединява удобна и сигурна жилищна среда с комфорта на работното място и търговска зона в естествена близост до природата.

Инвеститор на проекта е Резиденшъл Парк София, а управлението му е поето от Линднер Имобилиен Мениджмънт – другото дъщерно дружество на Линднер Груп в България. Като главен изпълнител на проекта, ние от Линднер България имаме възможността да участваме в изграждането на първия и уникален по рода си жилищен комплекс в страната. Заедно реализираме този вътрешен за Линднер Груп проект и съм благодарен за усърдието и отдадеността, проявени от целия екип на всяка фаза от инженерно-строителния процес.

Появата на множество други подобни проекти показва, че в Резиденшъл Парк София е намерена печелившата формула за успех.

На какъв етап е реализацията на проекта Резиденшъл Парк София?
Г-н Хофман: Строителството на комплекса е разделено на три основни фази:

Фаза 1 на Резиденшъл Парк София бе въведена в експлоатация поетапно през 2009г. Състои се от около 380 жилищни единици в жилищната и търговската си част, сред които богато разнообразие от малки и големи апартаменти в многофамилни, редови и еднофамилни къщи.

Фаза 2 представлява разширение на Фаза 1 и се състои от няколко многофамилни и 19 еднофамилни къщи.

В момента тече строителството на етап 1 от Фаза 3. Така наречената Фаза 3 А се състои 1 многофамилна и множество еднофамилни къщи. Предвижда се строителството й да приключи през 2018г. Фаза 3Б е в процес на проектиране и нейната реализация също предстои в краткосрочен план.

Инж. Игнатова, като Проект мениджър сте участвала в строителството на редица проекти. Кое е специфичното при реализацията на проект като Резиденшъл Парк София?
Инж. Игнатова: Линднер България е строителната компания, с която Линднер, Германия стъпва на родния пазар още през далечната 1994г. Оттогава насам компанията ни е реализирала успешно редица проекти и безспорно Резиденшъл Парк София е един от най-мащабните и знакови за нас, не само заради своя успех и имидж, а и поради факта, че това е един вътрешен за Линднер Груп проект, в който сме вложили усърдие, професионализъм, но и лично отношение и старание. Един такъв проект, при който се изпълняват голям брой сгради едновременно, изисква преди всичко навременна организация и координация между отделните участници в процеса на строителство, висока квалификация и богат опит на инженери и работници, а за нас като главен изпълнител ще добавя – изключителен контрол на качеството.

Как ще коментирате архитектурата на жилищните сгради – на какво заложихте за осигуряване на функционалност и комфорт?
Инж. Игнатова: Първоначалната концепция на комплекса бе направена от известното немско архитектурно бюро Steidle Аrchitekten, а техническите и работните фази на проекта са плод на професионалния ангажимент на множество български проектантски организации. Основните моменти от концепцията са: ниско строителство, съобразено с градоустройствените изисквания на зоната; паркова среда с богато озеленяване; микс от жилищни единици, съобразени с пазара и целите на инвеститора; функционални и модерни жилища.

Жилищната част на комплекса е разделена на отделни квартали, повечето от които се състоят от жилищни сгради по периферията и паркова среда в центъра на квартала. Отделно от това са предвидени и няколко допълнителни обществени зони – спортни площадки, детски площадки за различни възрастови групи, барбекю зони и др.

Споделете и за някои от използваните материали и внедрените системи в сградите за постигане на устойчива среда и енергийна ефективност.
Инж. Игнатова: С развитието на комплекса важно, и съвсем логично, изискване от страна на инвеститора е надграждане в стандартите на изпълнение, предлагане на нещо, което ще подобри жилището и начина на живот на неговите обитатели - функционални разпределения, енергийна ефективност, съвременни материали и съоръжения, подобряващи средата на живот. Тук могат да се наредят пасивните мерки за енергийна ефективност – най-висок клас дограма плюс външни щори, отлична топлоизолация по фасади и покрив, с параметри значително по-добри от референтните в нормативната уредба.

Друг пример е системата за отопление и вентилация на жилищата. Линднер Груп е сред първите инвеститори, които предлагат на своите клиенти комплексна система за отопление и принудителна вентилация като стандартно решение на всяко жилище. В случая системното решение е дело на швейцарския концерн Ховал и включва: термосоларна инсталация, осигуряваща топла вода, принудителна вентилация и отоплителна инсталация с газов котел. Принудителната вентилация е решение, което значително подобрява качеството на въздуха в жилището, респективно качеството на средата на живот, без да влияе негативно на енергийната ефективност на жилището.

В заключение, отново към г-н Хофман, бихте ли споделили с читателите към днешна дата как оценявате участието си в строежа на комплекса и кое го прави интригуващ според вас?
Г-н Хофман: Със своите обширни зелени площи и локация в полите на Витоша, Резиденшъл Парк София се отличава от типичния градски пейзаж и останалата част на столицата. Немското ноу-хау в сферата на проектиране, стилната архитектура, иновативните технологии за енергийна ефективност, приложени в строителството, както и качеството на изпълнение, са сред основните предимства на проекта. Работим с екип от утвърдени специалисти, които проявяват прецизност и обръщат особено внимание на детайлите в процеса на работа. Постарали сме се да удовлетворим всички желания на инвеститора, да спазим поставените срокове и да строим съобразно с високите стандарти за качество, които Линднер налага по цял свят.

Прелисти броя

още в рубриката

Събития

Новини