СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XV, брой 1, 2018

A3 e с моноблокова носеща конструкция, изключително сеизмично устойчива

Разговор с Д-р. инж. Илия Алашки, Управител на AEC Constructions

A3 e с моноблокова носеща конструкция, изключително сеизмично устойчива

Д-р Алашки, в началото бихте ли споделили впечатления от работата си по проекта на A3 - Advanced Architecture Apartments? С какво сградата беше интересна за Вас?
След успеха на изключително предизвикателния и сложен от конструктивна гледна точка проект RED APPLE (Победител в категория Жилищни сгради за 2013-та година), с водещ проектант арх. Пламен Братков (Aedes Studio), за мен беше голямо признание личната покана от Инвеститора г-н Аркадий Чорбаджийски (Sofbuild) да участвам като проектант по част КОНСТРУКЦИИ в неговия следващ проект.

За избор на архитектурна концепция и главен проектант бяха поканени с вътрешен конкурс водещи български архитекти и между всички интересни предложения беше избрана идеята на арх. Светослав Станиславов (STARH) за А3 – сграда, състояща се от 5 отделни различно високи секции, подредени „задружно“ една до друга, в които мнозина откриха символиката на щастливо и сплотено семейство от 2-ма родители и 3 деца, хванати здраво за ръце, готови да понесат и устоят на всички предизвикателства на времето.

Бихте ли запознали читателите с конструктивните особености на сградата? Разкажете за конструктивната система и материалите на конструкцията, които осигуряват висока якост и минимални деформации?
A3 се състои от 2 подземни паркинг етажа и 5 надземни секции, като най-високата от тях е 18 етажна. Носещата конструкция е проектирана по единните европейски норми ЕВРОКОД, като монолитна стоманобетонна с комбинирана гредово-безгредова схема.

Използваните материали са бетон клас C30/37 W0.6 за фундаменти и сутеренни стени, C30/37 за връхна конструкция и армировъчна стомана клас B500B. В зоните, където бетоновите повърхности са изложени на контакт с препарати против замръзване, е използван бетон с клас по корозионна устойчивост XF4.

Как е решено фундирането на сградата?
Фундирането на A3 е с обща гладка фундаментна плоча с височина 180cm под 5-те секции на сградата и фундаментна плоча с дебелина 50cm с капители с височина 50cm под подземната паркинг зона.

Изключително отговорна част от проекта е сеизмичното осигуряване. Как е осигурена сеизмичната й устойчивост?
Особеност на носещата конструкция на А3 от сеизмична гледна точка е, че тя е моноблокова, без физически фуги между отделните секции и подземния паркинг. Това осигурява съвместна „задружна“ работа на главните сеизмични елементи - стоманобетонни стълбищни и асансьорни клетки (ядра) и сутеренните стени, водеща до значително намаляване на хоризонталните премествания и усилията в елементите на конструкция при сеизмични трусове. Дори при относително силни земетресения, каквито се появяваха в района на София през последните няколко години, конструкцията на А3 е толкова надеждна и устойчива, че ще гарантира липса на дефекти и пукнатини по неносещите преградни стени, подови настилки и тавани. И символично и инженерно, 5-те секции на А3 са „сплотено семейство“, готово задружно и с лекота да понесе всички предизвикателства на времето.

С подобни моноблокова конструкции, без физически фуги, в миналото преди А3 са проектирани търговските сгради Парадайс Център и Мега Мол в София и техните конструкции показаха безкомпромисно поведение, сигурност и надеждност при преминалите по време на тяхната експлоатация земетресения.

Прелисти броя

още в рубриката

Събития

Новини