СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XIV, брой 7, 2017

Радостно е, че пазарът става все по-взискателен към качеството на строителните материали

Разговор с Николай Бъчваров, Управител на Баумит България

Радостно е, че пазарът става все по-взискателен към качеството на строителните материали

Г-н Бъчваров, почти в края на тази календарна година сме, бихте ли споделили каква беше тя за Баумит България?
Вече сме в края на една успешна година. Строителството, особено жилищното, бележи ръст и ние се стремим да се движим с неговите темпове, и дори по-бързо от пазара. Радостно е, че пазарът става все по-взискателен към качеството. Търси се не само интересна архитектура и добра локация, но и качествено изпълнение. Крайният потребител все повече обръща внимание на детайлите - каква е изолацията, мазилката, с какво и как са направени довършителните работи. Това е добре за нас, тъй като нашите продукти са високо позиционирани.

Към кои от предлаганите от Вас решения има по-голям потребителски интерес, с оглед на пазарните тенденции?
Повиши се интересът към самопочистващата се мазилка НанопорТоп. В продажбите на тази мазилка реализираме голям ръст през тази година. Растат продажбите на моделиращата мазилка КреативТоп. Логично тя възбужда най-много интереса на архитектите, благодарение на безкрайните възможности за получаване на индивидуални структури или за имитиране на повърхности с определени техники. Това е особено ценно качество на мазилката, когато отдолу имате топлоизолационна система, а отгоре повърхността може да наподобява камък, дърво, метал или друг материал. През тази година обърнахме голямо внимание в нашата маркетингова дейност и на активнодишащата система Опън, която се грижи за комфорта на обитаване. И пазарът ни се отблагодари за това.

Разкажете за някои от продуктовите иновации на компанията? Какво е отличително за тях?
Баумит създаде най-големия в Европа изследователски парк, който се нарича "Вива" и се намира в централата ни във Вопфинг. Състои се от десет къщи, съоръжени с необходимите измерващи сонди. В тях се симулира обитаване, което се измерва подробно. На седмица биват регистрирани около 30 000 данни. Изследват се начините на строителство и строителните продукти, които имат забележително влияние върху здравето и чувството за комфорт. Вече две години научни работници в областта на медицината, строителната физика и химия анализират и оценяват над 5 милиона данни, идващи от парка. Това бе причината като основна тема през следващата година да бъдат поставени нашите нови продукти, които осигуряват здравословно обитаване. Те са от серията "Клима", която включва в себе си машинна мазилка, два вида шпакловки, пастообразна мазилка и силикатна боя за вътре. Основното предимство на тези продукти е, че те балансират влажността на въздуха в помещението, регулират вътрешния климат и защитават от мухъл. През 2018г. ще предложим на пазара и премиум пастообразни мазилки с много високи качества. Ще продължим да доставяме "бързина" на строителния обект благодарение на замазката Рапидо 1, която съхне за 1 ден и бързосвързващото лепило ФлексСпийд, което свързва за 3 часа.

В заключение – как ще продължите развитието си? Имате ли конкретни планове за следващата година, за които да споделите пред читателите на Списание СТРОИТЕЛИ?
Очакваме в края на годината да влезем в новата ни административна сграда, която е комфортна и построена с иновативни материали. Старата сграда ще бъде пригодена в постоянно действащ учебен център. Ще се концентрираме в "производството" на качествена работна ръка, която все повече липсва в строителството. В началото на месец октомври получихме Сертификат за инвеститор клас А, предвид инвестицията, която възнамеряваме да направим в град Ямбол. Там ще закупим терен и след това ще започнем проектирането и изграждането на втория ни завод. Той ще бъде аналогичен на този в Елин Пелин. Надяваме се в края на 2018г. и той да заработи.

Прелисти броя

още в рубриката

Събития

Новини