СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XIV, брой 8, 2017

Система за индикация в покрити гаражи от Беркут системс

Система за индикация в покрити гаражи от Беркут системс

Фирма Беркут системс проектира и изработи светеща информационна система за броя на заети или свободни паркоместа в големи гаражи. Системата е изградена основно от два елемента - датчик за наличие на предмет и индикатор, който показва състоянието на датчика. Датчикът се поставя на центъра на паркомястото, а индикаторът пред мястото. Когато шофьорът застане в началото на редицата паркоместа, получава информация за броя на заетите и празните места. Когато паркомястото е свободно, индикаторът свети в зелено, а когато свети в червено, мястото е заето. Системата не е обвързана с други системи и не е зависима от необходимостта за минимален или максимален брой места.

Всяко паркомясто се изгражда индивидуално в зависимост от специфичността на мястото. Единствената връзка между местата е необходимостта от мрежово захранване 220V. Височината на монтаж на датчика се регулира спрямо височината на тавана. Датчикът също може да си регулира прага на сработване. Тази система оптимизира работата на някои други системи в един паркинг. Когато шофьорът получи визуална информация, къде и колко свободни и заети места има, не губи време да обикаля. Това намалява времето за паркиране, дава по-голямо спокойствие на шофьора, намалява работата на автомобила и изгорелите газове в паркинга са по-малко.

Това води до по-рядката работа на димоотвеждащата система и по-малка консумация на електричество. Това е важно, защото тези системи са много големи консуматори на електричество, има по-малка амортизация на елементите по тази система. Системата е с минимална консумация на електричество, приблизително колкото едно зарядно за телефон, а окабеляването е много опростено. Предимство на индикатора е, че се вижда от 360°. Системата има лесна поддръжка и профилактика и голям ефект при големи покрити гаражи.