СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XV, брой 1, 2018

Компактна строителна механизация

Компактна строителна механизация

Стандартите за вредни емисии в Европа, Япония и САЩ влияят на много аспекти от производството на строителна механизация през последните 15 и повече години. Това се отнася и за сектора за компактна механизация, където стойността на бордовата технология за намаляване на вредните емисии е значителна част от общата цена на машините. В гамата от двигатели с ниски мощности при компактното оборудване, изискванията за регулиране нивата на вредните емисии са по-леки в сравнение с тези за по-тежката механизация.

В Европа най-строгото изискване за двигатели с мощност 36 kW или по-ниска е Етап IIIА, а за двигателите от гамата 37-55 kW изискването е Етап IIIВ и ексвивалентният временен Етап 4 в САЩ. В САЩ, където вече навсякъде е в сила финалния Етап 4, изискванията са по-строги. В Европа и Япония, които за разлика от САЩ са по-големи пазари за мини багери, се насърчава проектирането и производството на машини, чиято мощност на двигателя варира около 56kW. Въпреки че това има своите предимства, все пак е предизвикателство за инженерите да постигнат подобна мощност без загуби в производителността, предвид по- малкия двигател. За компакните багери този вид двигатели са добър избор, като обикновено не се срещат при машини с тегло под 10 тона. Въпреки това, проблем се оказва по-големият размер на компактните верижни, колесни и мини челни товарачи, при които въвеждането на финалния Етап 4 в САЩ през последните 12 месеца е съпроводено от редица нововъведения. Това особено се отнася за мини челните и компактни товарачи, за които американският е най-големият световен пазар. Независимо от възможността за увеличаване на цените, предвид изискванията за ограничаване на вредните емисии, които се налагат през последните няколко години, ключовите производители отбелязват, че пазарът се държи.

От Volvo отчитат успех, въпреки конкурентния и изключително чувствителен по отношение на цената сектор. Отбелязва се ръст в търсенето на компактни колесни товарачи и багери, като клиентите се интересуват от специализирано оборудване, което предлага най-доброто съотношение между представяне на машината и оперативни разходи. Една от движещите сили за растежа са по-малките предприемачи, които проучват възможности за оборудване за малки строителни обекти в градска среда. От компанията очакват през тази година, в сравнение с изминалата година, пазарът в компактния сектор да се задържи стабилен. Компанията ще продължава да поддържа многообразието от машини и при двете марки Volvo и SDLG, като в цялата продуктова гама има значителен акцент върху научните изследвания и развитието. Към това се включват планирани подобрения на една от ключовите иновации на компанията – телематичната система Care Track, която е предназначена да предостави по-висока оперативна ефективност на редица машини. Специалистите на Volvo работят усилено върху голям брой нови функции, в отговор на изискванията на екологичното законодателство, като например при товарача модел L35 са въведени еко-режим и автоматично изключване, които ще допринесат за намаляване на разходите.

Успехи при товарачите
Други производители като Bobcat също актуализират продуктовата си гама, въпреки предизвикателните икономически условия на световните пазари. Компанията представи редица по-малки машини, включително новия модел верижен товарач Т450. Машината се задвижва с помощта на двигател с мощност 45 kW, който е с 25% по-мощен от двигателя на модела Т140, който от своя страна се замества с Т450. Предлага се значително повишение едновременно в хидравличната и хидростатичната ефективност на товарача.

Междувременно Caterpillar представи мулти теренните товарачи 297F и 297D XHP, оборудвани с ходова част с двойно окачване, нов модулен дизайн на кабината и вертикална повдигаща връзка с интелигентна система за подравняване. Машините са представени първо в Северна Америка, Австралия и Нова Зеландия и включват подобрено електронно управление и усъвършенствани дисплеи за подпомагане и улесняване на операциите. Сред ключовите екстри е камера за обратно виждане. Двата нови товарача са предназначени за обекти, при които се изисква голяма мощност, голямо сцепление и минимално нарушаване на околния терен, като например при жилищното строителство и снегопочистването. По данни на Caterpillar последните компактни машини на компанията предлагат подобрено представяне в сравнение с моделите от предишната С-серия, като 297D предлага увеличение на мощността на двигателя с 4% и увеличение на въртящия момент с 13%. В допълнение е налице подобрение на повдигащата сила с 19%. Номиналните работни мощности са съответно 2 тона и 2.2 тона. Оборудвани с новата Cat C3.8 DIT турбо система, машините имат съответни мощности от 71 и 79 kW (95 и 106 конски сили) и отговарят на Междинния Етап 4 в САЩ и европейския Етап IIIB от стандартите за вредни емисии.

