СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XV, брой 3, 2018

Българска фасада се класира за финала на Баумит Life Challenge

Българска фасада се класира за финала на Баумит Life Challenge

„През 2014г. разширихме за първи път конкурса Баумит Life Challenge, за да обхванем цяла Европа и да представим безбройните творчески възможности, които сега са на разположение в дизайна на фасадните повърхности и текстури. Огромният международен интерес към тази награда, проявен от архитекти, инвеститори и строители, изискваше повторение.“ Така Роберт Шмид, управляващ директор на Баумит Бетайлигунген ГмбХ, обясни решението си да организира наградите Life Challenge на всеки две години.

През тази година в състезанието за европейска фасада се получиха 325 заявления от 26 държави. Те бяха оценени на първи кръг при онлайн гласуване на експертите от международното жури. Конкурсът навлезе във финалната си фаза в края на март, когато станаха ясни финалистите. Късата листа се състои от по шест фасади във всяка от шестте категории. Архитектите, инвеститорите и строителите на 36-те номинирани фасади ще бъдат поканени на церемонията по връчване на наградите, която ще се състои на 14 юни 2018г. в словашката столица.

От 325 кандидатури експертното жури номинира по 6 фасади във всяка категория, които ще участват в големия финал в Братислава. Българската фасада, която отива на финала, е с проектант арх. Лорита Панова и инвеститор и изпълнител Джентъл хаус.

Конкурсът Life Challenge 2018 възприе като свое мото фразата "Запленени сме от структурата". Освен категориите Еднофамилни къщи, Многофамилни жилищни сгради, Нежилищни сгради, Термично саниране и Реновиране на исторически сгради има и още една специална награда за сгради, отличаващи се със специална текстура на фасадната повърхност. Всеки победител в съответната категория ще получи по € 6,600 парична награда. Големият победител ще се радва на парична награда от € 9,900.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини