СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XIV, брой 8, 2017

Нарастване дела на ВЕИ отоплението ще гарантира по-висока енергийна независимост

Разговор с г-жа Лияна Аджарова, Председател на Асоциацията на българските енергийни агенции

Нарастване дела на ВЕИ отоплението ще гарантира по-висока енергийна независимост

Г-жо Аджарова, бихте ли представили Асоциацията на българските енергийни агенции?
АБЕА е общност от енергийни агенции и амбициозни български общини, които са се посветели на устойчивото енергийно развитие. Мисията на АБЕА е да подпомага общините да изграждат по-добро енергийно бъдеще за България, като реализират множество иновативни проекти в областта на интелигентния енергиен мониторинг и мениджмънт. Този подход се прилага към отделни сгради до цели градове и даже региони. Конкретиката е многообразна - от сгради с почти нулево потребление на енергия до внедряване на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и подобряване чистотата на въздуха, от ефективен транспорт до биоикономика и енергийното образование и обучение. АБЕА е истинска работилница за добри енергийни практики, за прилагането им в общините, бизнеса и домакинствата.

АБЕА е безспорен лидер в областта на устойчивото енергийно планиране, моделиране и управление, енергийните и екологичните анализи на общинско и регионално ниво. АБЕА създаде Офис за технологичен трансфер на знания, информация и добри практики за качество на въздуха (КАВ), климатичните промени, потреблението на енергия и ВЕИ. АБЕА изгради Център за интегрирано управление на качеството на въздуха с мобилна станция за измерване на контролираните параметри на замърсяването на въздуха. Извършват се услуги за разработването и мониторинга на общински програми и планове за действие за намаляване замърсяването на въздуха (чл. 27 от ЗЧАВ), за енергийната ефективност (чл.12 от ЗЕЕ), за ВЕИ и биогоривата (чл.10 от ЗЕВИ), за оползотворяване и управление на отпадъците (чл. 52 от ЗУО). АБЕА оказва и съдействие за разработване и мониторинг на общински планове за устойчиво енергийно и климатично развитие до 2030 година съгласно новия Европейски пакет за климата и енергията.

В един от членовете на АБЕА - Енергийна агенция – Пловдив функционира и специализирана акредитирана лаборатория за изпитване качеството на биогорива, компост и биоразградими отпадъци.

Членове на АБЕА са адаптирали за българските предприятия софтуерен пакет за прилагане на енергиен мениджмънт съгласно ISO 50001, с помощта на който да се улеснява въвеждането на стандарта. Изграден е екип на АБЕА, който да осъществява консултации за предприятията, кандидатстващи за въвеждане на мерки за енергийна ефективност и ВЕИ по ОП „Конкурентоспособност и иновации“.

Бихте ли се спряли по-подробно на сградния енергиен мониторинг и ролята на интелигентния енергиен мениджъмнт?
Изграждането на енергиен мениджмънт и мониторинг в обществени и жилищни сгради е първата крачка към разумното енергийно планиране на общинско ниво. Такива системи са приложими на ниво апартамент или помещение чрез поставяне на плъг-технологии, които да отчитат консумацията на отделните уреди в офиса, в производствените помещения и дома, както и на градско ниво чрез поставяне на интелигентни измерителни уреди за потреблението на електроенергия, топлинна енергия, природен газ и вода. Едновременно с това се интегрират сензори за осветеност, температура, присъствие, които да дават допълнителна информация за състоянието на средата. С подходящите софтуерни приложения и решения тези данни са ценна информация, която може да се използва за вземане на решения от собствениците на сградите, както и от самата система, която действа като изкуствен интелект, който взема най-добрите решения за отоплението, охлаждането, осветлението на помещенията и сградата като цяло. Въвеждането на интелигентния енергиен мениджмънт спомага за прогнозиране и симулиране на енергийното потребление и производство на сградите, така че да се предвиди по-разумната им експлоатация.

Бъдещето на енергийния мениджмънт е в неговото разумно интегриране с други иновативни технологии – ВЕИ инсталации за собствено производство на енергия, зарядни станции, електромобили, и т.н. Освен това те са шанс за енергийните доставчици да предлагат нови услуги – например, гъвкави и динамични тарифи за използване на енергия извън пиковите часове.

По какви проекти работите?
Енергийна агенция – Пловдив е направила първата стъпка в тази насока – разработила е решение за интелигентен град - iURBAN, което е пилотно реализирано в град Пловдив. Изградена е система за енергиен мониторинг и мениджмънт за 18 жилищни и 11 обществени сгради, която функционира от началото на 2015 г. и доказва своята ефективност през 2016 г. Уеб базираната платформа ангажира потребителите и производителите на енергия като събира данни в близо до реално време от измерителни устройва и позволява обработка, анализ, визуализация, прогнозиране, симулация. Тя събира данните на градско ниво в система за подкрепа на решенията за местните власти и енергийните доставчици. Интелигентният инструмент за градски енергиен мениджмънт предоставя данни, чрез които се развиват нови бизнес модели, и интегрира поведенческите аспекти на потребителите, допринасяйки за по-ефективен мениджмънт и разпределение на произведената и консумирана енергия на местно ниво.

Внедряването на интелигентни решения в българските сгради безспорно ще доведе до енергийни спестявания и подобрен комфорт, по-добро управление на енергийните разходи и по-прецизно планиране на децентрализираното енергийно производство. В подкрепа на тези системи, Енергийна агенция – Пловдив е разработила и валидира „Виртуална обсерватория за енергийни данни“ за общините. Обсерваторията ще включва бази данни за енергийното потребление и производство, отпадъците, атмосферния въздух, които ще са достъпни за всяка българска община и ще са от полза при изготвяне и мониторинга на общинските планове и стратегии. Тези валидирани данни са основата за професионалните анализи, прогнози, сценариите за енергийно развитие, както и позициите, които разработва АБЕА.

Бихте ли казали какво е значението на ОВиК инсталациите за подобряване на енергийната ефективност на сградите?
Все още не се осъзнава, че сградните инсталации за отопление и охлаждане дават живот на всяка сграда. В процеса на проектиране и изграждане на отоплителни инсталации в жилищните и административни сгради основно влияние имат възложителите и нормативната база. Възложителите, взимащи решение относно изграждането на отоплителните инсталации, са строителни предприемачи, архитекти и собственици. Първите две групи в голямата част от случаите нямат икономически интерес от проектиране и изграждане на такива инсталации. За голяма част от архитектите инсталациите са досадна подробност.

Строителите избягват да възлагат проектиране на отоплителни инсталации, ако това е допустимо от нормативна гледна точка. Бъдещите собственици са единствено заинтересовани от изграждане на инсталации, които са ефективни и осигуряват необходимия комфорт, но те не всякога имат решаващо влияние в процеса.

Последните промени в ЗЕЕ засилват значението на енергоефективните инсталации за отопление и климатизация, като поставят условие за съобразяване с техническата, екологичната и икономическата осъществимост на алтернативни високоефективни инсталации и системи за използване на децентрализирани системи за производство и потребление на енергия от ВЕИ. Става въпрос за инсталации, които изцяло или частично използват енергия от ВЕИ, както и инсталации за комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия, за централно или локално отопление и охлаждане, както и термопомпи. Тези текстове обаче остават с пожелателен характер, тъй като изискват допълнителен труд от страна на проектантите по част ЕЕС и поради факта, че липсват в Наредба №4 за обхват и съдържание на инвестиционните проекти. Една положителна крачка е промяната на Наредба № 15 за технически правила и нормативи за проектиране, изграждане и експлоатация на обектите и съоръженията за производство, пренос и разпределение на топлинна енергия, съгласно които изработването на проекти по част ОВК вече е задължително.

Какви са възможностите за модернизиране на ОВиК инсталациите в сградите и внедряването на ВЕИ алтернативи?
Засега инвеститори и проектанти намират вратички да си опростяват работата, като масово залагат на проектиране и изграждане на жилищни сгради с климатици. Това не е най-ефективното решение и няма дълготрайна перспектива с оглед на очакваните промени в „директивите за фреона“. Ефективно и трайно решение в това направление е изграждането на водни инсталации за отопление и охлаждане с възможност за захранване от различни източници на топлина и студ. Новите решения в проектирането на инсталации от апартаментен тип дават възможност от реално измерване на консумацията и решават проблемите, които сега съществуват в колективните централизирани системи.

Известно е, че повече от 50% от енергията се изразходва за отопление и охлаждане на сградите. Този висок дял на енергиен разход насочва вниманието на специалистите към по-рационални методи на отопление, по- ефективни отоплителни съоръжения, по-икономични компоненти – вентилатори, компресори, автоматично управление и, разбира се, стремеж към по-добър комфорт.

Разширяването на съществуващото централно отопление в големите градове е по-скоро стремеж към рационално използване на вложени вече активи от заинтересовани дружества, отколкото съвременна тенденция на ефективно използване на енергия, която се основава на малки топлофикации, снабдяващи с топлинна енергия по-малък брой съседни сгради.

Наложилото се в домакинствата през последните две десетилетия конвективно отопление с термопомпени съоръжения се базира на потребление на електрическа енергия. Удобството е в използването на тези климатици да отопляват през зимата и да охлаждат през лятото. Възприемат се като лесни за експлоатация и сравнително икономични съоръжения – локални и централни. Икономичността идва от високия коефициент на енергоизползване. Разбира се това не е перпетуум мобиле – просто използваме загубите в хладилната машина, които стават ползи при обръщането й в топлинна. За съжаление, конвективните отоплители (затоплят въздуха) не са в състояние да осигурят достатъчно добър комфорт, тъй като липсва радиационната компонента, присъща на другите отоплителни инсталации, включително и подовото отопление. В по-съвременен вариант – използването на геотермална термопомпа с подово отопление осигурява по-добър комфорт при по-нисък разход на енергия, но със значително по-висока цена.

Интересно е да отбележим, че в последните години голям напредък има в модернизирането на традиционното отопление чрез дърва и въглища. Това се дължи на възможността горивният процес да бъде регулиран и същевременно да бъде значително по-ефективен. Раздробяването на дървесината (а също и сламата, други селскостопанска отпадъци, считани досега за отпадни материали) и последващото им изсушаване, пелетизиране или използване като чипс, позволява контролираното им подаване и по този начин, по прецизно регулиране на горенето. Разширяват се и възможностите за автоматизиране на процеса. Другото важно направление е значително повишаване ефективността на горивните съоръжения (печки, котли) чрез използване на пиролиза. В специална камера вътре в печката температурата се повишава до стойност, при която целулозата в горивото се превръща в синтетичен газ и ефективността на изгаряне се увеличава почти двойно. На пазара вече могат да се намерят на достъпна цена ( 500 до 1000 лв) такива печки и котли за отопление както на отделни помещения, така и за цялата сграда. Важно е да се отбележи, че ефективността на съоръжението се влияе съществено и от качеството на горивото. Колкото по-прецизно и по-ефективно е едно енергийно устройство, толкова този критерий “качество на горивото” става определящо. Същото е и при автомобилите – всеки работи с предназначения за него бензин или дизелово гориво. В тази връзка трябва да обърнем внимание върху състоянието на дървата за огрев в търговската мрежа. Високата влажност влияе изключително дестабилизиращо както върху ефективността на горивния процес, така и върху екологичния отпечатък, и здравния статус на населението. А решението е много просто. Въвеждане на по-висок контрол върху влажността на дървата и калоричността на чипса и пелетите. Вече има независима лаборатория, която може да обслужва производството на пелети с точни и бързи анализи. Отдавна е време да се създаде съответната нормативна уредба. Досегашната практика за безконтролно продаване на дърва за огрев, най-често влажни, трябва да бъде окончателно пресечена. Това е въпрос пряко свързан не само с ефективността на използване на един важен национален ресурс, но и със здравето на следващите поколения.

В заключение, бихте ли споделили очаквания, перспективи пред сектора или препоръки?
Осезателна е тенденцията към нарастване дела на ВЕИ в отоплението, поради наличието на нови горивни технологии и нови възможности за прецизен контрол на процесите. Запазва се и стремежът към по-икономично използване и на електроенергията чрез все по-ефективни термопомпи и по-рационални методи на топлообмен – директно изпарение на фреони, инверторни компресори и електронно модулирани мотори. Развива се и ВЕИ отопление на базата на модерно биоотопление, подпомагано със слънчева енергия. Възможно е и частично развитие на газовия сектор – но това зависи от цената й. За нас най-важна е тенденцията към нарастване на ВЕИ отоплението, защото става въпрос и за национален ресурс, който може да бъде спестяван, ако се модернизира отоплението – използването на биогорива в отоплителни съоръжения с висок коефициент на полезно действие.

Заслужава да положим и повече усилия в това направление - законодателни, финансови, технически защото си гарантираме и по-висока енергийна независимост.