За пазарите в САЩ и Европа компанията представя три нови D – серии компактни верижи товарачи, заедно с още три нови Cat D – серии мулти-теренни товарачи. Също така, две от D – сериите компактни верижни товарачи, част от гамата за 2015-та година, са подобрени с двете нови и актуализирани машини, оборудвани с кабини с нов дизайн, които осигуряват по-добър контрол и комфорт за оператора. Машините се предлагат и с нов дизайн на повдигащата част, позволяващ по-добра видимост, както и по-добро представяне на двигателя. Осмата D – серия на компанията с гумено – верижни товарачи варират според оперативния си капацитет от 1.2 до 2.09 тона. Моделите със среден размер на шасито са мулти-теренния товарач 257D и компактния товарач 259D. Моделите с по-голямо шаси са мулти-теренните товарачи 277D и 287D MTLs, както и компактните товарачи 279D и 289D. Тези шест модела са оборудвани с електронно – контролирани 3.3 литрови двигатели, съвместими с финалния Етап 4 на стандартите за вредни емисии. Двигателят Cat C3.3B осигурява мощност от 55 kW (74 конски сили) с 8% по – висок въртящ момент и подобрена с до 6% икономия на горивото, в сравнение с предишни модели. Също за пазара в САЩ и Европа, Cat представи и новата D – серия мини товарачи, която претърпя подобрения в представянето и условията в кабината на оператора.

Liebherr също насочва усилията си върху съвместяването на двигателите на последните си модели компактни колесни товарачи L506 и 508 с последните изисквания за ограничаване на вредните емисии етапи IIIB/ 4. Според компанията тези машини са проектирани с голяма видимост във всички посоки и висока маневреност. Моделите са с оперативно тегло респективно 5.1 и 5.6 тона, като L506 е оборудван с двигател с мощност 46 kW, а 508 е снабден с дивгател с мощност 50 kW. Вместимостта на кофите е съответно 0.8 m3 и 1 m3.

JCB разшири и модернизира гамата си компактни съчленени колесни товарачи с трети модел и представянето на двигатели в съответствие с Етап 4, които предлагат увеличен въртящ момент и намалени емисии. Компанията добавя и стабилен базов модел, предназначен за сектора за отдаване на механизация под наем. Актуализациите при двигателите могат да се видят и при моделите TM180 и TM220 телескопични товарачи на JCB.

И трите машини са задвижвани от 2.5-литров двигател, разработен съвместно с Kohler. Съществен показател на моделите е, че са проектирани така, че не е необходим филтър за улавяне на дизеловите твърди частици. Модел 406 е първият с мощност 50 конски сили (37 kW), предназначен за сектора за отдаване на механизация под наем. Същевременно 407 поема ролята на 406, с двигател с мощност от 64 конски сили (48 kW), оборудван с електронен контрол и водно охлаждане. Моделът 409 е вариант с мощност 74 конски сили (55 kW). Въпреки, че предоставя подобна на предишните модели мощност, 407 е с 4% по – мощен от предишния 406, с предимството от 58% по – висок максимален въртящ момент, докато 409 постига с 20% по – висока мощност на въртене при по – ниски обороти на двигателя от порядъка на 1500 оборота в минута.

Case разработи нова гама компактни колесни товарачи, съвместивми с изискванията на Етап 4 за ограничаване на вредните емисии. Новата F-серия се състои от шест машини, от 4.4-тонният модел 21F до най-големия товарач – 6.2-тонният 321F. Машините са проектирани така, че предлагат повишена товароподемност до 400кг всеки, в сравнение с предишни модели. Като напълно нови машини, серията претърпява значително преусройство на кабината. Моделите 21F и 121F са с височина под 2.5м, благодарение на което позволяват транспортиране под мостови съоръжения, ако са натоварени на камион. Мощността на индустриалните FPT двигатели, с които са оборудвани машините, варира от 58 до 74 конски сили или от 43 до 55 kW. Двигателите са проектирани така, че да могат да функционират без филтър за дизеловите твърди частици и в същото време да отговарят на изискванията на последните стандарти за вредни емисии. Основните характеристики на 21F и 121F включват подобрени хидравлични системи с възможност за висок хидравличен поток. Това позволява използването на приложения изиксващи висока мощност, включително за почистване на сняг и фрезоване на асфалт.

Компактни багери
В частност, Kubota е насочена към две до три тонните категории с последната си машина, моделът U27-4, който има значителни подобрения, в сравнение с предишните модели. Според компанията, машината разполага с най – голямата и добре оборудвана кабина в класа си и предлага подобрена безопасност на работа и видимост за операторите. Kubota разработва най – новият си багер с възможност за работа в диапазон от условия с добре балансирана сила, която позволява да се копае ефективно на по – голяма дълбочина (до 2.8 метра). Двигателят на U27-4 дори надвишава настоящите европейски стандарти за вредни емисии в сектора и е с подобрена икономия на гориво. Машината е предназначена за работа в зони с интензивен трафик, благодарение на компактната си задна част, която излиза минимално извън широчината на ходовата част. Това позволява безопасно и ефективно завъртане на 360°. Моделът U27-4 е въведен след задълбочени изследвания и разработка съвместно с оператори едновременно във Великобритания и по света. Всичко това, съчетано с производствения опит на Kubota, води до създаването на багер, който е проектиран така, че да посреща и дори да надхвърля нуждите на пазара. От обратната връзка, която производителя получава в 2.5 тонния клас става ясно, че клиентите имат нужда от повече пространство в кабината и по-високи нива на комфорт, като същевременно не се допуска компромис с нивото на изпълнение.

Според Hyundai, гъвкавостта и производителността са основните предимства на новия модел мини екскаватор R17Z-9A, с корпус, който не излиза извън обхвата на ходовата част. Новата машина е оборудвана с двигател Kubota D902 с мощност 11.7 kW, а теглото й е 1.7 тона, като моделът се вмества между съществуващите R16-9 и R27Z-9. Когато е оборудван с дълъг копаещ накрайник с дължина 960мм, R17Z-9A осигурява максимална дълбочина на копаене от 2.2 метра. Според компанията, последният мини модел действително не излиза от обхвата на ходовата част и има две скорости на придвижване – 2.2 км/час и 4.1 км/час.

Kobelco въведе първия си мини екскаватор, оборудван с интегрираната технология iNDr на японския производител за намаляване на шума и праховите частици. Първоначално прилагана при багерите на Kobelco, тази система е предназначена да филтрира праховите частици, като по този начин се подобрява охлаждането на двигателя и съответно намалява шума. Според компанията, моделът SK55SRX е подходящ за широка гама от строителни проекти в застроена градска част. Този пет-тонен модел е оборудван с редица технически иновации, предназначени да подобрят ефективността на работата и да намалят експлоатационните разходи. Машината е снабдена с режеща част с нов дизайн, благодарение на който се намалява загубата на материал при подравняване, намалява се времето за работа и количеството гориво, което обикновено е необходимо при такъв тип дейности. Моделът разполага с компактна задна част, която излиза само със 190мм извън ходовата част.

Hitachi се насочва към високи нива на производителност с най-новите си мини багери, моделите ZX17U-5 и ZX19U-5. Машините са лесни за управление и предлагат високи нива на производителност, комфорт и издържливост, като от компанията посочват, че моделите Zaxis-5 са предназначени за тесни или затворени пространства. Леки и компактни, тези машини са подходящи за инженерни мрежи и комунални услуги, фундиране, озеленяване и разрушаване или строителни проекти на закрито. Подвижността им се подчертава от разширяемата верижна част. Тя може да бъде прибирана или разширена, в зависимост от изискванията на работната площадка – от 980mm за работа в малки пространства или при натоварване на камион, до 1280мм за по – голяма стабилност. Предната част на всяка машина е снабдена с цилиндричен предпазител на стрелата и ново V-образно цилиндрично покритие на стрелата с два болта за допълнителна устойчивост. В допълнение, гумената верижна част е подобрена, а покритието на въртящата се рамка на платформата е удължено. Дизайнът на двата модела е променен до ревизирана D-рамка с оглед повишаване на ефективността.

