СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XV, брой 1, 2018

Подови покрития

Подови покрития

Теракота, паркет, ламинат, камък, корк, винил (PVC), линолеум – асортиментът на довършителни материали за под днес е много голям. Това позволява реализиране и на най-смелите интериорни идеи. С напредването на технологиите се появяват нови материали, а традиционните добиват нови качества. При избора на подова настилка е необходимо да изхождате от това за какво помещение е предназначена и какви характеристики трябва да има материалът. Спецификата на проекта се отчита като допълнение към универсалните изисквания за под – трайност, износоустойчивост, екологичност, влагоустойчивост и др. Ще разгледаме няколко групи от най-използваните подови настилки – от какво са изработени, какви качества имат и за какви помещения и условия на експлоатация са подходящи.

Подовото покритие е един от най-важните елементи на всяко помещение. Ако не е подбрано добре или е некачествено, в помещението не би било приятно нито да се стои, нито да се ходи. Довършителните материали за под са три основни групи – с нареждащи или сглобяващи се елементи (паркетна дъска, керамична плочка или каменна плоча), листови или рулонни материали (линолеум, мокет) и монолитни, безшевни подове (циментно-бетонни, полимерни). Ще разгледаме продукти от всички тях.

Паркет
Естественият паркет представлява подово покритие от естествена дървесина. Състои се от дървени блокове (дъски, летви) с определени форма и размери, които се нареждат плътно един до друг. Отгоре се покрива със специален лак. Покритието трябва да се обновява на всеки 5-8 години. При подходяща грижа паркетът служи много години. Естественият паркет е в две разновидности – обикновена паркетна дъска и масивна паркетна дъска.

Обикновената паркетна дъска е най-разпространеният тип паркетно покритие. Представлява набор от ленти от ценни видове дървесина със странично разположени канали (жлебове) и изпъкнали ръбове за монтаж. Дебелината на елементите обикновено варира между 15-22mm, дължината по правило е 500mm, а ширината – 75mm. От обикновени паркетни дъски могат да се реализират различни проекти за под, включително и художествени, арт идеи. Като предизвикателства пред такъв избор могат да се посочат високите изисквания за качеството на дървесината, сложния монтаж и изискванията към влажността и температурата в помещенията. За сметка на това обаче, срокът на експлоатацията на тези покрития е повече от 50 години.

Масивната паркетна дъска се състои от два-три взаимно перпендикулярни слоя дървесина. Повърхностният слой е от ценен вид твърда дървесина, а долните слоеве – от бор. Основна характеристика, която отличава масивната дъска от обикновените паркетни дъски, са размерите: ширината е не по-малко то 80mm, а дължината - от 900mm. Предимство тук е, че дъските са шлифовани и лакирани и се монтират лесно. Срокът на експлоатация е 15-20 години.

Дъски от нелепена масивна дървесина
Това са дървени плоскости от монолитна, неслепена дървесина от ценни видове. Технологиите се движат напред и създават нови материали, но естествените материали в интериора са непреходни. Подовите дъски от масивна дървесина съчетават екологичност, издръжливост и отлична външност. Също като паркетната дъска и тези имат канали и изпъкнали ръбове по краищата си за по-стабилно свързване помежду си. Масивната дъска се слага след приключване на всички довършителни работи в помещенията. Преди поставянето на такова покритие помещението се аклиматизира в продължение на минимум три денонощия. Като недостатък може да се отбележи, че тук се изисква качествен основен под, а покритието е чувствително към микроклимата в помещението. В твърде влажни помещения масивната дъска може да подпухне и да се деформира, а в прекалено сухи и отопляеми – да изсъхне и да се напука. При подходящи условия издържа 50 години експлоатация.

Ламиниран паркет
Известен още като изкуствен паркет или ламинат, ламинираният паркет представлява многослойно подово покритие с основа от плоча от дървесни влакна с висока плътност. Отгоре има слой от печатана хартия с десени (рисунък тъп текстура), която придава финалния изглед на покритието. Най-отгоре се поставя защитен слой от специални смоли. А най-долният слой под дървената плоча е балансиращ, защитаващ пода от влага.

В крайна сметка ламинатът е над 80% дърво, но е много по-устойчив на промени в микроклимата от по-горе разгледаните подови покрития. Десенът на ламината може да имитира текстурата на всеки вид дървесина, естествен камък или керамична плочка. Повърхностите ефекти включват гланц, мат, релефна обработка и противохлъзгаща повърхност. Повърхностната смола придава устойчивост на крайното подово покритие на изтъркване, надраскване, удар, натиск, ултравиолетови лъчи и домакински почистващи препарати. Освен това покритието е антистатично, топлоустойчиво и се поставя и поддържа лесно. Недостатък е че не се препоръчва за влажни помещения, а евтиният ламинат има кратък срок на експлоатация – 5-20 години.

Според устойчивостта на износване ламинатът се разделя в 6 класа. Изборът на клас става въз основа на условията на експлоатация. Първите три класа 21, 22 и 23 е желателно да се използват само в жилищния сектор. Ламинат от класовете 31, 32 и 33 могат да се използва в помещения с повишено натоварване – обществени и търговски сгради, коридори и кухни.

Линолеум
Това е рулонен полимерен материал. Има изкуствен и естествен линолеум. Често естественият линолеум се нарича балатум, а изкуственият – винил. Естественият линолеум е натурален и 100% биоразградим продукт. Не предизвиква алергии. Антистатичен и антибактериален е. Подът от него е топъл и удобен. Намалява натоварването на ставите при ходене върху него. Състои се от дървено брашно, корк, дървесна смола, сухи пълнители (например варовик), различни пигменти. Устойчив е на миене, замърсявания, вдлъбване и надраскване. Подходящ е дори за помещения с по-голямо натоварване като офиси, кабинети и кухни. Има много добри звуко- и топлоизолационни качества. Предлага се в разнообразни цветове и десени. Издържа 30 години експлоатация.

Винил за под
PVC под или винил е многослойна подова настилка. Състои се от долен подсилващ пласт, гръб с пяна за по-добра звукова изолация, компактен слой, който поддържа размерите и вида на пода, горен пласт от пяна за еластичност и прозрачен слой, който дава допълнителна износоустойчивост. Възможни са комбинации на цветове, десени (камък, дърво), повърхности (мат, гланц), различни размери и форми на плочите, така че да се отговори на нуждите на всеки проект и стил. В зависимост от дебелината и износоустойчивостта на работния слой има битови и професионални разновидности. Абсорбира шума по време на движение. Почиства се лесно само с вода или с неутрален препарат.

Поради тези качества се предпочита в болници, училища, лаборатории, спортни зали и дори в мокри помещения. За последните се предлагат специални видове винил с добавки, предотвратяващи биологични и гъбични растежи. Недостатък е, че е синтетичен материал и може да предизвика алергии, въпреки че днес се предлагат винилови подове с цели 75% естествени материали. Срокът на експлоатация е 5-10 години. Продукцията от тази група обикновено е 100% рециклируема.

Подова керамична плочка
В тази група се отнасят изпечени при определени условия керамични плочки за под с различни форми, размери и видове. Представляват здрави и трайни покрития. Те са износоустойчиви, антистатични и се почистват лесно. Предлагат се в много цветове и текстури, включително ефект естествен камък и паркет. Препоръчват се за зони с висока влажност, в това число и мокри помещения, както и навсякъде, където е необходима устойчивост на износване. Керамичните подове могат да се комбинират с подово отопление. Недостатък е, че това е студен материал с лоши звукоизолационни качества. Срокът на експлоатация е около 60 години.

Керамична плоча за под е и гранитогресът. Той обаче се произвежда при по-различни условия от обикновената керамична плочка. Пече се при повече от 2000оС, а и съставът му включва, освен типичните за керамичната плочка суровини, гранитни включения. Крайният резултат е керамична плочка, но с по-голяма устойчивост и с вид на гранит или всеки друг вид естествен камък. Характерни свойства на гранитогреса са по-голяма плътност и износоустойчивост, ниска водопоглъщаемост и устойчивост на химикали. Има полиран, неполиран, матов и обработен против хлъзгане гранитогрес. Недостатък е, че е студен материал и изисква щателна подготовка на основата преди поставяне. Срокът на експлоатация е повече от 50 години.

Естествен камък
Камъкът е универсален материал в довършителните работи. Каменните подове се използват в продължение на хиляди години и продължават да са актуални в съвременния интериор. Най-често използваните видове естествен камък за подови настилки са от скали с голяма твърдост като гранит и скали със средна твърдост като мрамор, пясъчник и шисти. Изборът на вида камък зависи от експлоатационните натоварвания на пода. Естественият камък е сред най-здравите материали за под. Препоръчва се за подови настилки в области, където е нужна добра износоустойчивост: антре, коридор, кухня. За гари, театри, музеи, магазини, административни сгради и изложбени центрове е по-удачно използване на гранит заради по-голямата му устойчивост на износване. Покритията варират в цвят и текстура. Недостатък е, че такъв под е студен и при намокряне е хлъзгав, но пък животът му е неограничен. Изящни мозайки или обикновени каменни плочи – всички те създават специална атмосфера и индивидуалност на помещението. Мозайка от мрамор и други естествени камъни не може да положи всеки. Нужни са опит и талант. Резултатите обаче са уникални произведения на изкуството, които от стотици години са символ на лукс, комфорт и престиж. Каменните плочи се полагат върху бетонни, стоманобетонни или циментнопясъчни основи. Може да се сложат готови, полирани плочи или след поставяне да се извърши полиране и шлифоване за получаване на желаната текстура.

Саморазливни подове
Това са безшевни пoлимерни покрития, наричани още „течен линолеум“. Имат имиджа на един от най-модерните начини за завършване на под. Предлагат много вариации в дизайна. Възможни са както едноцветни и многоцветни варианти, така и 3D ефекти с нанасяне на желано изображение. Основни характеристики на това подово покритие са гладкост, липса на фуги, трайност, износоустойчивост, хигиеничност и устойчивост на огън и битова химия. Подходящи са за жилищни и обществени сгради. Особено предпочитани са за мокри помещения и басейни. 3D ефектите създават обем и дълбочина на изображенията, като по този начин визуално увеличават пространството на помещението и придават раздвиженост, стил и оригиналност на дизайна. Препоръчително е да се полагат в помещения с високи тавани, защото дебелината може да варира от 1 до 7cm. Тъй като се нанасят на няколко слоя, е възможно да се комбинират с подово отопление. Основен недостатък е сложността в монтажа. Срокът на експлоатация е над 20 години.

Коркови подови покрития
Подовите настилки от пресован корков дъб имат много предимства. Те са екологично чисти, хипоалергенни, водоустойчиви, топли, еластични и не събират прах. Не се пързалят, поглъщат шума и се почистват лесно. Освен това са антистатични и износоустойчиви. Препоръчват се за употреба във всички жилищни помещения, включително и в банята. Заради природния си състав са идеален избор за детски стаи. Могат да се ползват повече от 20 години.

Корковите подови настилки може да са изработени изцяло от корк или да са комбинация на корк с други дървесни материали. Според конструкцията си могат да са с директно залепяне на основата или да се монтират чрез сглобяване. Плоскостите за сглобяване са комбинация от корк и друг тип дървесина. Инсталират се чрез “клик“ система. Те са многослойни. Най-отдолу имат подложка от агломериран корк за шумо- и топлоизолация, след това – балансираща плоскост срещу изкривяване, над нея – HDF плоскост от дървесни влакна, после се полага коркова плоскост за еластичност и комфорт при ходене, отгоре естествен корков фурнир и най-отгоре – защита от PVC фолио. Цялата плоча е обработена странично за защита от влага на ръбовете. Тези подови настилки са подходящи за обществени сгради, коридори и интензивен трафик. Разновидностите, в които фолиото е заменено с лак, са за жилищни и офис помещения с по-слаб трафик.

Тези покрития, които са за директно залепяне, представляват правоъгълни плочи от 100% натурален корк. Лепят се върху идеално гладка, чиста основа, с не повече от 2,5% влажност. Има няколко модификации според дебелината и наличието или липсата на повърхностно покритие. Натуралните шлайфани повърхности без покритие след залепване към основата трябва да се лакират. Лакът се нанася най-малко на три пласта. Тези покрития са най-подходящи за детски стаи и спални. Другата група коркови покрития са с фабрично нанесено повърхностно покритие от акрилен лак, керамичен лак или винилно фолио. Покритие с лак настилки, освен за жилищни помещения, са подходящи и за офис помещения, но със слаб трафик, докато винилното фолио дава висока износоустойчивост и прави корковия под подходящ за обществени сгради с интензивен трафик.