СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XV, брой 3, 2018

Компанията JYSK строи логистичен център край София

Компанията JYSK строи логистичен център край София

Датската компания за мебели и обзавеждане – JYSK, строи мащабен логистичен център у нас. Логистичният център ще бъде разположен на терен от над 300 дка на територията на Икономическа зона София – Божурище. Сградата ще бъде с разгърната застроена площ 92 300 кв.м. Част от проекта ще бъдат и две по-високи тела с височина 50 метра. Размерът на инвестицията е 100 млн. евро, като се очаква тя да бъде реализирана до средата на 2019 г. В центъра ще намерят работа 200 служители, а целта на компанията е да ползват при възможност основно местни доставчици за стоките и услугите, стана ясно по време на срещата. Центърът ще обслужва не само клиентите на компанията на Балканския полуостров, но и в Югоизточна Европа.

Очаква се през третото тримесечие на 2018г. в експлоатация да влезе тази част от склада, където ще се работи ръчно. Автоматизираната част се очаква да бъде завършена през второто тримесечие на 2019г. Автоматизираната част е 80% от капацитета на логистичния център.

Автор на архитектурния проект е арх. Милен Стайков от NAB Architects. Строителната фирма, която изгражда обекта, е Микс-констръкшън. Освен нея в изпълнението на мащабния проект са ангажирани и други изпълнители.

Такива са доставчикът на автоматизираното оборудване за склада – португалската EFACEC Handlign Solutions, австрийската Voestalpine Krems, която ще осигури стелажни метални конструкции, германската WEB Elementbau, която произвежда обшивки и покриви на складове.

Датската група оперира повече от 2300 магазина в 41 страни по света. Годишният й оборот е около 2.9 млрд. евро, а общият брой на персонала е почти 20 хил. служители. В България веригата бързо се разширява през последните години.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини