СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XV, брой 2, 2018

АИДБ поставя акцент върху ролята на иновациите в света на строителството

АИДБ поставя акцент върху ролята на иновациите в света на строителството

Асоциацията по интериорен дизайн в България – АИДБ поставя на фокус ролята на иновациите в съвременния строителен свят, давайки пример с две компании, постигнали лидерски позиции благодарение на непрекъснатия стремеж към иновации.

Иновации = експертен опит + смелостта да се започне нещо ново. Това е формулата според дормакаба – световен доставчик на иновативни и надеждни решения за достъп и сигурност с портфолио от висококачествени продукти и услуги: в хотели, магазини, спортни съоръжения, летища, болнични заведения, у дома или в офиса. Според компанията с повече от 150 години експертен опит иновациите се нуждаят от компетентност. Тя се корени в историята и опита на служителите, които разработват решения за достъп до сградите на бъдещето. “Само постоянният обмен на знания и сътрудничество позволяват непрекъснато да се учим и да напредваме в сферата си на дейност. Но иновациите се нуждаят и от смелост. Тя трябва да е политика на компанията”. В дормакаба насърчават всички служители да развиват своите собствени идеи. Ценят се любознателните и отворени към нови концепции хора.

През януари 2018 глобалната медийна компания Томсън Ройтерс обяви списък на „2018 Top 100 Global Technology Leaders". Дормакаба е един от лидерите и е единствената включена в класацията от своята индустрия. Докладът създава цялостен поглед върху индустриалното лидерство и идентифицира най-добре управляваните технологични индустрии и финансово успешни организации.

“Ние сме горди, че сме включени в тази класация заедно с такива компании, като Microsoft, Amazon или IBM. Високите резултати в показателите, разгледани в проучването, са признание към нашия подход за устойчиво развитие – с балансиран фокус върху финансовото представяне, иновациите и доброто взаимодействие” – каза Riet Cadonau, Изпълнителен директор на дормакаба.

За иновации се говори много и постоянно. Реализацията им се оказва трудна задача – България е на предпоследно място по иновации според Европейски сравнителен анализ на иновациите за 2017г. , следвана единствено от Румъния. Истината е, че в иновации трябва да инвестира усилено – време, научен потенциал , средства.

Една от компаниите в строителния сектор, която се справя с тази задача, е Mapei. Тя има над 80 годишна история и въпреки това успява да води иновативните тенденции. Но както казахме резултатите не идват без насочени усилия. Значителна част от годишния оборот на се насочва към инвестиции за научно-проучвателни дейности. Всъщност, групата инвестира 12% от общата си работна сила и 5% от фирмения оборот в отдел за проучвания и развитие. Изградени са и работят 28 основни научно-проучвателни центъра в 18 страни. Тези лаборатории са снабдени с най-съвременното налично оборудване, работят в тясна връзка една с друга и си сътрудничат с престижни университети и индустриални научно-изследователски институти. Те осигуряват подкрепа за Отдела за техническо обслужване при разрешаване на всички проблеми и отговарят на най-комплексните запитвания от нашите клиенти, и биват подпомагани от лабораториите за контрол на качеството, налични във всичките 73 производствени бази на Групата.

Основана в Милано през 1937 г., днес компанията Mapei се е превърнала в световен лидер в производството на лепила и химически продукти за строителството. През 1960 г. Mapei стартира стратегия за развитие на дейността си в международен план, за да е максимално близо до нуждите на местните пазари и да сведе до минимум транспортните разходи. С повече от над 5000 продукта, Mapei предлага иновативни решения, свързани с целия строителен цикъл, включително и продукти и системи, които да осигурят актуален, неповторим и качествен интериор.

Освен това, Mapei е развила мрежа за продажби и техническо обслужване с офиси по цял свят и предлага ефективна техническа помощ, което се цени много високо от архитекти, дизайнери, инженери, предприемачи и собственици. Защото така иновациите заживяват реален живот в ежедневието ни и не са просто абстракция.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини