СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XV, брой 1, 2018

Оборудване и предпазна екипировка за саниране на сгради

Оборудване и предпазна екипировка за саниране на сгради

Едни от най-честите трудово злополуки на строителни обекти са паданията от височина. За да се предотвратят подобни инциденти и да се предпази човешкият живот, работата на височина трябва да се извършва при безопасни условия. Разбира се, личните предпазни мерки също трябва да са задължително осигурени.
Дейностите по санирането на сгради са един от възможните случаи, при които работата се извършва на височина, и поради това попада в рисковите гореописани. В настоящата статия, Списание СТРОИТЕЛИ продължава темата от предния брой, като отново дава възможност на фирмите в бранша да представят своите продукти и решения, подходящи за работа на височина и осигуряващи безопасността на работниците.


Редица строителни дейности налагат използването на допълнителна екипировка, както и да бъдат извършвани при наличието на защитно оборудване. Най-често това е специална екипировка, предназначена за работа на височина, обикновено при изграждане на кули, стълбове, монтаж на голяма височина, монтаж на топлоизолация и др., където съществуват рискове от падане.

Скелета
Скелето е най-удобният вид работно съоръжение за достъп и работа на височина. То осигурява безопасна работна площадка при всяка работа на височина, както и безопасен достъп. Скелетата се състоят от конструктивни модули, за да се изгради скелето съобразно нуждите на конкретния обект, съобразно вида на работата, необходимата височина, натоварванията – статични и динамични, и др. Преди да се монтира скелето е особено важно да се подготви земната основа, върху която то ще стои. Освен всичко останало е необходимо да се провери дали земната основа е достатъчно стабилна, за да не пропадне скелето. След което трябва да се предвиди какаъв тип прикрепване на скелето може да се използва.

Строително оборудване „по мярка” oт Джоди Трейд
Фирмата за производство и търговия с продукти и съоръжения за строителството Джоди Трейд прилага индивидуален подход към всеки клиент.

Дали да наемем строително оборудване или да го закупим? Този въпрос вълнува не само строителните предприемачи, но и хората, които са се захванали с мащабен ремонт вкъщи. Дилемата е особено актуална и по още една причина – активната фаза, в която се намира санирането на сградите днес. Всъщност точен отговор на въпроса няма.

В резултат на промените, които се наблюдават през последните години на пазара на временните строителни съоръжения и отчитайки спецификата на всеки конкретен случай, екипът на Джоди Трейд предлага решение по мярка на своите клиенти.

Например, когато правите ремонт у дома, в офиса или производственото помещение, ви се иска всичко да бъде извършено качествено и професионално. Ако имате чувството, че можете и сами да се справите (или с помощта на неголяма бригада от работници), е добре да наемете необходимото ви строително оборудване. На сайта на фирмата може да намерите пълна информация за портфолиото от съоръжения под наем – транспортни, платформени и транспалетни колички, строителни колики, метални и алуминиеви скелета и стълби. Схемите за наем са изключително гъвкави и съобразени с евентуалните нужди на клиентите.

Фирмата предлага и оградни съоръжения собствено производство, които са подходящи както за обекти от строителството, така и при ремонти в инфраструктурата и различни публични събития. Често при работа на нов обект се оказва, че едно или друго оборудване, необходимо за изпълнението на определена задача, не е налично в момента. Ако се сблъскате с подобен проблем, компанията ще е от помощ. Джоди Трейд разполага с широка гама оградни съоръжения и като производител може да предложи изключително изгодни условия и сервиз.

При необходимост можете не само да наемете строителното оборудване, но и да го закупите от фирмата. Подобно решение би ви гарантирало дълготрайност и отлична функционалност на инвестицията.

В портфолиото на Джоди Трейд има повече от 100 продукта, собствено производство - скелета, бариери, обезопасителни елементи, оградни мрежи, контейнери за съхранение, инструменти и др. Всички изделия отговарят на европейските стандарти за обезопасяване на строежите и на съвременните тенденции за безопасно и модерно строителство.

Използване на въжета
Друг начин за извършване работата на височина, изключително разпространен, е използването на въжета. Техники за достъп и позициониране посредством въжета могат да се използват при обстоятелства когато оценката на риска сочи, че работата може да се извърши безопасно и не е оправдано ползването на други по-безопасни средства за работа.

Много от довършителните работи, както и поддръжката впоследствие (например остъклени фасади), могат да бъдат извършвани ефективно с приложение на метода на въжения достъп.

Въженият достъп има няколко предимства: Монтирането и демонтирането на работната система е бързо и изисква малко персонал за кратко време. Това минимизира броя на човеко-часовете и риска; Бързото инсталиране и деинсталиране на системата намалява неудобствата за обитателите на сградите, пешеходците и пътното движение. Системата може да бъде разглобявана в края на всяка смяна, намалявайки по този начин възможностите за евентуални кражби и вандализъм.

Нова крачка в безопасността при работа с въжен достъп с технологията Unicore на Beal
При работа на височина въжето има ключово значение за няколко основни неща: на първо място, то е лично предпазно средство, от което зависят животът и здравето на работещия, както и възможността за достъп до работното място.

Второ, въжето е инструмент за работа, който ни помага да издигаме, спускаме и закрепваме товари. И не на последно място, въжето е ключов елемент от аварийното оборудване, необходимо на всяка една работна площадка при извършване на работа на височина.

Водещият производител на въжета за работа на височина и алпинизъм – Beal, изобрети удивителна технология, представляваща залепване на сърцевината с бронята на въжето, без това да влияе негативно на неговите якостни качества и гъвкавост. Технологията UNICORE е неоспорим плюс в безопасността при извършване на сложни и трудни дейности с многобройни предимства.

Този процес елиминира приплъзването на бронята на въжето спрямо сърцевината дори при интензивно използване на въжето. Освен това, ако бронята е прерязана или повредена, сърцевината остава споена с нея. При стандартните въжета ако бронята се скъса поради триене в ръб - често срещан случай при работа на височина, тя се свлича около метър надолу.

Тогава става невъзможно преминаването на тази зона нито чрез изкачване, нито чрез спускане по въжето. Благодарение на технологичния процес Unicore бронята остава на място и човек може да премине през проблемния участък, т.е. не остава блокиран към въжето без възможност за самостоятелна евакуация.

Въпреки че за технологията UNICORE Beal вече спечели няколко награди за иновация на международни изложения, производителят усъвършенства технологията и внедри нови машини, с което „лепилото” на въжетата UNICORE стана устойчиво и при намокряне на въжето. Освен това новият UNICORE позволява и съчетаване на този процес с „DRY” обработка на нишките, което намери приложение в цяла нова гама динамични въжета.

Дори и най-съвършеното въже обаче е уязвимо от триене в остри ръбове. За да може професионалистите да запазят своите въжета, Beal разработи цяла гама от протектори за най-различни приложения.

А тъй като въжето е инвестиция, която трябва да пазим, Beal представи и колекция от нови раници и торби за въжета с обем от 35 до 60 литра. Изключително здрави (издържат товари до 100 кг!) и практични, с красив дизайн и всички необходими аксесоари, те ще отговорят на изискванията и на най-взискателните професионалисти.

Всички продукти с марката Beal можете да намерите при дистрибутора за България Пик 3000.