Следвайки развитието на SV26, Yanmar представи нова гама от 1.5 до 2.5 тонни мини багери с ултра къс радиус на задно завиване. Новата гама включва моделите SV16, SV18 и SV22 и според производителя машините са по-мощни и по-лесни за управление от предишните модели. Някои от ключовите характеристики включват компактни размери и много къса задна част, с оглед по-ефективна работа в тесни пространства. Всички движения на машините се контролират с джойстик. На контролното табло са разположени всички бутони за управление, включително контрола на острието и на скоростта. Стандартно моделите са оборудвани с лед осветление в долната част на стрелата. По избор се предлагат три допълнителни лампи и мигаща въртяща се лампа на кабината.

Базираният в САЩ производител Gehl също представи последния си модел мини екскаватор Z25, който е с подобрено представяне и ефективност, в сравнение с предишния модел Z27. Мини екскаваторите са разработени за компанията от Yanmar във вид на споразумение за доставка на оригинално оборудване, което е все по-често срещана практика в сектора на компактните машини. По дани на Gehl машината е с по-голяма ефективност благодарение на възможността за копаене на по-голяма дълбочина с 8 инча (203mm) и 8.3 инча (211mm) и допълнителен обсег на нивото на терена, в сравнение с предходния модел. Представен първоначално на пазара в САЩ, моделът е оборудван с двигател на Yanmar с мощност 20.4 конски сили (15.2 kW) с електронен контрол и съвместимост с Етап 4 на разпоредбите за намаляване на вредните емисии. Създаването на по – добра среда за операторите на машините е от основно значение, особено с използването на джойстик, който намалява умората на оператора. Кабината е снабдена със седалка с възможност за четири степени на регулиране и допълнителни нагреватели по избор. Цифровият контрол на машината позволява запис на история на поддръжката с регулируеми интервали от време и напомняния, отчитане на нивото на течностите, температурата им, както и данни за интервалите на работа на машината.

Messersi представи последния си модел колесен багер, оборудван с 2.6 литров четири – цилиндров двигател Kubota V2607DI-T. С оперативно тегло при пълно натоварване от около 6.5 тона, машината има мощност от 50 kW. Двигателят е свързан с хидростатично задвижвана ходова част с четири колела и двойно аксиална бутална помпа с променлив дебит от 75+75 литра на минута. Също така, машината е оборудвана с електронен избор на три режима на управление с предупредителна светлина на таблото, което позволява проверка на правилното изравняване на колелата на задната ос. Багерът е проектиран така, че да работи и да бъде управляван лесно в тесни пространства с препятствия и ъгли. Моделът M-70W има двойна мощност при потегляне с максимален поток от 75 литра на минута при налягане от 20 бара и допълнителни хидравлични тръби, с оглед да бъде използван като многофункционална машина. В допълнение към по-големия си модел, компанията представи и 2.5 тонният M-25U мини екскаватор с корпус, който не излиза извън обхвата на ходовата част. От компанията отчитат по-добър контрол и по-добро предстваяне, благодарение на напълно серво – контролираното управление на машината.

Мини товарачи
Ditch Witch представи последния си модел мини товарач SK850, който е разработен така, че да се конкурира с едни от най-продуктивните и издържливи машини в класа си. Машината е оборудвана с дизелов двигател Yanmar Клас 4 с мощност 37 конски сили (27.6-kW), благодарение на което е един от най-мощните мини товарачи на компанията. Моделът има десетки приложения за широк кръг от дейности като озеленяване, ВиК услуги, както и други подземни строителни задачи. По отношение на дизайна, платформата на товарача с площ 188 сm2 е сред най – големите в класа и предлага повишен комфорт и ефективност. Ергономичната седалка на оператора е подобрена с нови функции за оптимален комфорт и ефективност. Стандартно машината е с два контролни лоста, като по избор може да бъде оборудвана само с един джойстик. Допълнителен педал допринася за поддържане на хидравличния поток към приложението, като през това време операторът може да се съсредоточи над контрола на дълбочината на работа и скоростта на движение.