СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XV, брой 1, 2018

Разработихме проект и предложихме решение за фасадно скеле PERI UP Easy за изграждането на хотел Хаят

Разговор с инж. Анна Неделкова, Специалист скеле, ПЕРИ България

Разработихме проект и предложихме решение за фасадно скеле PERI UP Easy за изграждането на хотел Хаят

Инж. Aннa Heдeлĸoвa e зaвъpшилa УACГ пpeз 2012, cп. "Cтpoитeлcтвo нa cгpaди и cъopъжeния". Имa 5-гoдишeн oпит в cтpoитeлнaтa cфepa и e чacт oт eĸипa нa РЕRІ вeчe 2 гoдини.

Инж. Неделкова, бихте ли представили компанията?
PERI е една от водещите компании в производството и доставката на кофражни системи и скеле. С централата си във Вайсенхорн, Германия, компанията притежава 70 филиала, над 120 логистични центъра, над 150 инженерни офиса и над 7700 служители. PERI залага на иновациите, високата технологичност и сигурност, за да откликне на високите очаквания от страна на инвеститори, строители, архитекти и проектанти.

Компанията е в България от 16 години, като едни от най-значимите обекти, изградени по това време, са направени с продукти и решения на фирмата.

Световната верига Хаят скоро ще отвори първия си хотел в България. Той ще е разположен в центъра на столицата на мястото на кино Сердика. Хаят Реджънси София с аморфна форма ще обединява две функционални групи – конферентен и конгресен център, както и хотелска част, организирани на общо три подземни и седем надземни нива с подпокривни етажи.

Централният вход ще бъде откъм бул. „Янко Сакъзов“. Самостоятелният конферентен блок със собствен вход ще има достъп отвън и от хотела. Хотелската част включва 185 единици за около 400 души. Основният ресторант ще разполага със 100 места, на последния етаж ще има бар с многофункционална зона със зала за хранене и зала за частни партита. Гостите на хотела ще имат възможност да релаксират в СПА център с иновативен дизайн и концепция.

Инж. Недялкова, какво е участието на ПЕРИ България в проекта за хотел Хаят Риджънси в София?
Екипът на ПЕРИ България предложи разработка на цялостен 3D проект за фасадно скеле с пешеходен проход в зоните на тротоарните площи. За осигуряване на достъп от нивото на изкопа до кота терен разработихме решение с модулно скеле от система PERI UP Flex.

Бихте ли ни запознали с подробностите по проектното Ви решение за фасадното скеле?
За фасадно скеле е избрана със система PERI UP Easy, отговаряща на най-високите изисквания за безопасна работа на обекта с осигуряване на пълно окомплектоване – стойки за парапет, бордови дъски, челни парапети, конзоли за достъп, предварителен монтаж от долно ниво работна площадка.

Скелето е сертифицирано по EN 12810 с клас на натоварване LC3 от 2kN/m2 за стандартна конфигурация до 24m височина. PERI UP Easy е с намалено с 15% намалено тегло и това я прави най-предпочитаната сред всички фасадни системи, с бърз и безопасен монтаж на следващото ниво с рамката Easy Frame и без нужда от допълнителни елементи. Или с три думи – лесно, безопасно и бързо.

Фасадното скеле е напълно съвместимо с модулната система скеле PERI UP Flex, предвидена за пешеходния проход. На финала бе изпълнен само той, както и стълбата за достъп.

Какви са характеристиките на стълбата за достъп?
Както казах благодарение на интегрираната розетка е възможно комбинирането на скелето с модулната система PERI UP Flex. Стълбата за достъп е изпълнена от нея и е с размери на модула 3,0x1,5m, която позволява своевременен демонтаж и промяна на височината по време на строителните процеси.

PERI UP Flex е система, подходяща за почти всяко приложение, особено в индустрията. Възможен е дизайн, който да съответства идеално на обектовите условия и който да отговаря на най-високите изисквания за безопасност.

Отдалеч се забелязва и участието на PERI при прохода, какво е решението там?
Проходът допълнително е заграден със странични решетки PROKIT с дължина от 260cm и характерен жълт цвят. Това е причината да ги забележите. Височината на предпазните решетки е 110cm. Все пак сигурността е преди всичко.

Прелисти броя

още в рубриката

Събития

Новини