СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XV, брой 1, 2018

Създадохме универсална интегрална система за фасадни решения

Разговор с арх. Дамян Стоянов, Управител на СТОА

Създадохме универсална интегрална система за фасадни решения

Арх. Дамян Стоянов е роден на 6 октомври 1956 г. в гр. София. Завършва ВИАС, специалност „Архитектура” през 1983 г. През 1982 стажува в софийския офис на Кишо Курокава. След дипломирането си започва работа в ателието на архитект Николай Чипев към Софийската проектантска организация Софпроект. 1989-1990 г. работи в Milton Keynes, UK. През 1990 г. основава проектантско-строителна фирма КФ СТОА. Участва като проектант, строител и мениджър на престижни обекти в България, Великобритания, Германия, Израел и Русия. Понастоящем е управител на СТОА - проектиране, строителство, фасадни технологии.

Г-н Стоянов, специализирани сте във фасадното проектиране. Бихте ли споделили повече за предлаганите от Вас фасадни решения и системи?
СТОА работи активно в строителния сектор от 16 години, като се специализира в комплексното проектиране и изграждане на фасадни обвивки - облицовки, дограми и окачени фасади. Известно е, че вентилируемите облицовки са най-ефективният начин за изолация на сградите. Последните тридесетина години, поради постоянно нарастващите изисквания към енергийните характеристики на сградите, се увеличава дебелината на фасадната топлоизолация. В резултат в строителната практика динамично навлизат вентилируемите облицовки с механично закрепване. Понастоящем методите за облицоване изостават и все още се работи занаятчийски и импровизирано. Освен това, изпълнението на фасадната обвивка на сградата е фрагментирано и сложно: различните фасадни материали се монтират от различни подизпълнители, което оскъпява изпълнението, отнема повече време и изисква по-голям човешки ресурс.

Това са част от проблемите, на които екипът на СТОА търси решение в ежедневната си работа, и така се поражда идеята за създаване на единна модулна система за изграждане на фасадната обвивка.

Споделете повече за модулната система за изграждане на фасадната обвивка?
Системата предлага комплексно решение, универсално за всички видове материали – от тънки листови материали до камък, керамика, стъкло и др. Благодарение на отличното съотношение „якост-тегло-цена“ на системните компоненти се получава хомогенна подконструкция с до 30% по-ниска стойност в сравнение с други системи. Патентованата бърза връзка на принципа на “лего” дава възможност за намаляване на времето за монтаж до 50%. Системата е развита за всички начини на закрепване на фасадните панели, като „отвор с щифт“, скрито задно закрепване, но основно прилагаме фиксирането в прецизен локален шлиц, което дава възможност за изтъняване и олекотяване на облицовъчните панели, както и за по-бързо изпълнение.

В какви сгради намират приложение Вашите фасадни решения? Разкажете за някои конкретни обекти?
Системата ни е универсална, не само по отношение на вида на облицовъчния материал и отстоянието му от основната носеща конструкция, но също така е приложима и за всеки климат и вид сграда. В портфолиото на нашата фирма са еднофамилни вили (Summer House, Халкидики), жилищни сгради (Vezul Tower, Дубай; Stolnik Building, Москва; Charlottenhofe, Берлин; Onyx, Франкфурт), хотели (Hotel Casino International, Златни Пясъци), болници (Tokuda Hospital Sofia), търговски и административни сгради (Sofia Ring Mall, Adgar 360⁰, Тел Авив) и др.

В момента завършваме цялостната фасадна обвивка на Графикс Бизнес Център на Цариградско шосе срещу търговски център The Mall. На този обект може да се види приложението на нашата система не само за „козметично“ облицоване, но и за моделиране на сложни обеми и релефи.

Последните години, след патентоването на системата ни в САЩ, Китай, Европа и Евразия, участваме по-активно на българския и международния пазар. Отчитаме голям интерес от страна на клиенти от цял свят, което ни стимулира да продължаваме да се развиваме и усъвършенстваме.РекламаПрелисти новия брой

  • Прелисти този брой на списание СТРОИТЕЛИ

още в рубриката

Събития

Новини

реклама  • Сдружение Топливо